dobrze pasują do makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy. Na dziś proponuję taki zestaw smakowy: Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka 5-6 suszonych pomidorów 10 oliwek 200 ml śmietanki ser z niebieską pleśnią papryka mielona pieprz, sól Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi
Pyza i Surówkazmagań blogerów organizowanym przez Makarony Polskie. A Wasze głosy pomogły mi wygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :) Składniki: Na 12 sztuk: 200g makaronu typu świderki 3 tortille o śr ok 30 cm 4 pomidory 6 pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 1/2 cebuli
Kuchnia w czekoladziemąki :) Dodatkiem do tego dania jest pyszne pesto z rukoli i suszonych pomidorów z kaparami i serem ricotta. Całość jest bardzo kremowa i sycąca. Składniki: 500 g żytniego makaronu świderki np. firmy Lubella 150 g rukoli 500 g ricotty 1 słoiczek pomidorów suszonych + olej z tych pomidorów 1 łyżka kaparów sól pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Chocolate Muffin Blogdosyć prosta w przygotowaniu, a z tego przepisu wychodzi jej dosyć dużo. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki: 500 g makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku
Kuchnia Łukaszajutro taki pomysł na obiad jak najbardziej trafiony. Prosta, aromatyczna, pyszna zupka, tym razem nie z ziemniakami a z makaronem. Jest przepyszna! Składniki: 1/2 kg pieczarek garść makaronu świderki 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera łyżka masła pęczek natki pietruszki 2,5 l bulionu warzywnego śmietana do zabielenia Wykonanie: Na roztopione masło wrzucone drobno posiekaną cebulę
Z Majeczką w kuchniNormal 0 21 Makaron świderki – 400g Papryka czerwona – 2 szt Cebula – 4 szt Skrawki wędlin – 50 dag Oliwa Koncentrat pomidorowy- 1 łyżka Bulion – ½ szkl Sól Pieprz Maggi Papryka słodka Zioła prowansalskie Czosnek Normal 0 21 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać wodą, odsączyć. Paprykę i cebulę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić , poddusić na oliwie, doprawić do smaku
Camilla w kuchniSkładniki: 40 dag makaronu świderki, 20 dag wędzonego łososia, 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 3 pomidory, 6 łyżek majonezu, 6 łyżeczek chrzanu, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przepłukać zimną wodą. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, pomidory pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać z majonezem i chrzanem. Doprawić do smaku solą
Pobite gary BarbarySkładniki: 40 dag makaronu świderki, 50 dag pieczarek, 2 cebule, 45 dag szpinaku (mrożony), 10 dag masła, 2 łyżki mąki, łyżka gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szklanka mleka, pół szklanki wody, 10 dag tartej mozzarelli, tłuszcz do wysmarowania formy . Sposób przygotowania: Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Cebule
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 piersi z kurczaka, 2 czerwone papryki, 20 dag makaronu (u mnie świderki), 2 duże cebule, 8 ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, tłuszcz do smażenia; marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie, łyżka przyprawy do drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki ziół prowansalskich
Pobite gary Barbaryzapiekanka to dobry sposób na zużycie wędlin zalegających w lodówce. Składniki: 250 g makaronu świderki 250 g wędliny (kiełbasy, szynki, boczku itp.) garść oliwek zielonych papryka czerwona puszka kukurydzy 200 ml jogurtu jajko 150 g sera żółtego papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy
e-PrzepisyKulinarneMakaron świderki -300 g Śmietana 18%- 400 nl Truskawki – 50 dag Cukier – 3 łyżki Mięta do dekoracji Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Truskawki oczyścić, opłukać, parę odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Makaron wyłożyć na talerz, polać śmietaną, na wierzch polać mus truskawkowy, ozdobić truskawkami i miętą. Od razu podawać
Camilla w kuchnitygodniu kiedy nie mam za dużo czasu na siedzenie w kuchni. Dzisiejszy przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie smaki z moimi modyfikacjami. Składniki na 6 porcji: 500 g makaronu świderki lub penne 500 g brokułów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 50g masła 500 ml mleka 50g mąki (ok. 4 łyżki) 100g ricotty lub mascarpone kilka suszonych pomidorów
Fabryka pomysłówrazu przed oczami pojawiło się lazurowe morze i jakaś mała, rodzina knajpka nad nim. Smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie tego spróbować! :) PASTICCIO Składniki do makaronu: - 250 gram makaronu świderki - 4 łyżki śmietany kremówki - woda - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie makaronu: Standard - wodę solimy, dodajemy oliwy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką
Życie zamknięte w smakuwarzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz
Smaki Ewybardzo majętni ludzie. Składniki: 500 gram pieczarek 4- 5 marchewek Korzeń pietruszki Kawałek selera 1 cebula 250 gram mięsa ( typu łopatka ) 2 ½ l – 3 l wody Szklanka makaronu pełnoziarnistego – świderki ( można użyć innego ) Sól Pieprz słodka śmietana 18% Wykonanie: Mięso obgotowujemy w osolonej wodzie, zdejmujemy szum. Marchew, pietruszkę, seler kroimy i dodajemy do wywaru oraz całą cebulę. Gotujemy. Pieczarki
Smaki Ewy