świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:236/611)

Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem 148

Wszyscy mamy już dosyć świątecznego jedzenia! Jeśli coś zostało to proponuję zamrozić, a na obiad przygotować lekkie danie makaronowe. Składniki: • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 300 g pomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto

To co kocham
Pieczony schab z gruszką i puree ziemniaczanym 129

utłuc na jednolitą, puszystą masę. • Podawać schab pokrojony w plastry z aromatyzowaną gruszką i puree ziemniaczanym. Danie to pochodzi z  warsztatów świątecznych w Makro z Kurtem Schellerem

To co kocham
Morszczuk w sosie chrzanowym 125

przy piątku rybka, a ponieważ Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, wypróbowałam bardzo świąteczny sos chrzanowy. Morszczuk okazał się przepyszny a chrzan dodał mu szlachetnego charakteru. Gorąco polecam! Składniki: • 4 duże filety z morszczuka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Sos chrzanowy • 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego • 1 szklanka śmietany 12 % – 250 ml • 1 łyżeczka

To co kocham
Sałatka jajeczna z tuńczykiem 151

Przedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która od bardzo dawna gości u nas na świątecznym wielkanocnym stole. Jest wielowarstwowa, ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest bardzo popularna. Jajka, tuńczyk, ser żółty i majonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: • 5 jajek • 1 puszka

To co kocham
Babka marmurkowa 129

Królowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem

To co kocham
Roladki biszkoptowe a la jajko 127

Ciastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa

To co kocham
Marchewka z sezamem 129

Macie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki: • 1 kg marchewki • 4 łyżki ziarna sezamowego • 1 pęczek natki pietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Figa z makiem i makaronem 138

mną figa z makiem… a że sezon figowy w pełni, postanowiłam zrobić swoją wersję z makaronem. Wyszło smacznie i bardzo… świątecznie! Mam więc już pewniaka na wigilijny stół czyli kluski z makiem i figami. A co myślicie o fidze z makiem z pasternakiem? Ja się zastanowię

To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 119

która swój robiła już kilkakrotnie. Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe

To co kocham
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 142

amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo świąteczny, pachnący przyprawami, miodem i owocami. Jabłka i brzoskwinie polane miodem tworzą bakaliową wierzchnią warstwę. Składniki: • 1 kg sera mielonego • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

To co kocham
Ciasteczka prawie francuskie 149

Ciastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu

To co kocham
Kasza gryczana zapiekana z serem i śmietaną 143

Święta, święta, i po świątecznym obżarstwie… a my chętnie zjemy coś lekkiego. Proponuję kaszę gryczaną z białym serem i kwaśnym mlekiem. Składniki : • 1 szklanka kaszy gryczanej • 2 jajka • 1/2 kg sera białego • 1 szklanka śmietany • sól, pieprz do smaku • kilka łyżek natki pietruszki Wykonanie: • Ugotować kaszę w dużej ilości posolonej wody. • Wymieszać

To co kocham
Oponki serowe 151

już nie ten smak. Ja smażę również wycięte środki i wychodzą minipączki, idealne na jeden kęs. Na Boże Narodzenie z tych kulek serowych robiłam świąteczną choinkę. Składniki: • 500 g sera mielonego • 500 g mąki pszennej • 3 żółtka • 1 jajko • 4 łyżki śmietany • 3 łyżki cukru • 1 łyżka spirytusu lub octu • 1 łyżeczka sody • 1/2 łyżeczki proszku

To co kocham
Pączki z adwokatem 175

krysztale: A wokoło jego dworki, wysmukłe, kruche faworki…”        J. Mączyński, Losy Króla Pączka z książki Hanny Szymanderskiej „Polskie Tradycje Świąteczne” Dzisiaj tłusty czwartek , który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś dzisiaj nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się

To co kocham
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 150

Następna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę

To co kocham