mamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem cynamonu. To moje trzecie podejście w ostatnim czasie do ciasta bananowego i w końcu udane (z poprzednich zadowolona nie byłam :P). Wychodzi mniej wilgotne, ładnie wyrasta i jest lżejsze, bardziej puszyste i bardzo smaczne
FitKotsmakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1/2 szkl. pure z dyni, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. śmietany 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła
słodki bratekmoim domu nie przygotowywało się kutii. Zaczęłam ją jeść na Wigilię już jako dorosła osoba, kiedy sama mogłam zdecydować, co podam na świątecznym stole. Najpierw kupowałam gotową kutię w Grycanie. Podobał mi się jej minimalizm – była tylko z orzechami włoskimi, bez nadmiaru bakalii. Przestałam kupować gotowce, kiedy odkryłam jak szybko i łatwo można zrobić własną kutię. Jeśli kupimy już
Ugotowane pozamiataneprzypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne
Ugotowane pozamiatanekonsumpcyjnej ;) Po drugie moczyłem właśnie w winie większą ilość śliwek do innego przepisu i aż się prosiło żeby coś jeszcze z nimi zrobić. Po trzecie stawiałem już kiedyś na świątecznym stole podobne roladki i myślę, że cieszyły się uznaniem. Dzisiejsza wersja jest lepsza niż ta dawna. Moim zdaniem - de lux! ;) No i zabawa przy zawijaniu jest całkiem sympatyczna - bardzo polecam
zadanie-gotowanieDziś pierwsza z moich propozycji na świąteczny stół. Kruche miodowe ciasto, przełożone tradycyjnym krem z kaszy manny oraz nutellą tak dla urozmaicenia :). Prosto, elegancko i pysznie. :) Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka łyżka wody 3/4 szklanki cukru 1 jajo łyżka masła łyżeczka sody W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki
Cynamonowe szczęścieodmówił posłuszeństwa. Wróciłam do domu i choć w sumie jeden zapach gdzieś za mną chodził, to nie pamiętałam ani ceny, ani dokładnej jego nazwy. Umówiłyśmy się na drugie wyjście, świąteczne promocje kuszą cenami, więc tym razem postanowiłam się przygotować. Zadania jakie sobie postawiłam, to zapoznanie się z ostatnimi rankingami najlepszych perfum dla kobiet, poznanie znanych marek, ich historii
Z notatnikaHello December! Witaj Grudniu! Ależ ten czas leci...za 24 dni mamy już święta! Od dziś na blogu znajdziecie wiele świątecznych przepisów i inspiracji na pierwszy rzut idzie proste domowe kakao z cynamonem i piankami marshmallow idealne na rozgrzanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldHello December! Witaj Grudniu! Ależ ten czas leci...za 24 dni mamy już święta! Od dziś na blogu znajdziecie wiele świątecznych przepisów i inspiracji na pierwszy rzut idzie proste domowe kakao z cynamonem i piankami marshmallow idealne na rozgrzanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldKurczak faszerowany kuskusem z śliwkami kalifornijskimi i rodzynkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonego mięsa. Ja proponuję kurczaka w wersji lekko słodkiej za sprawą rodzynek i śliwek z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej oraz czerwonego wina. W tej postaci doskonale nadaje się na obiad, pięknie się prezentuje i z pewnością wszystkim posmakuje. Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami
W kuchennej krainiekubkiem kakao czy miską gorącej zupy i z bezpiecznej odległości podziwianie tańca białych śnieżynek sprawia, że powoli wskrzesza się we mnie iskierka sentymentalności. Już wkrótce zimowo świąteczna atmosfera uderzy z całych sił, a póki co przywołuję jej pozytywną nutkę przy pomocy tej rozgrzewającej, aromatycznej zupy. Krótkie dni, długie noce... Czas przełamać wszechobecną chandrę. Zima też może być piękna, trzeba
Gawron w rosoleMoże to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;) Buraczki kojarzone są raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych
Kuchnia w czekoladziePrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki
babka w formieodrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową. A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk) 200g mąki pszennej 70g cukru 10g cukru cynamonowego 10g cukru waniliowego 10g kakao 5g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Di gotuje