owoce kruszonką Piec ciasto ok. 60 minut lub do "suchego patyczka". Ja, przy pieczenu tego rodzaju ciast, po ok. 50 minutach wbijam drewniany patyczek do środka (np. te do szaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach Po wystygnięciu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPogoda poprawia się z dnia na dzień dlatego może jeszcze warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym
noteskulinarnyfigapozostałego ciasta dodajemy odrobinę zielonego barwnika, a następnie rozwałkowujemy i foremką wycinamy listki. Listki pieczemy ok 7 minut. W jeszcze ciepłe różyczki wbijamy delikatnie patyczki do szaszłyków, a następnie nabijać po jednym lub dwa listki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy imbir oraz pieprz i sól. W powstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę. Następnie kurczaka nabijamy go na patyczki do szaszłyków i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Warzywa chińskie wrzucamy do woka i podduszamy przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Makaron ryżowy zalewamy wrzącą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłasko i smarujemy żółtkiem z mlekiem. Ciasto kroimy na paski mniej więcej szerokości oliwek. Każdą oliwkę owijamy ciastem francuskim, częścią posmarowaną ku środkowi i nabijamy całość na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu pozostałym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut, do zrumienienia ciasta
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele sposób i dzisiaj taki prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę. Pieczarki faszerowane mięsem i papryką SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki 2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego 2 plastry papryki czerwonej 2 plastry cebuli
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon na grilla trwa. Mój mąż jest jego miłośnikiem a najbardziej lubi wszelaką wieprzowinę. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na żeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ... Żeberka z grilla SKŁADNIKI: 12 porcji żeberek 400 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietany i wymieszać. Powstały krem nałożyć do pucharków. Pozostałe truskawki pokroić i udekorować nimi wierzch deseru. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Dekoracyjne róże: 2 truskawki 2 patyczki do szaszłyków Truskawki nabić na patyczki. Ostrym nożem naciąć każdą truskawkę wokół w czterech miejscach. Nacięcia rozchylić - powstaną cztery płatki. Zrobić kolejne 3- 4 nacięcia, ponownie rozchylić
maniapieczenianiezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu (najlepiej użyć szklanej przykrywki) dopiero wówczas pączki odwracamy (najlepiej drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i smażymy z drugiej strony. Dla wyrównania temparatury proponuję wrzucać co jakiś czas plaster surowego ziamniaka, świetnie się sprawdził ten sposób. Wykładamy, odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do nadziania i lukrowania. Posmażone pączki
Smaczne Zdrowetłuszczu rozgrzanym do 175*C, na niezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu (najlepiej użyć szklanej przykrywki) dopiero wówczas pączki odwracamy (najlepiej drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i smażymy z drugiej strony. Dla wyrównania temparatury propnuję wrzucać co jakiś czas plaster surowego ziamniaka, świetnie się sprawdził ten sposób. Wykładamy, odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do nadziania
Smaczne ZdroweDEKORACJE Z KARMELU 4 łyżki cukru kilka suszonych żurawin Cukier rozpuszczamy w garnku na palniku i robimy z niego karmel , odstawiamy. Żurawinę nabijamy na patyk np. do szaszłyków i moczymy w gęstniejącym karmelu , patyk umieszczamy w takim miejscu by patyk był w poziomie - wtedy karmel zacznie się skraplać i zastygając będzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser
na gaziedotykały dna. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po kilka porcji ciasta (w mojej frytownicy zmieściło się 6). Smażymy na rumiano z obu stron obracając widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Gotowe pączki wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe nadziewamy budyniem przy użyciu szprycy ze specjalną długą końcówką. Ciepłe lukrujemy, a przestudzone oprószamy cukrem pudrem – do wyboru. Nadzienie pączków
mojewypiekiinietylkoobejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki. Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką mamy, postanowiłam tak czy siak zrobić grilla :D Składniki: Karkówka bez kości ok 400-500 g ( w marynacie z pieprzu granulowanego i czosnku z dodatkiem tymianku i oliwy) Piersi z kurczaka
ClauditteMissCookingszynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek: Patyk do szaszłyków nabijamy oliwkami, a następnie od góry dekorujemy go przygotowanymi wcześniej paseczkami. Gotową palmę wbijamy w przeciętą na pół nektarynkę lub inny wybrany przez nas owoc
Podróż w kulinaria