Idealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te ze szpinakiem. Jednak jak dla mnie to zbyt drogi interes jak na jeden taki pasztecik. Dlatego warto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość
Kuchnia PaulettesPołączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego charakteru. Pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości twaróg sernikowy (bez dodatku cukru) lub najlepiej samodzielnie go zmielić. Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna Spód brownie
Bulliostole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie małe pierniki są bardzo fajną ozdobą świątecznego stołu, ładnie wyglądają i w dodatku są bardzo smaczne i wilgotne. Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek w kształcie gwiazdki i choinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka utartej marchwi 0,5 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki
Bajeczna Kuchniamają ochotę na kawę włoską, bez odwiedzania kawiarni. Taki kubek można mieć zawsze ze sobą. Jest terminy, o pojemności 470 ml, wykonany ze stali nierdzewnej. Więcej inspiracji na świąteczne prezenty nie tylko dla miłośników kawy znajdziesz na www.konesso.pl
Moja smaczna kuchniamalaksery i zaskoczcie swoich najbliższych marcepanem własnej roboty. Ja, nie wyobrażam sobie świąt bez marcepana, bo to jeden z tych składników kulinarnych, który od razu kojarzy mi się ze świątecznymi wypiekami. Składniki : 175 g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki lub mąki migdałowej 200 g cukru drobnego 85 g miodu ( u mnie spadziowy stąd też marcepan jest
vaniliowoczekoladowaOpis: Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŻurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole. przepis na chleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów
wesoła kuchniaokazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim smacznego jajka, miłych spotkań przy świątecznym stole, pogody ducha, słońca w sercu i za oknem. Niech ten czas pozwoli nam radować się z każdej chwili spędzonej z najbliższymi. Zielone jajka która zwiastują święta i wiosnę. Są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Rodzina będzie zadowolona i będą zajadać ze smakiem. 5 jajek 1 szklanka
wesoła kuchniaŻurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja. 2 polędwice wieprzowe po 300 g sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku masło klarowane sos: 1 i 1/2 szklanki żurawiny 5 łyżek wiśniówki 1 pomarańcza 6 łyżeczek cukru 10 śliwek suszonych sól, pieprz
wesoła kuchniajeszcze lepsze są, gdy przez noc „przegryzą się” w lodówce. Możemy je przechowywać w lodówce do 4 dni. Jeśli Wy także używacie warzyw Bonduelle do przygotowywania świątecznych potraw, to mam dla Was niespodziankę – odpowiedzcie w komentarzu na pytanie „Moja ulubiona para to kukurydza i …”, a najciekawsze odpowiedzi wraz z uzasadnieniem zostaną nagrodzone (nie przekroczcie
Poezja smakuprzeróżnych wypieków. Dodaję ten przepis jeszcze raz osobno dla tych, którzy będą szukać samego kremu jako dodatku do czegokolwiek. Z pewnością przyda się podczas planowania śniadań, czy wypieków (również świątecznych). Składniki: 3 szkl. wiórków kokosowych (250g) 3 szkl. mleka sojowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Wiórki wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem rozdrabiamy w misce ręcznym
Kolorowy PrzepisownikLubię pić kawe zbożową. Często łączę ją z połową łyżeczki rozpuszczalnej i dodaję dwa rodzaje mleka. Taką wersję piję codzinnie do śniadania. Jednak w zimowym czasie dopadł mnie świąteczny nastrój i zaczęłam przygotowywać inną wersję. Z początku myślałam, że ta kolorowa kawa będzie zachwycać tylko najmłodszych. Szybko jednak się okazało, że byłam w błędzie bo chętnie piją ją i mali
kuchniabellissima.wordpress.comChoinka makowa wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą pojawiać się świąteczne przepisy. Niestety na razie nie podam Wam przepisu na masę makową, także skorzystajcie ze swoich własnych przepisów lub też wykorzystajcie gotową masę z puszki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy
Mania WypiekaniaŚwięta tuż tuż.. W moim rodzinnym domu nie wyobrażano sobie świąt bez sernika. To właśnie on gościł zarówno w Boże Narodzenie jak i w czasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki