zawartość nam nie wypłynęła) - zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 10 minut - po tym czasie szpikulcem nakłuwam mocno roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany do szaszłyka) - smaruję oliwą i posypuję solą morską - roladę piekę 30-35 minut do zrumienienia - po upieczeniu układam na kratce do lekkiego przestudzenia po kroję na kawałki i podaję Zapach i smak ....mniammm
Basia w kuchnipodpunkty popełniłam w mojej zabawie z karmelem :) Ku przestrodze dla następnych:))SKŁADNIKI:4 jabłka(twardsze)cukier 300 gramwoda 50 mlbarwik dowolny jeżeli chcemy użyć odrobinę 4 patyczki do szaszłyka kolorowa posypka do obtoczenia SPOSÓB WYKONANIA :- jabłka myjemy, osuszamy Patyczki ok 5 cm skrócamy wbijamy w miejsce ogonka.- do garnka mniejszego(dobrze by było, aby był wyższy ułatwi
Basia w kuchnipołączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki - włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada
Basia w kuchnioliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek i natkę. Doprawić solą. Wymieszać z krewetkami i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Tak zamarynowane krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy około 2-3 minuty z każdej strony
wyzwania kuchennejest najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera
naRuszcierożna Huli Huli Oto kolejny przepis na kurczaka z rożna do wypróbowania. Słodki sos nadaje temu kurczakowi z rożna autentyczny hawajski smak. Możemy go podawać z grillowanymi warzywami lub szaszłykami warzywnymi z grilla. Składniki: 1 cały kurczaka (około 1 ½ kg) 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego ¼ szklanki soku z limonki ¼ szklanki miodu 3 łyżki brązowego cukru 3 wyciśnięte ząbki czosnku
naRuszcieNiezawodny pyszny dodatek do wędlin , szaszłyków, karkóweczki,schabu..Pyszny Składniki: 200 ml gestego majonezu 150 ml smietany 18% 2 ogórki konserwowe 10 matynowanych pieczarek sok z 1/2 cytryny sól morska z pieprzem Kamis młynek do smaku Wykonanie: Majonez wymieszaj ze śmietaną.Dodajemy drobno pokrojone osaczone ogóreczki i pieczarki.Dodajemy sok z cytryny,doprawiamy sola i pieprzem wg uznania.Podajemy mocno schłodzony
Z Majeczką w kuchnimała papryczka chili½ ząbka czosnkusól, pieprz do smakuNatkę pietruszki, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i pieprzem.Kukurydzę można napić na patyczki do szaszłyków, wtedy nie poparzymy sobie palców w trakcie pałaszowania złocistych ziarenek :)Smacznego
W kuchni Katiebabeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercybabeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu
Ciastkozercymiejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Czas, kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie dekoracji. Z masy cukrowej wycinamy małe kwiatuszki
Ciastkozercybabeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercy