świderki - 1184 przepisów (strona:54/79)

Makaronowa sałatka z oliwkami, feta i pomidorami 196

jednej miseczce na pewno nie poprzestaniecie. Ja już wiem, co jutro zabieram do pracy na lunch! :)  SKŁADNIKI (1 porcja) 1 garść makaronu orkiszowego lub pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1/2 dużego pomidora albo 1 mały 8-10 oliwek (wybrałam czarne, ale zielone również pasują) 1 duża łyżka sera feta kilka listków bazylii olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub oliwa

DefinicjaSmaku
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry 172

Dziś polecam pyszny makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry. Potrwa do przygotowania w kilkanaście minut. To idealna propozycja obiadowa. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g makaronu kolorowego świderki, 1 filet z piersi kurczaka, 1 cebula 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka curry, 50g masła, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, szczypiorek. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w grubszą kostkę. Cebulę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z serowo-miętowym sosem truskawkowym 230

Składniki: (sos na 4-5 porcji) 12 dużych truskawek 140 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0% tłuszczu) 6 listków świeżej mięty 2 1/2 łyżki śmietanki 18% ugotowany makaron świderki opcjonalnie kilka listków mięty i ćwiartki truskawek do podania Przygotowanie: Truskawki myjemy i pozbawiamy zielonych części. Następnie przekładamy do misy blendera. Do owoców dodajemy listki świeżej mięty, serek homogenizowany

Słodkie okruszki
"Obiad studenta" 271

nawet akademickiej :). I mimo swej prostoty danie jest syte i smaczne więc spokojnie można również serwować je na codziennym stole. Składniki - 20 dag makaronu ( świderki lub rurki ) - 2 średnie cebule - 4 jajka - 10 dag dowolnej wędliny - sól, pieprz - olej - szczypiorek Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz

Świat Smaku
Makaron z młodą kapustą a’la łazanki (378 kcal) 194

tego dość lekkie – porcja 390 g zawiera tylko 378 kcal. Aby było zdrowsze, można użyć makaronu pełnoziarnistego. Składniki (4-5 porcji) : 300 g makaronu (u mnie świderki) 3 pętka dobrej kiełbasy 2 cebule główka młodej kapusty 200 g pieczarek pęczek koperku sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju al dente. Kapustę szatkujemy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa truskawkowa 229

ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki 2 goździki opcjonalnie śmietana lub jogurt WYKONANIE Truskawki zalewamy 2 litrami wody dodajemy goździki. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy ok 10 min. Kisiel rozprowadzamy zimną wodą dodajemy do zupy

W kuchennym oknie Ewy
Zupa pieczarkowa z makaronem 172

kości i warzyw 250g pieczarek 150g pokrojonej w paseczki włoszczyzny świeżej lub mrożonej 1 łyżka masła 2 łyżeczki śmietany  sól, i pieprz do smaku 100g makaronu typu świderki 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki Obrać pieczarki, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim pieczarki. Wlać

Wiem co jem
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili 119

Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem 149

wtedy, kiedy wypada zjeść coś bezmięsnego, a nie ma specjalnie dużo czasu na gotowanie. Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem Składniki na 2-3 porcje: 25 dag makaronu świderki 1-2 łyżki sklarowanego masła opakowanie 200g kwaśnej śmietany 18% 20 dag białego sera półtłustego Wykonanie: Nastawiłam wodę na makaron, po czym ugotowałam go według przepisu na opakowaniu. Odlałam

Kuchenne zapiski Edyty
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 140

mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam

Kuchenne zapiski Edyty
Boczniakowa pomidorowa z makaronem 112

wody 4 ziela angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera korzeniowego kawałek pora łyżka masła sklarowanego 25 dag boczniaków 1 ząbek czosnku 10 dag suchego makaronu świderki 8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek sól pieprz majeranek opcjonalnie śmietana do zabielenia Wykonanie: Opłukaną i obraną ze skóry ćwiartkę z kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron z sosem orzechowo-śmietanowym 88

test ów makaron przeszedł na piątkę!  Zresztą tego makaronu było tyle, że do pracy jeszcze zaniosłem w ramach lanczu i poczęstowałem Igora i Karolinę. Oboje chwalili :) makaron (wstążki, świderki, rurki, co kto ma) 100 g orzechów laskowych 200 ml śmietany 18% 40 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku lubczyk suszony tarty

Marder&Marder Manufacture
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 156

miski i łączymy z wodą i drożdżami. Dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz zioła. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do ciasta drożdżowego) miksera. Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich. Ręce smarujemy oliwą i wyjmujemy ciasto z miski i formujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: Zielony (pesto-niepesto) 168

ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której to występuje chyba w prawie każdym daniu. ;) na 1 większą lub dwie mniejsze porcje: makaron świderki (fusili) pół szklanki świeżego szpinaku (baby) pół szklanki rukoli 2 spore liście bazylii 1 łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z parówką i fasolą 212

Bardzo ciekawy pomysł na ciepłe danie, sycące, szybkie i proste, można je podać na szybki obiad, czy ciepłą kolację... Składniki: 200 g makaronu świderki 5 parówek z szynki 1 puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 łyżki masła 3 łyżki ketchupu pikantnego szczypta tymianku i kminu pieprz i sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Masło

kgwjanczewo