ząbki czosnku na słoik gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi. Zalewę jaka zostanie w słojach po wyjęciu pomidorów można z powodzeniem wykorzystać w następnym roku do ponownego marynowania, lub użyć jej do smażenia
Apetyczna babeczkaPasuje do gołąbków, użyłam go też jako zastępcę ketchupu do II wersji wegańskich szaszłyków. Nieskomplikowany w przygotowaniu, wymaga wykonania niewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki: 3 pomidory pół cebuli 2 ząbki czosnku bazylia papryka słodka i ostra sól pieprzdomowa "kostka rosołowa" warzywna Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia, do miękkości
chwile dla mnieSkładniki:2 piersi kurczaka1 opakowanie sezamuprzyprawa do drobiuolejPRZYGOTOWANIE: Myjemy dokładnie piersi kurczaka. Następnie kroimy je w podłużne paski. Posypujemy przyprawą do drobiu. Nakłuwamy na długie wykałaczki do szaszłyków, tak by pasek kurczaka był pionowo. Następnie smarujemy je olejem, najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego. Obtaczamy w sezamie, mocno dociskając ziarenka do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju. Można jeść na ciepło
Aga w kuchniząbków czosnku w oleju, 7 mini kabanosów chorizo Pekpol, 1 ogórek konserwowy. Przygotowanie: Kroimy na mniejsze kawałki kabanosy chorizo oraz ogórek konserwowy. Na specjalne patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw zieloną oliwkę, kawałek kabanosa chorizo, ząbek czosnku z oleju, chorizo, kawałek ogórka, chorizo i na koniec cebulkę marynowaną. Układamy koreczki na talerzu. Stanowią one idealną przekąskę na kolację
Aga w kuchniapetyczne zdjęcia :) Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia" wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj
Aga w kuchnituńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Sardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi le dita ... Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacje Uova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku - Beatrice Gallerani z bloga I dare
Chilli Czosnek i OliwaDziś kolejny przepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak. Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z
Kulinarne przygody Gatityprzyprawy Tzatzyki i chlebek wykonujemy według przepisu... Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy u mnie chili, bazylii oregano..nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ziemniaki kroimy tak jak na frytki, układamy na blasze razem z szaszłykami i pieczemy w piekarniku... Pomidory kroimy na ćwiartki, cebule w plasterki.... Tak naprawdę podajemy
NaKońcuJęzykakilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki, cebuli, papryki i pieczarkę itd. Szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięso dobrze się zarumieni
Monia miesza i gotujeDziś pomysł na pyszny obiad. Muszę przyznać ,że jest to wykonanie mojego Męża :) Inaczej oskarżył by mnie o plagiat ;) PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA, CUKINII I POMIDORÓW SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia opakowanie pomidorków cherry sól, pieprz, przyprawa do gyrosa oliwa sos: gęsty jogurt grecki dymka czosnek PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka kroimy w kostkę(...)Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cukinię kroimy w cienkie plastry, pomidorki - na połówki. Nadziewamy na patyki do szaszłyków, skrapiamy oliwą i grillujemy. Podajemy z sosem z greckiego jogurtu, do którego dodajemy posiekaną dymkę i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do tego polecam brązowy ryż pomieszany z curry. PROSTE, A JAKIE PYSZNE
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy(...)wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając. Podajemy na ciepło np. z sałatką. Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam(...)mikrofalowej. U nas było to 3 razy po 30 sekund. Po każdych 30 sekundach należy czekoladę dokładnie pomieszać, żeby nie przypaliła się do dna. Nakładamy truskawkę na patyczek od szaszłyku* i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie delikatnie dotykamy wiórek kokosowych lub czekoladowej posypki jeśli przygotowujemy wersje dla dzieci. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki na około pół godziny
Kolizje Smakówpodanych składników zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na grube kawałki. Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą, co zapobiegnie ich paleniu się podczas grillowania. Na patyczki na przemian wbijać kawałki papryki i kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla) i ułożyć
Czerwień i błękitWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie Post Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw pojawił
Marta GotujeUwielbiam szaszłyk. Ale nie mam ani możliwości robienia go na grillu , ani nie mam rożna w piekarniku. Wymyśliłam sobie sposób by mieć coś podobnego do szaszłyka. Raz nabijam mięso na patyczki, a częściej kiedy ogarnia mnie lenistwo ,,merdam,, wszystko razem i tak piekę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni