szaszłyki - 3147 przepisów (strona:158/210)

Grillowane serduszka - Caracao 161

moje serce to danie skradło. Przygotowanie jest bardzo proste, a Ja mimo, że kocham gotować to uwielbiam takie proste potrawy.Mam nadzieję, że i wasze serca skradnie taki szaszłyk.   Składniki:  1,5 kg oczyszczonych kurzych serduszek 1 pęczek szczypiorku  2 małe dymki 1 głowa czosnku 100 ml piwa 100 ml oliwy sól, pieprz i oregano Potrzebne

Niezły Młynek
Tort traktor 194

wodą. Czekoladę plastyczną rozwałkować, wyciąć paski i obkleić nią koła. Następnie zrobić z czekolady zderzaki i inne dowolne elementy dekoracyjne. Komin zrobiłam obklejając czekoladą plastyczną odpowiednio skrócony patyczek do szaszłyków. Traktor ustawić na wcześniej przygotowanych kawałkach ciasta. Do traktora przymocować koła (jeśli nie chcą się trzymać można użyć wykałaczki) i komin. Podstawa tortu: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury

Mama Gotuje
Szaszłyki z łososiem i cukinią 156

patyczki nadziewać na przemian kawałek łososia i kawałek cukinii. Gotowe szaszłyczki grillować ze wszystkich stron po kilka minut aż składniki się przyrumienią. Z podanych składników wyszło mi 6 małych szaszłyków

Monia miesza i gotuje
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 175

piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli to nie zadziała wystarczy lekko je w butelce zamieszać, np. patyczkiem do szaszłyków. Należy robić to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Na 45 minut przed końcem pieczenia na blaszkę z kurczakiem możemy dodać ulubione warzywa (pokrojone, skropione olejem i posypane przyprawami). Po upieczeniu, ostrożnie wyjmujemy blaszkę

mojewypiekiinietylko
Pieczarki z grilla z tymiankiem 248

stron solimy i pieprzymy. Na koniec obsypujemy je tymiankiem i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Tak przyprawione pieczarki odstawiamy na godzinę. Po tym czasie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Pieczarki grillujemy do  efektu zrumienienia, obracając od czasu do czasu. Smacznego

Smak mojego domu
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 153

znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników

upichcona
szaszłyki drobiowe z grilla 161

Szaszłyki drobiowe to jedna z prostszych potraw, którą możemy przygotować przy okazji spotkań z najbliższymi na świeżym powietrzu. Łatwe w przygotowaniu, szybkie i zawsze chętnie konsumowane przez amatorów grillowanych posiłków. Składniki : 1 pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule oliwa z oliwek marynata czosnkowa Provitus Sposób przyrządzenia : pierś z kurczaka myjemy

zobacz ich smak
grillowany bakłażan 150

końcu każdego plastra kładziemy po kawałku mozzarelli, listek świeżej bazylii, oraz ćwiartkę pomidora, po czym zwijamy bakłażana w roladkę, spinając go na koniec wykałaczkami lub połówkami szpatułek do szaszłyków( zabezpieczy to całość przed  rozwinięciem). Na koniec skrapiamy roladki oliwą i  układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, opiekając z obu stron. Doskonałym dodatkiem do grillowanych warzyw jest pasta z bobu

Miód i pieprz
Lemoniada z cytryną i pomarańczą 173

kostkach PRZYGOTOWANIE Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do wody wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Resztę owoców kroimy w plastry i nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wkładamy do wody. Wrzucamy listki mięty i kostki lodu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort dyniowo-śmietanowy 144

instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki

Motylkowa Kuchnia
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 209

zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska

W kuchni Katie
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 135

cebulę, nadziane papryczki. Całość posypujemy fasolką, pokrojonymi drobno łodygami buraczków, oraz kawałeczkami serka. Ozdabiamy świeżą bazylią i doprawiamy pieprzem.  Smacznego :) Rada: Mięso można ponabijać na drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej należy je namoczyć w wodzie, ok. 30 min. Przepis bierze udział w konkursie na blogu  Wielki Apetyt   http://www.wielkiapetyt.com/2015/07/kulinarne-dziea-sztuki-zasuguja-na.html#comment-form

Moniki Smakołyki
Hamburgery z grilla 210

domowych hamburgerów nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie) przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem, jest świetną alternatywą dla kiełbasy i szaszłyków na weekendowe grillowanie. Wypróbujcie, a nie pożałujecie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 6 Składniki: 500g mięsa mielonego 6 bułek

Kolizje Smaków
Ciasto barrrdzo czekoladowe 155

stopni przez 40 minut. POLEWA: Czekolady umieścić w rondelku, połączyć ze śmietanką, rozpuścić na gładką, aksamitną masę. Przestudzić. Ciasto po upieczeniu głęboko nakłuć w kilku - kilkunastu miejscach patyczkiem do szaszłyków, polać przestudzoną polewą

Cakes By Kejt
Wytrawne muffiny cukiniowe, Super size me 196

Cukinia to wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę , leczo ,  zapiekankę , placuszki , spaghetti , można ją przygotować  jako dodatek do obiadu ,  szaszłyki , ratatouille , quesadillas , potrawkę warzywną , w mleku kokosowym ,  faszerować lub upiec z niej pyszne ciasto (jutro na blogu). Dziś przypominam o przepisie na bardzo smaczny pasztet – tym razem w formie muffinek. Smacznego!     Super size

Qlinarnie i Qlinarnie