szaszłyki - 3186 przepisów (strona:159/213)

Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 204

herbatniki. Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodac żółtko i krótko zmiksować. Przy pomocy łyżki na masie dyniowej zrobić kleksy z masy serowej. Patyczkiem do szaszłyków narysować esy floresy na serniku (dzięki temu kleksy staną się bardziej fikuśne i stworzą ładne wzory na pomarańczowym serniku). Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie boki powinny

DefinicjaSmaku
Domowa bombonierka / czekoladki z herbatą matcha 205

Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy

DefinicjaSmaku
Domowa bombonierka / pralinki pomarańczowo- czekoladowe 216

Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy

DefinicjaSmaku
Domowa bombonierka / mini bounty w gorzkiej czekoladzie 230

Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy

DefinicjaSmaku
Indyk pieczony, peklowany i faszerowany kaszą gryczaną 191

łyżka suszonej i rozgniecionej kolendry 1 łyżka suszonego imbiru Naciąć ścięgna przy nogach Do środka indyka włożyć farsz i "zszyć" go wykałaczkami. Ja użyłam do tego długich patyków do szaszłyków i na nich tak jak sznurowadła zaplątałam sznurek. 180-200 g wątróbki drobiowej 2 małe jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1,5 szklanki kaszy gryczanej  4 gałązki

Jemy Pijemy
Grillowana karkówka marynowana w jogurcie 250

pyszną karkóweczke marynowaną w jogurcie z czosnkiem. składniki: 800 g karkówki 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z połówki cytryny 1 łyżka przyprawy do grilla i szaszłyków Kociołek Smaków Karkówkę pokroić w cienkie plastry i odłożyć. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do karkówki. Do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie

Monia miesza i gotuje
Cevapcici 182

inne przyprawy, które lubicie) Cebulę i czosnek drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać

Ugotuj to sam ...
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 170

marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str.       Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Domowe burgery 290

kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków. Życzę smacznego, Wasza

upichcona
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 225

muzyką bawarską na żywo, piwem i typowym dla takich festynów bawarskim jedzeniem.     (ja i Prezydent) Towarzyszy temu wiele różnych atrakcji, są budki z przeróżnymi specjałami (naleśniki, szaszłyki, owoce w czekoladzie, serduszka piernikowe  z kolorowym lukrem oraz leberkäs), strzelnice, loterie i wesołe miasteczko. W samym mieście odbywają się imprezy towarzyszące jak koncerty, spektakle, występy grup folklorystycznych, jazzowych

Kuchnia Prezydentowej
Babka pomarańczowa 212

temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez ok. 10 minut. Nakłuć babkę dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem.   . Poncz:  3 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z pomarańczy  5 łyżek białego wina półsłodkiego lub szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki

Kuchnia Prezydentowej
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 434

minut.  5. Posypujemy startym serem żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym,  ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Stromboli 215

Założyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijać struclę, jak makowiec. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli oliwą, posypać lekko solą morską.   5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkowy ruszt. Piec przez 30-35 minut, do zrumienienia. Gdyby

Kuchnia Prezydentowej
Babeczki truskawkowe 221

każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min (aż wbity w babeczkę patyczek do szaszłyków nie będzie obklejony ciastem). Wystudzić dokładnie i dekorować kremem

wcinaj to
Szaszłyki drobiowe z cukinią 160

Szaszłyki to takie fantastyczne danie, które można szybko przygotować, zawsze gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Mogą być same warzywne, z dodatkiem mięsa lub owoców, wszystko to czym akurat dysponujemy. A w sezonie letnim jest w czym wybierać. Ja do swoich wykorzystałam cukinię, cebulę i paprykę. Nie tylko, że wyszło smacznie ale i kolorowo". Przepis

Wiem co jem