szparagi - 5593 przepisów (strona:18/373)

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób 206

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy, jak takie danie przygotowują wcześniej profesjonalni kucharze (co jest bardzo przydatne, kiedy chcemy takim smakołykiem poczęstować naszych gości). Zaznaczyć tutaj należy, że idąc do 3 gwiazdkowej, renomowanej i znanej na całym świecie restauracji(...)osób, lecz do rondla wrzuci naraz 4 (lub więcej :)), ale ja Wam pokażę, jak zdobytą przeze mnie wiedzę, można wykorzystać w prosty sposób w domowych warunkach. Jak wcześniej przygotować szparagi w szynce ? W przygotowaniu zielonych szparagów po pierwsze ważne jest, aby wydobyć ich piękny zielony kolor ze środka. Następnie tak je przygotować, aby nie były twarde i łykowate, lecz chrupiące

Moja Delicja
Sałatka ze szparagami i jajkiem 241

Uwielbiam wiosnę i ten czas kiedy w sklepach i na straganach pojawiają się świeże szparagi. Najprostsze do przygotowania są te zielone, nie musisz ich obierać wystarczy że ułamiesz końcówkę. Szparagi zielone wystarczy krótko obgotować lub wręcz zblanszować wrzątkiem. Są pyszne i szybko gotowe. Dziś polecam Wam super prosty przepis na pyszną kolację, sałatkę z zielonych szparagów z jajkiem na miękko(...)Zamiast jajka na miękko możesz zrobić także jajko poche. Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść świeżej rukoli – kilkanaście zielonych szparagów – 2-3 jajka

nietylkopasta.pl
TOP 10 Przepisów ze szparagami w roli głównej 862

Zauważyłam, że spodobały Wam się posty z cyklu "TOP 10" bardzo mnie to cieszy, dlatego stwierdziłam, że nie może zabraknąć wpisu o najbardziej wyczekiwanych, zapowiadających wiosnę- Szparagach! Korzystajmy z nich bo są zdrowe, niskokaloryczne, pyszne i niestety bardzo szybko znikają ze straganów.             Ci co dopiero zaczynają swoją przygodę ze szparagami koniecznie muszą przeczytać wpis(...)Tomasza Zielke z Kukbuka . Tomek ze szczegółami opowie Wam jak kupować szparagi, jak się nimi zajmować i zwłaszcza jak je przygotowywać by zachowały wszystkie właściwości artykuł  tutaj. PS. polecam Wam wszystkie artykuły Tomasza - jeżeli chcecie poznać przepisy na idealne potrawy od podstaw. Skoro już wiemy jakie kupić i jak przygotować idealnie szparagi zobaczmy co można z nich zrobić! Poniżej

Wylizany Rondel
Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku 207

pieczony kurczak ze szparagami po włosku czyli filet z kurczaka pieczony bez tłuszczu ze szparagami (najlepiej zielonymi) z mozzarellą i pomidorem. Kurczaka zawijamy ze wszystkimi składnikami w papier do pieczenia i zapiekamy w piekarniku około 30 minut – fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest pełen smaku, aromatu i jest bardzo wilgotny. Mozzarella idealnie uzupełnia szparagi, a pomidor(...)przełamuje. Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest obłędnie prosty, a do tego pyszny i … zdrowy! :) Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 filety z kurczaka 4 plastry mozzarelli lub 2 kulki w zalewie 1 duży dojrzały pomidor sól, pieprz łyżeczka oliwy garść posiekanej świeżej bazylii Wykonanie: Szparagi opłukać, obciąć końcówki (zielonych szparagów nie trzeba obierać, chyba

Pociąg Do Kuchni
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 164

się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała(...)pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane

Moja Delicja
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 207

się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała(...)pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane

Moja Delicja
Kaszotto z jaglanej ze szparagami! 149

SZPARAGI!!! Wreszcie się doczekałam, już są przepyszne i świeżutkie szparagi! Można je już dostać na ryneczkach jak i wielu sklepach. Warzywo to jest jednym z moich ulubionych, na blogu możecie znaleźć całą masę pysznych przepisów ze szparagami. Moje ulubione to te zielone.  Dzisiaj postanowiłam przygotować na obiad, risotto z kaszy jaglanej, czyli kaszotto ze szparagami. Co dodałam(...)zrobiłam sprawdźcie sami poniżej! Zielono mi! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3/4 pęczka szparagów zielonych - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty białego wina wytrawnego (może też być cydr) - sól, pieprz - utarte w moździerzu przyprawy: tymianek, rozmaryn, odrobina skórki z cytryny - woda letnia -2 łyżki- oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać dodatkowo 2 łyżki masła) - łyżka płaska

SMYKWKUCHNI
Szparagi duszone w dietetycznym sosie. Szparagi jako znakomity afrodyzjak a także źródło witamin niezbędne dla kobiet w ciąży i 164

nakomity afrodyzjak , świetne źródło kwasu foliowego dla ciężarnej , uzupełnia niedobory wapnia u kobiet karmiących piersią .  W iesz co to takiego?!?  Tak to szparagi! W 95% szparagi skladają się z wody ! 100g szparagów to tylko 18 kcal! D latego do tej długiej listy mogę śmiało dodać działanie odchudzające. P onadto szparagi to naturalne źródło : witaminy C i E oraz(...)komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera), wapnia, fosforu i potasu ( odpowiadają za dobrą kondycję kości i zębów), błonnika ( poprawia perystatykę jelit), inuliny ( zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego ). Z awarty w szparagach kwas foliowy reguluje poziom histaminy neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za intensyfikację orgazmu! D odatkowo występujące w szparagach fitoestrogeny (na zasadzie estrogenu) odpowiadają za popęd płciowy u kobiet ... D latego szparagi sa uważane

IzaGotuje
Szparagi w sosie holenderskim 181

Szparagi w sosie holenderskim Szparagów nigdy dość! Kolejna prosta wersja na szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Tym razem to szparagi z sosem holenderskim. Wiem, nie należy on do najlżejszych - żółtka i masło - to zdecydowanie nie jest danie dla osób na diecie lub borykających się z podwyższonym cholesterolem. Nie mogłam sobie jednak odmówić przyjemności zjedzenia chociażby odrobinki sosu! Idealnie(...)komponuje się zarówno ze szparagami, jak i jajkiem. Zobacz również inne przepisy na ----> SZPARAGI Szparagi w sosie holenderskim - przepis: Składniki: 8-10 szparagów 2 żółtka w temperaturze pokojowej 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielona sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy Szparagi w sosie holenderskim - jak zrobić? Szparagi opłukać, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce. Gotować w osolonym

Moje Qulinaria
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i szparagami 195

strony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac na piersi plat foli spozywczej.Gdy uzywamy swiezy szpinak rowniez umyc,osuszyc,przelac wrzatkiem na sitku.Zamrozony rozmrozic.Biale szparagi obrac,odlamac zdrewniale koncowki.Obgotowac 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i sola.Wywaru nie wylewac,posluzy nam do przygotowania sosu.Zielone szparagi nie wymagaja ani obierania,ani gotowania.Rozbite kawalki kurczaka posolic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagowy sezon w pełni 177

Jako, że sezon  na szparagi w pełni, dzisiaj na blogu krótka ściągawka z dań, które pojawiły się na moim stole z udziałem tego smakowitego warzywa  w roli głównej. Szparagi przygotowuje się szybko i łatwo. Są warzywem mało kalorycznym, zawierają dużo potasu i kwasu foliowego. Są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Ponadto(...)Risotto z białymi szparagami Pieczone szparagi Frittata ze szparagami Frittata: szparagi, papryka Szparagi gotowane na parze Szparagi z sezamem Tagliatelle ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym  winegretem Sałatka: szparagi szpinak i mozzarella Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Zielona pizza ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi pieczone z fetą 49

spróbuję ją w sezonie upiec z brzoskwiniami albo morelami. Albo co tam mi wpadnie w ręce i będzie nadawało się do upieczenia. Skąd pomysł na połączenie fety ze szparagami? Mój zaczarowany notatnik. Parę miesięcy temu zapisałam sobie tę inspirację i dzisiaj postanowiłam o tym napisać. Obecnie trwa sezon na szparagi, więc kiedy jak nie teraz. Nie zastanawiałam się długo(...)rodzajem szparagów, których użyję do przepisu, na pierwszy strzał poleciały zielone, są po prostu łatwiejsze w obsłudze. Wystarczy je umyć, odłamać twarde końce i już. Potem tylko skropić odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem, upiec. Cała akcja trwa dosłownie paręnaście minut, a efekt jest naprawdę świetny. Szparagi pieczone z fetą zjedliśmy z My na wcześniejszy obiad. Część zjedliśmy bez niczego, część

Kardamonovy
Zupa ze szparagami 80

Szparagi są warzywem typowo sezonowym. W sklepach jest ich zatrzęsienie od połowy kwietnia do końca czerwca. W tym okresie zawsze mam w domu przynajmniej jeden pęczek szparagów, z których staram się ukręcić coś smakowitego. Dzisiaj miałem ochotę na prostotę i klasykę… Tak właśnie powstała zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem . Dla mnie to jest właśnie smak wiosny. Zupa(...)szparagami Razem ze wspomnianymi szparagami, na wiosnę pojawiają się również młode ziemniaki, których nie mogło zabraknąć w dziejscym przepisie. Ich skórka jest tak delikatna, że nie trzeba ich obierać, a dzięki temu sama zupa szparagowa wygląda na bardziej rustykalną i swojską. W połączeniu ze śmietanką, koperkiem i zielonym groszkiem, otrzymujemy sycącą, smakowitą i delikatną zupę, która z pewnością każdemu zasmakuje

Blendman
Szparagi pieczone z fetą 61

spróbuję ją w sezonie upiec z brzoskwiniami albo morelami. Albo co tam mi wpadnie w ręce i będzie nadawało się do upieczenia. Skąd pomysł na połączenie fety ze szparagami? Mój zaczarowany notatnik. Parę miesięcy temu zapisałam sobie tę inspirację i dzisiaj postanowiłam o tym napisać. Obecnie trwa sezon na szparagi, więc kiedy jak nie teraz. Nie zastanawiałam się długo(...)rodzajem szparagów, których użyję do przepisu, na pierwszy strzał poleciały zielone, są po prostu łatwiejsze w obsłudze. Wystarczy je umyć, odłamać twarde końce i już. Potem tylko skropić odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem, upiec. Cała akcja trwa dosłownie paręnaście minut, a efekt jest naprawdę świetny. Szparagi pieczone z fetą zjedliśmy z My na wcześniejszy obiad. Część zjedliśmy bez niczego, część

Kardamonovy
Szparagi pod beszamelem 70

Szparagi pod beszamelem to pomysł na ciepły dodatek do obiadu. Można je podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem lub puree ziemniaczanym. Sezon na te warzywa jest bardzo krótki, ale przynajmniej kilka razy staram się je przyrządzić moim bliskim. Najbardziej smakują nam ugotowane szparagi i polane bułką tartą zasmażone na maśle. Jest to też chyba najpopularniejszy przepis na szparagi. Zazwyczaj(...)sięgam po białą odmianę tych warzyw, ale tym razem zrobiłam szparagi zielone. Różnią się one między sobą nie tylko kolorem, ale również tym, że tych drugich nie musimy obierać, tylko odłamać twarde końcówki. Dzięki temu są one szybsze do przygotowania. Szparagi pod beszamelem to proste danie, które w sezonie warto przygotować. Aksamitny sos beszamelowy idealnie pasuje do tych delikatnych warzyw

Danka Pichci