soku z cytryn – z ok. 1 kg cytryn ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka wody ? 1,5 szklanki spirytusu Wykonanie: ? Cukier rozpuścić w wodzie. ? Sok z cytryn wymieszać z syropem i spirytusem. ? Zamknąć słój i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu odcedzić nalewkę i odstawić ponownie na tydzień. ? Przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek
To co kochamfilety z kurczaka ? sól, pieprz biały ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 łyżki sosu chilli słodki Thai ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki mleka ? 1 puszka ananasa w lekkim syropie ? oliwa do smażenia Wykonanie: ? Filety naciąć ostrym nożem w kratkę (uważać, aby nie przeciąć na wylot), przyprawić solą i białym pieprzem. ? Obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, najpierw stroną naciętą, aż kratka
To co kochamsera feta 2 łyżki oliwy sól Winegret 7 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz Kroki Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce obok batatów. Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski
Na-talerzu.plDodaj pozostałe składniki i połącz mikserem do otrzymania gęstego ciasta Smaż na dobrze rozgrzanej patelni przez ok 2 min. z każdej strony Podawaj z ulubionymi dodatkami np.: polane miodem, syropem klonowym, z owocami lub jogurtem i marmoladą
Słodki Blogząbków czosnku sól 1 niewielka cytryna starannie umyta i pokrojona w plastry Glazura: 1/4 szklanki gęstego sosu balsamicznego 1/4 szklanki soku z cytryny (do smaku) 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki glazury połączyć i wymieszać. Przygotowanie: Krok 1. Dzień wcześniej : kaczkę starannie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersi naciąć ostrożnie ostrym nożem w diamentowy wzór
Moja Książka Kucharskaduże jajka lub 5 mniejszych 75 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Do podania: dżem, miód, syrop klonowy, frużelina, cukier puder - wedle uznania Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg porządnie rozgnieść widelcem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym
Opowieści z piekarnikatych drugich. Należy pamiętać o codziennej podaży błonnika w diecie, czyli sięgać po warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste. Bezwzględnie rezygnujemy z produktów wysoko przetworzonych, obfitujących w niezdrowe tłuszcze trans i syrop glukozowo-fruktozowy. Eliminujemy cukier! W przypadku osób zażywających znaczne ilości niesteroidowych leków przeciwzapalnych istnieje ryzyko rozwoju niedokrwistości , w związku z czym należy pamiętać o zwiększeniu spożycia produktów bogatych w żelazo
Natka Pietruszkiurządzeniu sodastream. Ja mam swoje urządzenie już dłuży czas i jestem z niego bardzo zadowolona. U nas uwielbia się bąbelki Duży wybór modeli sodastream i innych dodatków- jak np. syrop do zrobienia szybkiej mirindy, znajdziecie na stronie Konesso. Warto tam oczywiście też zajrzeć po dobrą kawę Składniki: 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml wody
Słodkie okruszkidać się oszukać podczas codziennych zakupów? Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić, jest sprawdzenie etykiety - fałszywy miód powinien być odpowiednio oznaczony przez producenta. Widząc takie składniki jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub barwniki, odłóż produkt miodopodobny z powrotem na półkę. Nie daj się zwieść barwnej etykiecie, na której znajdziesz piękne kwiaty i uśmiechnięte pszczółki. Co możesz zrobić, gdy miodu
kruche babeczkidekorujemy lukrem, glazurą lub polewą. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Glazura czekoladowa: 30 g gorzkiej czekolady 3 i 1/4 szklanki cukru pudru 2,5 łyżki kakao 2 łyżeczki syropu kukurydzianego (lub melasy, miodu, golden syrupu) 1/3 szklanki wody Czekoladę rozpuszczamy i ucieramy ze sobą wszystkie składniki. Lukrujemy przestudzoną glazurą
Życie zaczyna się w kuchnipokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym , cukrem pudrem , dżemem – jak kto lubi Wykonanie w thermomix nałożyć motylek, wlać białka z jajek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5 wyjąć białka z naczynia zdjąć motylek, dodać
Kuchnia Pokoleńgałązkami rozmarynu. Aby przygotować taką cukrową żurawinę należy zagotować 250 ml wody z 1 szkl. cukru. Odstawić do przestudzenia. Do zimnej wody dodać żurawinę i odstawić ją w takim syropie na całą noc (lub nieco dłużej). Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz z cukrem, obtoczyć w nim żurawinę
Smaki Na Talerzupełne cudownego aromatu. Cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża
Zdrowy Styl Joannysklepach z profesjonalnym asortymentem i odżywkami dla sportowców. Weź jednak pod uwagę, że nie każdy baton proteinowy jest dobrej jakości. W składzie tej przekąski nie powinien znaleźć się cukier, syrop fruktozowy, olej palmowy ani konserwanty i sztuczne składniki. Co ciekawe, batony proteinowe możesz kupić, korzystając ze sprawdzonego źródła albo przygotować je samodzielnie w domu. Wystarczy, że w swojej kuchni masz
ProstePesto.plziemniaki, pomidory, czyli paprykę, dzięki czemu mam gotowy zestaw na zupę krem z dyni. Ten szybki i prosty sposób pieczenia dyni powoduje, że w kilka chwil możesz przygotować np. syrop do pumpkin spice latte Kawałek upieczonej dyni i pomarańcza, przyprawę do piernika, trochę wody lub mleko migdałowe, słodziło (np. erytrytol), całość zmiksuj do konsystencji luźnego jogurtu. Taki sos wykorzystuję
SMYKWKUCHNI