szaszłyki - 3186 przepisów (strona:115/213)

Sos jogurtowo-ziołowy z curry 100

bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem curry, ketchupu i przypraw. Aromatyczny, szybki sos, który dodasz do wszelakich potraw z drobiu, np. nuggetsów, szaszłyków, aromatycznych warzyw z grilla, kanapek z wędliną lub serem. Do sosu możecie wrzucić przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, świeżo posiekane zioła, np. bazylię, kolendrę, koperek lub natkę, dodać łyżkę pasty ajwar (pasta z pieczonych bakłażanów i papryki

Zasmakuj Kuchni
Szybkie przekąski – 50 przepisów 458

tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciasto francuskie na słodko Ciastka francuskie Wąsy Sorbet owocowy Szybkie przekąski Artykuł Szybkie przekąski – 50 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Przepisy na Mikołajki – smaczne i wesołe 196

Śniadanie dla dziecka – 10 pomysłów świątecznych Domowy kisiel malinowy Kanapka bałwanek w nausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kokosanki kolorowe Szaszłyki owocowe Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec w kształcie choinki Piernik z choinką Piernik bananowy Piernik marchewkowy Ciasteczkowy kalendarz adwentowy Ciasteczka dla Mikołaja Kruche ciasteczka renifery Rudolfy Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Granola piernikowa Leniwe z cynamonem

Dorota Smakuje
Domowy kebab z piekarnika i szybka surówka 227

czosnku kilka łyżek majonezu (dodajemy wg gustu i smaku, zagęszcza sos) pieprz i sól do smaku Dodatkowo – „stojak na kebab”: 1 duża cebula 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Mięso kroimy w miarę cienko na a la kotlety/cienkie kawałki, każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy: sól, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i kmin

Słodkie okruszki
Góra lodowa 147

proszku dosyć szybko gęstnieje-przynajmniej u mnie tak wyszło. Mnie ten fakt nieco zaskoczył i efekty widać na zdjęciu. Przy rozkładaniu mas musiałam nieco pomóc sobie patyczkiem do szaszłyków, by warstwa jasna z ciemną troszkę się ze sobą zmieszały. Biszkopciki układałam pod lekkim kątem, niezbyt gęsto siebie, by zbyt mocno nie odstawały one od reszty (tak po prostu wolałam

Smaki Na Talerzu
Liban – przewodnik kulinarny 121

też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka liściowego. Fast food Lubicie falafel i mięso z grilla? Będziecie zachwyceni dobrze przyprawioną koftą i kebabem w formie szaszłyków w stylu Orfali, Alleppo i Khash Khash. Nie macie czasu zjeść? Koktajl z awokado z ashtą, czyli miejscową gęstą bitą śmietaną zastąpi Wam posiłek. Ashta to coś pomiędzy bitą śmietaną

Ugotowane pozamiatane
Przepis dnia: Kurczak po toskańsku w kremowym sosie 117

przesuwając kurczaka po patelni. Odwróć na drugą stronę i smaż w taki sam sposób przez kolejne 15 minut. Sprawdź, czy mięso jest usmażone: nakłuj udka cienkim nożem lub patyczkiem szaszłyków. Jeślo wypłynie przezroczysty, klarowny sos, mięso jest wysmażone. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze na patelni a potem zdejm i przełóż do osobnego naczynia. Krok 2 Na tłuszcz wytopiony z kurczaka

Niedzielny kucharz
Babeczki czekoladowo-serowe 106

wysokości foremki *** *** Przygotowujemy masę serową: ser ucieramy z cukrami, jajkiem i solą na jednolitą masę *** *** Na środku każdej babeczki układamy łyżkę masy serowej *** *** Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków delikatnie mieszamy masę serową z ciastem czekoladowym *** *** W ten sposób uzyskamy piękny wzorek na wierzchu babeczek *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez

Blog z Apetytem
Tabbouleh 170

sokiem z cytryny i oliwa z oliwek. Tabbouleh Tabbouleh serwuje się na zimno głównie jako dodatek do mięs. Dla mnie najlepiej smakuje z mięsem z grilla, sznyclami i z szaszłykami. Dzięki obecności świeżej mięty oraz cytryny danie to jest niezwykle aromatyczne. Kaszę bulgur bez problemu można kupić w większości sklepów dlatego też skuście się i zróbcie w domu to danie

mecooks
GLAZUROWANE PIECZONE BURACZKI 110

dodatek do dań.  Średnie buraczki piekę zwykle 60 -90 minut, w temperaturze 200 st. C, zawinięte w folię aluminiową, aż wbity w nie widelec lub patyczek do szaszłyka, gładko zagłębi się w miąższu. Małe buraczki upieką się szybciej - nie trzeba ich oddzielnie zawijać, wystarczy ułożyć je luźno, w formie do pieczenia i przykryć arkuszem folii aluminiowej.   Zamiast miodu

cool and minty
Sałatka z zielonych pomidorów 168

Składniki zalewy mieszamy i gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy  na 2 godziny.  Po 2h sałatkę nakładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zalewamy zalewą.  Patyczkiem od szaszłyka uwalniamy pęcherzyki powietrza, dolewamy zalewy do pełna, zakręcamy.  Pasteryzujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak z grilla w sosie satay 95

orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia. Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią, przewracając na każdą stronę. Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki

Smaczny zeszyt
Ciasto pomarańczowe nasączone sokiem z pomarańczy 112

przez ok. 50 min. Podczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu. Po upieczeniu nakłuwamy gęsto ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, a następnie polewamy jeszcze gorące sokiem. Pozostawiamy do wchłonięcia a następnie wyciągamy ciasto z formy. Przed podaniem polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Moje wskazówki i uwagi: Ciasto jest

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania