syrop - 6989 przepisów (strona:249/466)

Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 178

możemy jeszcze wykorzystać. Po prostu zalewamy je dobrą, czystą wódką i pozostawiamy do maceracji na kolejne 2 miesiące. Następnie zlewamy nalewkę do butelek. W razie potrzeby napitek można dosłodzić syropem cukrowym. Nalewka również musi leżakować minimum pół roku. Nie jest ona tak doskonała jak wersja ze spirytusem, ale może posłużyć jako dodatek do ciast lub pasztetów

Korniszonki
Czekoladowe ciasto na herbatnikach przekładane owocami (bez pieczenia) 96

kakao 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki Wierzch: stała część mleka kokosowego z puszki 400 ml schłodzonej w lodówce przez dobę 2 śmietany fix cukier puder lub syrop klonowy (do smaku) Do dekoracji (opcjonalnie): 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka kokosowego z puszki brzoskwinia lub morele Wykonanie: Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około

Lamarida.pl
Kompot śliwkowy z miętą 99

moim ogrodzie obrodziła i dlatego używam ją w przygotowaniu kompotów. Uważam, że efekt będzie smaczny :) Przygotowanie: Umyte owoce wsypałam do słoja ( ok.3/4 pojemności słoja) W garnku zagotowałam słodki syrop którym zalałam śliwki, dołożyłam do słoja gałązkę umytej, świeżej mięty Zakręciłam czystymi dekielkami Słoje wstawiałam do ciepłej wody, do dużego garnka Od momentu zagotowania wody w garnku kompoty gotowałam ok.8-10

Proste Potrawy
Ice tea – domowa mrożona herbata 110

ulubionej herbaty: czarnej, zielonej, białek, w wersji klasycznej lub aromatyzowanej. Również słodzidło to kwestia osobistych upodobań. Możemy posłodzić ordynarnym białym cukrem lub ksylitolem, erytrolem, trzcinowym, kokosowym daktylowym albo wybrać syropy: klonowy, ryżowy, daktylowy, z agawy. Znakomicie sprawdza się w upalne dni, ale również i w te poupalne – podobno picie zimnych napoi spala kalorie Polecam też wpis Jak parzyć zieloną herbatę

Dorota Smakuje
Placuszki z jabłkiem na maślance 203

przygotowaniu placuszki z dodatkiem startego jabłka. Idealne na śniadanie dla dzieci lub dorosłych. Takie placuszki możecie podać same bez dodatków (jak dziś u mnie) lub z dodatkiem miodu czy syropu klonowego. Spróbujcie. Składniki: 200 ml naturalnej maślanki 3/4 szklanki mąki pszennej – użyłam TOTA 1 łyżka płynnego miodu 1 płaska łyżeczka sody 1 jabłko 1 jajko klasy M szczypta cynamonu

Słodkie okruszki
MŁODE MARCHEWKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I PARMEZANEM 132

starty na tarce parmezan i płatki migdałowe. W miseczce wymieszaj sok z 1/2 soczystej cytryny, olej tłoczony na zimno np. słonecznikowy lub oliwę z oliwę, dodaj zioła, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, całość posól i dopraw pieprzem. Sosem polej sałatkę. Pyszne

SMYKWKUCHNI
Domowy jogurt owocowy 79

czasu zjeść owocowy jogurt. Przestrzegam jednak przed kupowaniem ich w tradycyjnych sklepach. Jeśli zajrzycie do etykiety takiego jogurtu, zobaczycie, że kryje się w nim dodatkowy cukier, lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i wzmacniacze smaku. Zachęcam Was do przygotowania takiego jogurtu samodzielnie, bo jest to naprawdę proste i szybkie. Najlepiej sięgnąć po owoce sezonowe, bo są najbardziej wartościowe. Dziś

Natka Pietruszki
"Apteka natury ma leki na wirusy" Zbigniew T. Nowak 123

dobre, a czego powinniśmy unikać.  Przepisy jakie tutaj znajdziemy to m.in. miód z jeżówką - pobudzający odporność, domowy ekstrakt z korzenia żeń-szenia, pozdrowotny chleb z dodatkiem płatków owsianych, syrop z liści babki lancetowatej, nalewka czosnkowo-propolisowa, krople czosnkowo - goździkowe na trudne leczenie infekcji, nalewka z imbiru z dodatkiem miodu, liście melisy w miodzie - broń przed wirusami, czy nalewka

kruche babeczki
Nalewka wiśniówka ( na miodzie ). 136

kąpieli wodnej. Słój z wiśniami zamknij wieczkiem i odstaw jeszcze na tydzień lub dwa. Codziennie wstrząsaj słojem, aby miód się rozpuścił i wydobył z wiśni cenne składniki. Następnie odcedź syrop z wiśni, połącz z wiśniowym alkoholem, wymieszaj. Wiśnie możesz wykorzystać do ciast lub deserów. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z wiśniówką odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Kawa Migdałowo - Orzechowa Z Nutką Cynamonu 82

masło orzechowe, cynamon, ekstrakt z wanilii. Ciągle mieszamy tak aby się wszystko połączyło. ( Najlepiej pod koniec zmiksować blenderem) 3. Do szklanki przelewamy kawę, następnie mleko. Całość możemy dosłodzić np syropem klonowym

Dziś Ja gotuje
Czy warto kupić maszynę do lodów 96

lody na mleku sojowym lub Twoim ulubionym mleku roślinnym. Są pyszne, zwłaszcza te na mleczku kokosowym. Pomiń cukier i jajka, naprawdę nie są konieczne, możesz je osłodzić ksylitolem albo syropem z agawy. Domowe lody nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Rodzaje maszynek do lodów Na rynku dostępnych jest kilka typów maszynek do domowych lodów  maszynki automatyczne - umieszczone w misie

Cztery Fajery
Kompot z truskawek do słoików: przepis na zimę 203

zachowaj ich smak na zimę! Kompot z truskawek - to świetny przepis na pyszne przetwory z tych owoców. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zdrowe, świeże truskawki wystarczy podgrzać w syropie z wody i cukru, a następnie przelać do słoików i zakręcić. Kompot z truskawek na zimę to doskonały dodatek do każdego obiadu, który przygotujesz w kilka chwil. Oto składniki potrzebne

Moja Książka Kucharska
Racuchy na zsiadłym mleku 158

łyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pominąć) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki sody mała szczypta soli olej do smażenia Propozycja podania: cukier puder syrop czekoladowy Przygotowanie: Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy zsiadłe mleko, sok z limonki, wbijamy jajka i całość

Słodkie okruszki
Deser lodowy z bezami i malinami 138

Szybki deser w sam raz na koniec wakacji. Już pojawiają się świeże gruszki ale jeszcze są pyszne maliny. A do deseru lodowego idealnie pasuje chrupiąca beza i syrop z malin (najlepiej własnej roboty

Milion Smaków
Malinówka / Nalewka malinowa 99

powinien przykrywać owoce. 2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące. Na zdrowie

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania