cordon bleu. Kotlet szwajcarski (sznycel cielęcy) czyli oryginalny cordon bleu robi się z rozbitej cielęciny z dodatkiem szynki i sera, panieruje jak kotlet schabowy i smaży, ja zrobiłam zaś Szparagi a’la Cordon Bleu. To coś innego i niezwykle pysznego na obiad. Nie martwcie się, danie nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne! Spargel cordon bleu to bardzo pyszny pomysł(...)szparagi wg mnie tak przygotowane szparagi są jeszcze lepsze niż grillowane roladki szparagowe w szynce szwarcwaldzkiej. W tym tygodniu robiłam Spargel cordon bleu już drugi raz, tak Piotrowi to danie smakuje. Jeśli szukasz innych przepisów ze szparagami to zerknij: 12 przepisów na szparagi. Szparagowe cordon bleu: 2 szparagi zielone na roladkę / porcję sol i pieprz do smaku 1 plaster sera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani, sezon na szparagi trwa, zatem korzystajmy z niego ile się da! A dlaczego? A dlatego, że szparagi są bardzo zdrowe, a sezon na nie niestety bardzo krótki. Dziś mam dla Was przepyszne i proste gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami. To taka naprawdę szybka w przygotowaniu propozycja obiadowa, choć sprawdzi się także jako kolacja . Osobiście bardzo lubię różne dania(...)kaszą, bo można z nich wyczarować wspaniałe połączenia smakowe i… kolory na talerzu! Serdecznie zachęcam do skosztowania tych szparagowych pyszności! Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami Co warto wiedzieć o szparagach? Sezon na szparagi trwa krótko, bo zaledwie dwa miesiące i przypada na maj oraz czerwiec. Bez wątpienia powinniśmy wykorzystać go w pełni ze względu na zawarte w nich
Natka PietruszkiMini tarty z łososiem i szparagami. Łosoś świetnie się komponuje ze szparagami i z ciastem francuskim . Tym razem zamiast robić dużą tartę , wykonajmy mini tarty , których nie trzeba kroić i idealnie się sprawdzą na wynos. Mini tarty są bardzo łatwe do przygotowania i są bardzo uniwersalne. Ciasto francuskie z jego cudownym maślanym smakiem, delikatnie kruche i puszyste, nie jest czymś(...)jemy codziennie. Czasami miło jest poszukać odrobinę satysfakcji w pocieszającej potrawie . Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta
Zdrowy Styl JoannySezon na szparagi wreszcie ruszył. Spiesz się je zjadać, bo szybko przeminął:) Dzisiaj polecamy prosty przepis na smażone szparagi z makaronem i krewetkami. Szybko, smacznie i zdrowo. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Sezon na szparagi w tym roku zaczął się bardzo późno, no ale wreszcie są i to w cenach, które nie rujnują domowego budżetu. Sposobów(...)przygotowanie tego delikatnego warzywa jest mnóstwo. Dzisiaj super prosty przepis na szparagi z makaronem i krewetkami. Danie lekkie i bardzo szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na stanie w garach to szparagi z makaronem i krewetkami będą jak znalazł. Jeśli nie lubisz owoców morza, możesz odpuścić sobie krewetki. Zrób po prostu szparagi z makaronem, wzbogacając smak pokruszonymi
Niedzielny kucharzChoć do sezonu na szparagi jeszcze mamy chwilkę, ja już na tyle nie mogłam się doczekać, że połakomiłam się na pęczek. A nawet dwa. Szparagi – dlaczego warto. Białe szparagi (zielone zresztą też, ale dziś przepis na białe) to ciekawe warzywa. Rosną w postaci pędów pod ziemią. Zwykle są dość grube i przed przygotowaniem należy je obrać ze skórki, gdyż inaczej(...)będą łykowate, trudne po pokrojenia i twarde włókna popsują całą przyjemność z ich jedzenia. Białe szparagi mają delikatny, choć wyrazisty smak i naprawdę trudno je pomylić z czymkolwiek innym. Białe szparagi Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ są bogate w potas, fosfor, magnez oraz wapń. Zawierają również spore ilości witamin A, C, E, tych z grupy B oraz… kwas foliowy
Kate's KitchenCzas czytania: 3 min Sezon szparagowy trwa krótko i z tego powodu warto sięgnąć po nie już dziś i przygotować coś pysznego! Szparagi w cieście to moja propozycja na ich wykorzystanie taka wariacja na temat corn dogów. Oczywiście w mojej wersji, ponieważ te dogi są wegetariańskie 🙂 Danie idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie, ponieważ można podać je jako przekąskę(...)maślanki i piwa, piwo można zastąpić wodą gazowaną, a maślankę mlekiem, ale najlepsze ciasto wychodzi na bazie maślanki i piwa. Te dwa składniki nadają ciastu fajnego smaku i puszystości. Szparagi po upieczeniu są bardzo smaczne chrupiące w środku w otoczce z puszystego ciasta. W wersji dla dorosłych wspaniale sprawdza się dodatek papryczki jalapeno do ciasta, daje niezłą moc! Sosy
SprawdzonaKuchnia.plSzparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy, jak takie danie przygotowują wcześniej profesjonalni kucharze (co jest bardzo przydatne, kiedy chcemy takim smakołykiem poczęstować naszych gości). Zaznaczyć tutaj należy, że idąc do 3 gwiazdkowej, renomowanej i znanej na całym świecie restauracji(...)osób, lecz do rondla wrzuci naraz 4 (lub więcej :)), ale ja Wam pokażę, jak zdobytą przeze mnie wiedzę, można wykorzystać w prosty sposób w domowych warunkach. Jak wcześniej przygotować szparagi w szynce ? W przygotowaniu zielonych szparagów po pierwsze ważne jest, aby wydobyć ich piękny zielony kolor ze środka. Następnie tak je przygotować, aby nie były twarde i łykowate, lecz chrupiące
Moja DelicjaUwielbiam wiosnę i ten czas kiedy w sklepach i na straganach pojawiają się świeże szparagi. Najprostsze do przygotowania są te zielone, nie musisz ich obierać wystarczy że ułamiesz końcówkę. Szparagi zielone wystarczy krótko obgotować lub wręcz zblanszować wrzątkiem. Są pyszne i szybko gotowe. Dziś polecam Wam super prosty przepis na pyszną kolację, sałatkę z zielonych szparagów z jajkiem na miękko(...)Zamiast jajka na miękko możesz zrobić także jajko poche. Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść świeżej rukoli – kilkanaście zielonych szparagów – 2-3 jajka
nietylkopasta.plZauważyłam, że spodobały Wam się posty z cyklu "TOP 10" bardzo mnie to cieszy, dlatego stwierdziłam, że nie może zabraknąć wpisu o najbardziej wyczekiwanych, zapowiadających wiosnę- Szparagach! Korzystajmy z nich bo są zdrowe, niskokaloryczne, pyszne i niestety bardzo szybko znikają ze straganów. Ci co dopiero zaczynają swoją przygodę ze szparagami koniecznie muszą przeczytać wpis(...)Tomasza Zielke z Kukbuka . Tomek ze szczegółami opowie Wam jak kupować szparagi, jak się nimi zajmować i zwłaszcza jak je przygotowywać by zachowały wszystkie właściwości artykuł tutaj. PS. polecam Wam wszystkie artykuły Tomasza - jeżeli chcecie poznać przepisy na idealne potrawy od podstaw. Skoro już wiemy jakie kupić i jak przygotować idealnie szparagi zobaczmy co można z nich zrobić! Poniżej
Wylizany Rondelpieczony kurczak ze szparagami po włosku czyli filet z kurczaka pieczony bez tłuszczu ze szparagami (najlepiej zielonymi) z mozzarellą i pomidorem. Kurczaka zawijamy ze wszystkimi składnikami w papier do pieczenia i zapiekamy w piekarniku około 30 minut – fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest pełen smaku, aromatu i jest bardzo wilgotny. Mozzarella idealnie uzupełnia szparagi, a pomidor(...)przełamuje. Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest obłędnie prosty, a do tego pyszny i … zdrowy! :) Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 filety z kurczaka 4 plastry mozzarelli lub 2 kulki w zalewie 1 duży dojrzały pomidor sól, pieprz łyżeczka oliwy garść posiekanej świeżej bazylii Wykonanie: Szparagi opłukać, obciąć końcówki (zielonych szparagów nie trzeba obierać, chyba
Pociąg Do Kuchnisię tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała(...)pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane
Moja Delicjasię tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała(...)pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane
Moja DelicjaSZPARAGI!!! Wreszcie się doczekałam, już są przepyszne i świeżutkie szparagi! Można je już dostać na ryneczkach jak i wielu sklepach. Warzywo to jest jednym z moich ulubionych, na blogu możecie znaleźć całą masę pysznych przepisów ze szparagami. Moje ulubione to te zielone. Dzisiaj postanowiłam przygotować na obiad, risotto z kaszy jaglanej, czyli kaszotto ze szparagami. Co dodałam(...)zrobiłam sprawdźcie sami poniżej! Zielono mi! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3/4 pęczka szparagów zielonych - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty białego wina wytrawnego (może też być cydr) - sól, pieprz - utarte w moździerzu przyprawy: tymianek, rozmaryn, odrobina skórki z cytryny - woda letnia -2 łyżki- oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać dodatkowo 2 łyżki masła) - łyżka płaska
SMYKWKUCHNInakomity afrodyzjak , świetne źródło kwasu foliowego dla ciężarnej , uzupełnia niedobory wapnia u kobiet karmiących piersią . W iesz co to takiego?!? Tak to szparagi! W 95% szparagi skladają się z wody ! 100g szparagów to tylko 18 kcal! D latego do tej długiej listy mogę śmiało dodać działanie odchudzające. P onadto szparagi to naturalne źródło : witaminy C i E oraz(...)komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera), wapnia, fosforu i potasu ( odpowiadają za dobrą kondycję kości i zębów), błonnika ( poprawia perystatykę jelit), inuliny ( zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego ). Z awarty w szparagach kwas foliowy reguluje poziom histaminy neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za intensyfikację orgazmu! D odatkowo występujące w szparagach fitoestrogeny (na zasadzie estrogenu) odpowiadają za popęd płciowy u kobiet ... D latego szparagi sa uważane
IzaGotujeSzparagi w sosie holenderskim Szparagów nigdy dość! Kolejna prosta wersja na szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Tym razem to szparagi z sosem holenderskim. Wiem, nie należy on do najlżejszych - żółtka i masło - to zdecydowanie nie jest danie dla osób na diecie lub borykających się z podwyższonym cholesterolem. Nie mogłam sobie jednak odmówić przyjemności zjedzenia chociażby odrobinki sosu! Idealnie(...)komponuje się zarówno ze szparagami, jak i jajkiem. Zobacz również inne przepisy na ----> SZPARAGI Szparagi w sosie holenderskim - przepis: Składniki: 8-10 szparagów 2 żółtka w temperaturze pokojowej 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielona sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy Szparagi w sosie holenderskim - jak zrobić? Szparagi opłukać, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce. Gotować w osolonym
Moje Qulinariastrony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac na piersi plat foli spozywczej.Gdy uzywamy swiezy szpinak rowniez umyc,osuszyc,przelac wrzatkiem na sitku.Zamrozony rozmrozic.Biale szparagi obrac,odlamac zdrewniale koncowki.Obgotowac 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i sola.Wywaru nie wylewac,posluzy nam do przygotowania sosu.Zielone szparagi nie wymagaja ani obierania,ani gotowania.Rozbite kawalki kurczaka posolic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jako, że sezon na szparagi w pełni, dzisiaj na blogu krótka ściągawka z dań, które pojawiły się na moim stole z udziałem tego smakowitego warzywa w roli głównej. Szparagi przygotowuje się szybko i łatwo. Są warzywem mało kalorycznym, zawierają dużo potasu i kwasu foliowego. Są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Ponadto(...)Risotto z białymi szparagami Pieczone szparagi Frittata ze szparagami Frittata: szparagi, papryka Szparagi gotowane na parze Szparagi z sezamem Tagliatelle ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem Sałatka: szparagi szpinak i mozzarella Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Zielona pizza ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami
Kulinarne przygody Gatityspróbuję ją w sezonie upiec z brzoskwiniami albo morelami. Albo co tam mi wpadnie w ręce i będzie nadawało się do upieczenia. Skąd pomysł na połączenie fety ze szparagami? Mój zaczarowany notatnik. Parę miesięcy temu zapisałam sobie tę inspirację i dzisiaj postanowiłam o tym napisać. Obecnie trwa sezon na szparagi, więc kiedy jak nie teraz. Nie zastanawiałam się długo(...)rodzajem szparagów, których użyję do przepisu, na pierwszy strzał poleciały zielone, są po prostu łatwiejsze w obsłudze. Wystarczy je umyć, odłamać twarde końce i już. Potem tylko skropić odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem, upiec. Cała akcja trwa dosłownie paręnaście minut, a efekt jest naprawdę świetny. Szparagi pieczone z fetą zjedliśmy z My na wcześniejszy obiad. Część zjedliśmy bez niczego, część
KardamonovySzparagi są warzywem typowo sezonowym. W sklepach jest ich zatrzęsienie od połowy kwietnia do końca czerwca. W tym okresie zawsze mam w domu przynajmniej jeden pęczek szparagów, z których staram się ukręcić coś smakowitego. Dzisiaj miałem ochotę na prostotę i klasykę… Tak właśnie powstała zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem . Dla mnie to jest właśnie smak wiosny. Zupa(...)szparagami Razem ze wspomnianymi szparagami, na wiosnę pojawiają się również młode ziemniaki, których nie mogło zabraknąć w dziejscym przepisie. Ich skórka jest tak delikatna, że nie trzeba ich obierać, a dzięki temu sama zupa szparagowa wygląda na bardziej rustykalną i swojską. W połączeniu ze śmietanką, koperkiem i zielonym groszkiem, otrzymujemy sycącą, smakowitą i delikatną zupę, która z pewnością każdemu zasmakuje
Blendmanspróbuję ją w sezonie upiec z brzoskwiniami albo morelami. Albo co tam mi wpadnie w ręce i będzie nadawało się do upieczenia. Skąd pomysł na połączenie fety ze szparagami? Mój zaczarowany notatnik. Parę miesięcy temu zapisałam sobie tę inspirację i dzisiaj postanowiłam o tym napisać. Obecnie trwa sezon na szparagi, więc kiedy jak nie teraz. Nie zastanawiałam się długo(...)rodzajem szparagów, których użyję do przepisu, na pierwszy strzał poleciały zielone, są po prostu łatwiejsze w obsłudze. Wystarczy je umyć, odłamać twarde końce i już. Potem tylko skropić odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem, upiec. Cała akcja trwa dosłownie paręnaście minut, a efekt jest naprawdę świetny. Szparagi pieczone z fetą zjedliśmy z My na wcześniejszy obiad. Część zjedliśmy bez niczego, część
KardamonovySzparagi pod beszamelem to pomysł na ciepły dodatek do obiadu. Można je podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem lub puree ziemniaczanym. Sezon na te warzywa jest bardzo krótki, ale przynajmniej kilka razy staram się je przyrządzić moim bliskim. Najbardziej smakują nam ugotowane szparagi i polane bułką tartą zasmażone na maśle. Jest to też chyba najpopularniejszy przepis na szparagi. Zazwyczaj(...)sięgam po białą odmianę tych warzyw, ale tym razem zrobiłam szparagi zielone. Różnią się one między sobą nie tylko kolorem, ale również tym, że tych drugich nie musimy obierać, tylko odłamać twarde końcówki. Dzięki temu są one szybsze do przygotowania. Szparagi pod beszamelem to proste danie, które w sezonie warto przygotować. Aksamitny sos beszamelowy idealnie pasuje do tych delikatnych warzyw
Danka PichciTagliatelle z zielonymi szparagami to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Zielone szparagi są mniej popularne niż białe, ale są też osoby, które nie miały okazji spróbować ani jednych ani drugich. Związane jest to może z tym, że szparagi są uprawiane tylko w niektórych regionach Polski i ja właśnie mieszkam w takim rejonie, gdzie te warzywa(...)występują. Mam je dosłownie na wyciągnięcie ręki. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc trzeba korzystać, póki są. Najpopularniejszym sposobem przyrządzenia tych warzyw jest ich ugotowanie i podanie z podsmażoną na maśle bułką tartą. Wiele osób uważa, że takie są najsmaczniejsze. Trudno się z tym nie zgodzić, ale można też spróbować czegoś innego. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na makaron tagliatelle
Danka PichciKochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im bardziej będą zdrewniałe tym szparagi będą starsze. Im młodsze są szparagi tym są dużo smaczniejsze. W tym wpisie pokażę Wam kilka przepisów na pyszne potrawy z wykorzystaniem szparagów, znajdziecie również poradnik(...)jaki sposób należy je przygotować aby były smaczne. Wbrew pozorom przygotowanie samych szparagów nie jest trudne i z całą pewnością nie potrzebujecie do nich innych dodatków. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Nasze propozycje… Jak przechowywać szparagi Sprawdź kolejne przepisy… Artykuł Przepisy na potrawy ze szparagów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mój ulubiony miesiąc nie tylko ze względu na pięknie kwitnące bzy, ale także na różnorodność moich ulubionych warzyw. Co więcej, maj to jedyny miesiąc kiedy można dostać szparagi. Nie wiem jak wcześniej mogłam żyć bez nich – teraz z niecierpliwością oczekuję, gdy tylko pojawią się w sklepach i na targach. Szparagi to nie tylko smak, ale także cenne właściwości. Zawierają(...)kwas foliowy, witaminę C i E oraz beta – karoten, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo szparagi bogate są w wapń, fosfor oraz potas. Szparagi to także źródło błonnika, inuliny oraz glutationu. Szparagi polecane są osobom na diecie, ze względu na fakt, iż mają jedynie 18kcal w 100 g. Myślę, że chyba nie muszę Wam ich dłużej zachwalać
365 dni dookoła kuchniDzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szparagi. Zawsze czekam z niecierpliwością na szparagi . Najszybciej pojawiają się te zielone. Przepis na szparagi to niewątpliwie pyszna sałatka . Poza tym szparagi to również fajna przystawka do mięsa. Sałatka szparagowa to typowa wiosenna sałatka, zielona i zdrowa. Lubię połączenie szparagów z awokado i feta. Słona feta, słodkie szparagi i tłuste awokado to sałatkowa kompozycja(...)którą można bardzo łatwo przygotować. Lekka sałatka na kolację. Przepis na szparagi – sałatka Składniki: na 2-4 porcje 250 g zielonych szparagów 50 g mieszanej sałaty 100 g feta, u mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny
codojedzeniaidzie to pochwalę się :) ubyło mi 12 kg. To mój mały sukces, a zarazem wielki krok po zdrowie i lepsze samopoczucie. Na liście rzeczy dozwolonej ukazały się szparagi, więc nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z nich nie przygotować. Szparagi ugotowałem i połączyłem z grillowanymi warzywami. Pewnie wielu z Was pomyśli, że dzisiejszy przepis jest banalny, ale tylko(...)takie "szaleństwo" mogłem sobie dzisiaj pozwolić. Dodam, że ugotować odpowiednio szparagi nie jest łatwą techniką. Ja do gotujących się szparagów dodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko
kulinarnyJaidzie to pochwalę Wam się :) ubyło mi 12 kg. To mój mały sukces, a zarazem wielki krok po zdrowie i lepsze samopoczucie. Na liście rzeczy dozwolonej ukazały się szparagi, więc nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z nich nie przygotować. Szparagi ugotowałem i połączyłem z grillowanymi warzywami. Pewnie wielu z Was pomyśli, że dzisiejszy przepis jest banalny, ale tylko(...)takie "szaleństwo" mogłem sobie dzisiaj pozwolić. Dodam, że ugotować odpowiednio szparagi nie jest łatwą techniką. Ja do gotujących się szparagów dodaję soku z cytryny, która wydobywa ich pełny smak. Sałatki ze szparagów i grillowanych warzyw możecie użyć jako dodatek do dania głównego lub podać je z ulubionym sosem (proponuję beszamelowy lub cytrynowy z dodatkiem rozmarynu). Oczywiście, jeśli tylko
kulinarnyJaKochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im bardziej będą zdrewniałe tym szparagi będą starsze. Im młodsze są szparagi tym są dużo smaczniejsze. W tym wpisie pokażę Wam kilka przepisów na pyszne potrawy z wykorzystaniem szparagów, znajdziecie również poradnik(...)jaki sposób należy je przygotować aby były smaczne. Wbrew pozorom przygotowanie samych szparagów nie jest trudne i z całą pewnością nie potrzebujecie do nich innych dodatków. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Nasze propozycje… Jak przechowywać szparagi Sprawdź kolejne przepisy… Post Przepisy na potrawy ze szparagów pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Z kolei szparagi białe mają łagodniejszy smak, ale są twardsze - przed przyrządzeniem trzeba je obrać. Zacznijmy od tego, jak wybrać odpowiednie szparagi . Główki powinny być(...)dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże szparagi powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie szparagi wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę). Umyj je i osusz. Zielone szparagi nie muszą być obierane, ale obetnij zdrewniałe końcówki . Natomiast białe szparagi koniecznie pozbaw również zgrubiałej skórki na łodygach. Najwygodniej zrobić
Anioły w kuchniKolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym. Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;) Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom. Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie. Roladki(...)drobiowe ze szparagami Roladki podałam na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prezentują się idealnie, a po zjedzeniu można talerze umyć w zmywarce :) Porcelana Bogucice Składniki : piersi z kurczaka szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę pieprz cytrynowy szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina
Takie tam pichcenieJedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć(...)zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny
Stare GarySzparagi budzą we mnie wielkie kulinarne emocje. Czekam na nie tak długo, a potem gdy już są, chciałabym przygotowywać je na wszystkie możliwe sposoby. Ten, który przedstawię w tym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Zazwyczaj od gotowanych wolę szparagi grillowane,a nawet surowe. Jednak tym razem kupiłam grube zielone szparagi, więc postanowiłam je ugotować. Aby szparagi zachowały(...)najwięcej smaku, gotuję je w dużym garnku w małej ilości wody (tylko tyle by je przykryła). Gotuję szparagi w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli. Później zamiast soli używam parmezanu, oliwy z oliwek, sezamu – tego na co mam ochotę. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) pęczek zielonych szparagów 3 jajka kilkanaście małych młodych ziemniaków 2 małe garście startego parmezanu
OstryKęsmnie kolejny zupowy i na dokładkę znowu zielony wtorek :) a będzie jeszcze jeden :) Tym razem wzięłam w swoje ręce po raz drugi w życiu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów500 ml bulionu warzywnegołyżka masła1 szalotka, posiekanasól, pieprzłyżka mascarpone
Dzieje kuchennej Wiewiórydodać dostępne pod ręką warzywa, dodać ser- albo i nie- zapiec w piekarniku i mamy bardzo smaczny oraz pożywny posiłek :)Polecam!* jajka- 5 szt.* ser- 50g (u mnie kozi)** szparagi- pęczek świeżych* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk* papryczka chili- 1 szt.* szczypiorek* przyprawy: pieprz i sól* oliwa- do posmarowania formyNagrzać piekarnik do 180st.Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić solą i pieprzem(...)przelać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.Do jajek zetrzeć na tarce ser, dodać pokrojoną papryczkę chili, ułożyć szparagi i ozdobić pomidorkami koktajlowymi.Piec ok 20min. lub do ścięcia masy.Posypać szczypiorkiem.Smacznego! :)* można zetrzeć więcej sera i posypać górę jajecznej zapiekanki
Kraina Miodem Płynąca