szaszłyki - 3186 przepisów (strona:167/213)

Sałatka z kurczakiem grillowanym na rozmarynie, ciecierzycą i marchewką na parze 291

pół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne

Mango Papaja
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 165

następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.  6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy

Mój Smak na Życie
Faworki (chrust) 908

nacięcie przewlec jeden z końców paska, gotowe faworki układać obok siebie na blacie - smażyć krótko w rozgrzanym oleju na złoty kolor, podczas smażenia obracać delikatnie (np. patykiem do szaszłyków) na drugą stronę, po usmażeniu układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu - po ostygnięciu obficie oprószyć cukrem pudrem Faworki z tego przepisu są bardzo delikatne i kruche, więc należy

Smakołyki Bereniki
Mitarashi-dango 259

wodę, ugotowane kulki wyjmować z garnka w którym się gotowały i od razu wrzucać do zimnej wody, do schłodzenia. Następnie kulki wyjąć z wody i ponabijać na patyczki do szaszłyków po 3 kulki. (Opcjonalnie, ale można pominąć wstawić dango do nagrzanego piekarnika z włączonym grilem, temp. 180 °C, aż się zrumienią, lub opiec na patelni grilowej) Przygotować sos mitarashi

Mix smaku
Sernik "Snickers" 237

piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków czy jest upieczone. Sernik wystudzić pozostawiając w otwartym piekarniku.  Wierzch sernika posmarować masa kajmakową, posypać kawałkami batoników i posiekanymi orzechami laskowymi

Pyry na Gaz
Kruche ciasteczka jeżyki 255

gotującą się wodą, dolewamy mleko aby ją troszkę rozrzedzić - będzie się lepiej rozsmarowywać.  4. Pędzelkiem malujemy tułów jeżyka i posypujemy go uprażonymi ziarnami słonecznika, a patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką malujemy nosek i oczka. W czasie gdy ja tworzyłam jeżyki moja córcia po swojemu ozdabiała swoją część ciastek i tak prezentuję kulinarny debiut mojej 3 latki

Kto ugości moich gości?
BANANY W CZEKOLADZIE Z SOLONYMI ORZESZKAMI 115

pokroić każdy na trzy części. Przy pomocy łyżki oblać banany czekoladą, a następnie obtoczyć je w orzeszkach. Dla ułatwienia w każdy kawałek banana można wbić patyczek (np. do szaszłyków), będzie łatwiej nim obracać. Tak przygotowane przekąski, schłodzić w lodówce, aby czekolada stężała

Kuchnia w opałach
TOSTY WERSJA BIG :) 149

smarujemy ketchupem i nakładamy pozostałe warzywa. Czas na ostatnią kromkę, którą przykrywamy naszą kanapkę (układamy serem do dołu). Aby zapobiec rozsuwaniu się tosta podczas jedzenia, przekłuwamy go patyczkiem do szaszłyków, na który nabijamy suszonego pomidora

Kuchnia w opałach
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 331

wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 253

tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa

OstryKęs
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1380

opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe) Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy

IMPRESJA SMAKU
Pulpety bałkańskie z sałatką 237

dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić po 3 pulpety na każdy patyczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po połowie czasu odwrócić na drugą stronę.  Pekinkę umyć i pokroić

W poszukiwaniu inspiracji
Babka piaskowa 372

gładką masę. Formę na babkę z kominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto.Piecz 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.  Mnie najbardziej smakuje sama z dobrą herbatą :) :)Smacznego

Lawendowe Niebo
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 338

oliwek od 2 do 10 godzin.Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Piersi z kurczaka można podać w całości lub w formie szaszłyków. Smażymy kurczaka na patelni grillowej lub elektrycznym grillu. Gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu...Smacznego

Anioły w kuchni
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 190

Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów i wydobywający się

W kuchni wieczorem

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję