świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:228/611)

Bitki z szynki z dzika 171

Podaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół. Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo. Goście i domownicy będą zachwyceni. Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują. Bitki z szynki z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 117

mój ukochany kompot wigilijny! Nawet teraz, gdy nie mieszkam już z rodzicami to jest to obowiązkowa pozycja  w naszym świątecznym menu. Mój mąż nie lubi kompotu z suszu, a ten kompot pije i mu smakuje! Może i Wy przekonacie kogoś "anty suszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia

Mania Wypiekania
Wigilijne makiełki. 111

nigdy więcej jak tylko w Wigilię, dlatego ich smak był jeszcze bardziej doceniany. Tak o makiełkach pisze się w " Zbiorze przepisów potraw regionalnych woj śląskiego". Jest to danie świąteczne podawane w zagłębiowskich domach w Wigilię.  Dawniej, gdy nie stać było gospodarzy na zamorskie bakalie,  zastępowano je rodzimymi suszonymi owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami. Jak widać krótka, szybko

Dieta moja pasja
Dorada z "szalonej" wody 134

acqua pazza, to klasyczny przepis kuchni neapolitańskiej. Tak, tak, wiem, znowu! ;) Ale przepis na rybkę jest tak prosty i smaczny, że może ktoś z Was, zechce spróbować w świąteczny czas, może nawet na mniej tradycyjnie polską wigilię? W każdym razie polecam dodać go do przepisów, które koniecznie trzeba wypróbować. Dorada szybciutko się gotuje, jest delikatna, przyjemnie kleista, nie ma zbyt

Pichceniomania
Zakwas na barszcz czerwony 216

Zakwas na barszcz czerwony  Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny.  Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam.  Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie!  Składniki :  1-1,5 kg buraków

Aromatyczne Podróże
Świąteczne kluski z makiem 528

mnie kilka przepisów, które na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga.  Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów

Garniec Magalie
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 257

pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast

Tradycyjna Kuchnia
Deser z duszonych jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową (wegański) 154

Przyznam, że połączenie śmietany ryżowej z pozostałymi składnikami to "strzał w dziesiątkę"!  Hiszpańska linia Amandin (*) od razu przypadła mi do gustu. Dodatkowo chciałam podziękować firmie Diamant za prezent świąteczny , dzięki któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka

Di gotuje
Ciasto pietruszkowe 174

ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam świątecznych foremek od PapilArt ) i pieczemy ok 50-55 minut w 180 st. C. Składniki na polewę gotujemy ok 5 minut aż się ładnie połączą, wykładamy na upieczone ciasto i gotowe

Cynamonowe szczęście
Wigilijny barszcz 459

Potrawy wigilijne to nieodłączny element tradycji towarzyszącej Świętom Bożego  Narodzenia. Odświętnie zastawiony stół, przy którym gromadzi się cała rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz

Smakowity Blog Kulinarny
Schab z grzybami 149

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować na świąteczny lub noworoczny obiad, to już śpieszę Wam z pomocą. Danie bardzo proste, a co za tym idzie smak niebiański!. Wykorzystałam moje zamrożone prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia

Apetyczna babeczka
Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 167

Święta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:)  mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam...  Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć

Kubki smaku
Miekkie nadziewane pierniczki 331

Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia na świątecznym stole. Dzisiaj przedstawiamy przepis na najlepsze pierniczki pod słońcem! Nie trzeba ich przygotowywać w listopadzie, chociaż leżakować muszę, ale nie długo, bo po 24 h są gotowe do wałkowania. Największą

Kuchnia od dwojga
Domowy marcepan 2004

okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych

Ala piecze i gotuje