Będąc na Dolnym Śląsku, przejeżdżałam obok plantacji szparagów. SZPARAGI PROSTO Z POLA głosił napis. Nie mogłam sobie odpuścić. Zjechałam z autostrady, prosto na to pole i zakupiłam kilka kilo. Już po przygotowaniu żałowałam, że nie kupiłam więcej... Na szczęście nie musiałam ich sama wykopywać ;) Mój nowy sposób na chrupiące szparagi poniżej. Królewicz mąż mówi, że w takiej postaci lubi(...)najbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka 3 plastry wędzonego łososia na porcję Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu bo nie trzeba ich obierać. Jak są bardzo świeże można tylko odłamać zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać 1/3 długości
Jemy PijemyZielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i polane aksamitnym sosem holenderskim (oczywiście ubijanym ręcznie, bez żadnych fiksów!). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to coroczny hit sezonu. Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów – szynka(...)parmeńska (lub inna szynka suszona, np. serrano, szwardzwaldzka) w odpowiedniej do szparagów ilości (szparagi można zawijać pojedynczo, po 2 sztuki lub po 3) – pieprz świeżomielony (gruboziarnisty) – 2 łyżki masła Sos holenderski: – 100 g masła – 1 łyżka soku z cytryny – 4 żółtka – sól, pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać (względnie odciąć) zdrewniałe końcówki. Każdego
Pociąg Do KuchniSzparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części(...)cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki
Moniki Smakołykimiałam ochotę zjeść konia z kopytami. A, że koniki kocham to postanowiłam zrobić tylko risotto ;)Takie jak lubię: "brejowate", kremowe i intensywne w smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez winaSkładniki:400 g ryżu(...)arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)400 g zielonego groszku (u mnie mrożony)świeżo mielony pieprzsól50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 250g szparagów zielonych lub białych 1 grapefruit Sos. 100ml śmietany 3 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki mięty ,świeżej ,posiekanej sól ,pieprz Wykonanie: Szparagi obrać ,ugotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem . Osączyć i ostudzić. Odciąć główki ,a resztę łodygi pokroić na 1-2 cm kawałki. Grapefruit dokładnie obrać i pokroić na małe kawałki. W miseczkach(...)kielichach ułożyć szparagi i kawałki grapefruita i polać sosem przygotowanym z podanych składników. Ta prosta przystawka na pewno zasmakuje każdemu
Kulinarny karnet ChristopheraZapraszam dzisiaj na dietetyczny obiad- gotowy w 20 min. Indyka ze szparagami- mięso indycze bardzo dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organism, mało tłuszczu, o cynku, magnezu, potasu I witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Przepyszne I proste w wykonaniu danie- zapraszam :) Zaczynamy: Składniki(...)piersi z indyka 2 pęczki szparagów 2 papryki- żółta I czerwona 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju Indyka myjemy I kroimy w kostki. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym, sokiem z cytryny. Rozgrzewamy wok- dajemy 1 łyżkę oleju. Smażymy indyka aż przestanie
Smaki Edytycordon bleu. Kotlet szwajcarski (sznycel cielęcy) czyli oryginalny cordon bleu robi się z rozbitej cielęciny z dodatkiem szynki i sera, panieruje jak kotlet schabowy i smaży, ja zrobiłam zaś Szparagi a’la Cordon Bleu. To coś innego i niezwykle pysznego na obiad. Nie martwcie się, danie nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne! Spargel cordon bleu to bardzo pyszny pomysł(...)szparagi wg mnie tak przygotowane szparagi są jeszcze lepsze niż grillowane roladki szparagowe w szynce szwarcwaldzkiej. W tym tygodniu robiłam Spargel cordon bleu już drugi raz, tak Piotrowi to danie smakuje. Jeśli szukasz innych przepisów ze szparagami to zerknij: 12 przepisów na szparagi. Szparagowe cordon bleu: 2 szparagi zielone na roladkę / porcję sol i pieprz do smaku 1 plaster sera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani, sezon na szparagi trwa, zatem korzystajmy z niego ile się da! A dlaczego? A dlatego, że szparagi są bardzo zdrowe, a sezon na nie niestety bardzo krótki. Dziś mam dla Was przepyszne i proste gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami. To taka naprawdę szybka w przygotowaniu propozycja obiadowa, choć sprawdzi się także jako kolacja . Osobiście bardzo lubię różne dania(...)kaszą, bo można z nich wyczarować wspaniałe połączenia smakowe i… kolory na talerzu! Serdecznie zachęcam do skosztowania tych szparagowych pyszności! Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami Co warto wiedzieć o szparagach? Sezon na szparagi trwa krótko, bo zaledwie dwa miesiące i przypada na maj oraz czerwiec. Bez wątpienia powinniśmy wykorzystać go w pełni ze względu na zawarte w nich
Natka PietruszkiMini tarty z łososiem i szparagami. Łosoś świetnie się komponuje ze szparagami i z ciastem francuskim . Tym razem zamiast robić dużą tartę , wykonajmy mini tarty , których nie trzeba kroić i idealnie się sprawdzą na wynos. Mini tarty są bardzo łatwe do przygotowania i są bardzo uniwersalne. Ciasto francuskie z jego cudownym maślanym smakiem, delikatnie kruche i puszyste, nie jest czymś(...)jemy codziennie. Czasami miło jest poszukać odrobinę satysfakcji w pocieszającej potrawie . Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta
Zdrowy Styl JoannySezon na szparagi wreszcie ruszył. Spiesz się je zjadać, bo szybko przeminął:) Dzisiaj polecamy prosty przepis na smażone szparagi z makaronem i krewetkami. Szybko, smacznie i zdrowo. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Sezon na szparagi w tym roku zaczął się bardzo późno, no ale wreszcie są i to w cenach, które nie rujnują domowego budżetu. Sposobów(...)przygotowanie tego delikatnego warzywa jest mnóstwo. Dzisiaj super prosty przepis na szparagi z makaronem i krewetkami. Danie lekkie i bardzo szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na stanie w garach to szparagi z makaronem i krewetkami będą jak znalazł. Jeśli nie lubisz owoców morza, możesz odpuścić sobie krewetki. Zrób po prostu szparagi z makaronem, wzbogacając smak pokruszonymi
Niedzielny kucharzChoć do sezonu na szparagi jeszcze mamy chwilkę, ja już na tyle nie mogłam się doczekać, że połakomiłam się na pęczek. A nawet dwa. Szparagi – dlaczego warto. Białe szparagi (zielone zresztą też, ale dziś przepis na białe) to ciekawe warzywa. Rosną w postaci pędów pod ziemią. Zwykle są dość grube i przed przygotowaniem należy je obrać ze skórki, gdyż inaczej(...)będą łykowate, trudne po pokrojenia i twarde włókna popsują całą przyjemność z ich jedzenia. Białe szparagi mają delikatny, choć wyrazisty smak i naprawdę trudno je pomylić z czymkolwiek innym. Białe szparagi Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ są bogate w potas, fosfor, magnez oraz wapń. Zawierają również spore ilości witamin A, C, E, tych z grupy B oraz… kwas foliowy
Kate's KitchenCzas czytania: 3 min Sezon szparagowy trwa krótko i z tego powodu warto sięgnąć po nie już dziś i przygotować coś pysznego! Szparagi w cieście to moja propozycja na ich wykorzystanie taka wariacja na temat corn dogów. Oczywiście w mojej wersji, ponieważ te dogi są wegetariańskie 🙂 Danie idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie, ponieważ można podać je jako przekąskę(...)maślanki i piwa, piwo można zastąpić wodą gazowaną, a maślankę mlekiem, ale najlepsze ciasto wychodzi na bazie maślanki i piwa. Te dwa składniki nadają ciastu fajnego smaku i puszystości. Szparagi po upieczeniu są bardzo smaczne chrupiące w środku w otoczce z puszystego ciasta. W wersji dla dorosłych wspaniale sprawdza się dodatek papryczki jalapeno do ciasta, daje niezłą moc! Sosy
SprawdzonaKuchnia.pl