bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa od pomidorów i lekko pikantna. Taka wersja zupy rybnej z pomidorami z pewnością odmieni świąteczny stół, ale także zupełnie bez okazji zabierze Was nad jezioro lub morze. Nasza zupa rybna z pomidorami oprócz wspomnianej kuchni węgierskiej jest także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi
Pociąg Do KuchniŚwiąteczne smaki już od kilku tygodni towarzyszą mojej kuchni i chętnie się z Wami nimi dziele choć niestety brak czasu nie pozwala na pokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy
Kubki smakudomowy pasztet choćby najbladziej suchy będzie dużo lepszy niż sklepowy. Ale spokojnie z tym pasztetem nie mam takiej obawy. Jest wilgotny i bardzo smaczny. Może zagości na Waszym świątecznym stole? Składniki: ok. 1 kg kruczka bez podrobów włoszczyzna na rosół 1/2 szklanki wywaru 3 ząbki czosnku 2 gałązki tymianku 1 średnie jabłka 30 listków bazylii 2 łyżeczki masła
Delicious Titbitsprzygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam
Food Squarewytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami
My simple kitchensilne, że wręcz się materializują. Zaczynają niezależny żywot. Dotyczy to również kwestii kulinarnych, bo (wspólne) jedzenie jest nieodłączną częścią jakiegokolwiek świętowania. Czy moje dzisiejsze babeczki mieszczą się w kręgu świątecznych skojarzeń? Muffinki jako takie wydają mi się zwykłymi codziennymi ciastkami, ale w wydaniu żurawinowo-pomarańczowym śmiało mogą pretendować do miejsca na bożonarodzeniowym stole. U mnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki
zadanie-gotowanieTakie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyIdealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te ze szpinakiem. Jednak jak dla mnie to zbyt drogi interes jak na jeden taki pasztecik. Dlatego warto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość
Kuchnia PaulettesPołączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego charakteru. Pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości twaróg sernikowy (bez dodatku cukru) lub najlepiej samodzielnie go zmielić. Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna Spód brownie
Bulliostole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie małe pierniki są bardzo fajną ozdobą świątecznego stołu, ładnie wyglądają i w dodatku są bardzo smaczne i wilgotne. Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek w kształcie gwiazdki i choinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka utartej marchwi 0,5 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki
Bajeczna Kuchniamają ochotę na kawę włoską, bez odwiedzania kawiarni. Taki kubek można mieć zawsze ze sobą. Jest terminy, o pojemności 470 ml, wykonany ze stali nierdzewnej. Więcej inspiracji na świąteczne prezenty nie tylko dla miłośników kawy znajdziesz na www.konesso.pl
Moja smaczna kuchniamalaksery i zaskoczcie swoich najbliższych marcepanem własnej roboty. Ja, nie wyobrażam sobie świąt bez marcepana, bo to jeden z tych składników kulinarnych, który od razu kojarzy mi się ze świątecznymi wypiekami. Składniki : 175 g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki lub mąki migdałowej 200 g cukru drobnego 85 g miodu ( u mnie spadziowy stąd też marcepan jest
vaniliowoczekoladowaOpis: Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŻurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole. przepis na chleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów
wesoła kuchnia