Realizując nasze założenie sprzed dwóch tygodni, w dalszym ciągu pozostajemy w klimacie świątecznych przygotowań. A te w wielu domach wkroczyły w fazę poważnego zaawansowania. Prezenty, porządki, plany zakupowe, pieczenie i dekorowanie pierników czy lepienie pierogów. Wszystko to decyduje o magii tego szczególnego czasu. Dajmy się temu ponieść i ugotujmy coś fajnego
zadanie-gotowaniestopni i piec w temperaturze do +300 stopni ) doskonale pełni rolę ramekinów (kokilek do zapiekania). Możemy więc przygotować w nim mini brownie, crème brûlée albo małe świąteczne ciastka piernikowe (przepis wkrótce) - takie w sam raz na trzy kęsy. Ciastka piernikowe - w sam raz na trzy kęsy (przepis wkrótce) Możemy, zgodnie z przeznaczeniem, serwować zarówno przystawki ciepłe (także takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanastawieniu w ten weekend fińskiego chlebka świątecznego (przepis jutro po 20.00), zostało mi trochę ciemnego piwa, z którego przygotowałam ciasto na naleśniki . Farszem do naleśników jest jarmuż, który ostatnimi laty świętuje wielki swój powrót na polskie stoły, bo mam wrażenie, że w latach 90-tych i na początku XXI wieku został zapomniany. To warzywo bogate w różne składniki. Niedawno
Weekendy w domu i ogrodzieŚwiąteczne bombki - pralinki, o wyraźnym smaku rumu:). Lekko słodkie i mocno alkoholowe, szybka słodka przekąska dla osób, które nie mają piekarnika lub się z nim nie lubią:). Możemy dodać więcej cukru, jeśli herbatniki okażą się mało słodkie. 300g herbatników 1/4 szklanki rumu 3 łyżki cukru pudru 1/4 kostka masła 2 łyżeczki kakao wiórki kokosowe 1. Herbatniki kruszymy drobno
Szefowa kuchniwyobrażam sobie świąt bez sernika! Postanowiłam więc zebrać wszystkie swoje sprawdzone przepisy z bloga i umieścić w jednym miejscu ! Taka przydatna, świąteczna ściągawka sernikowa:) Sernik z kuleczkami Nesquik Sernik z orzechami Sernik Prababci Prosty sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik
Tradycyjna KuchniaDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia
Tradycyjna KuchniaŻółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota! Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące i jest
Smaczna PyzaJeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla świątecznych wypieków to dobrze trafiłaś/eś, bo oto poleca się piernik w wersji fit. W zasadzie to powinien nosić nazwę bez-piernik, bo jest bezglutenowy, bez dodatku cukru, bez mleka i bez jajek, jednym słowem bez alergenów i bez wyrzutów sumienia :) Piernik jest pyszny - niezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam
Domowa Cookierenka AgiKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie
greenscarfAtmosfera przedświąteczna panuje dookoła, szkoda tylko, że śniegu brak. Przygotowałam przepyszne koktajl, z klimacie świątecznym, bo z dodatkiem pierniczka, pomarańczy i persymony. Cudownie wypić taki koktajl w sobotę! W ubiegłym roku zrobiłam kilka takich koktajli, pierwszy z nich to z płatkami owsianymi i pestkami z granatu, kolejny koktajl z ananasem, z wyczuwalnym smakiem korzennych przypraw . Zachęcam
Moja smaczna kuchniaprzyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 6 Wielkość blachy: 23cm
Kolizje SmakówPyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła
Kucharzycaświąt niecałe dwa tygodnie, więc jeszcze Was troszkę pomęczę tymi świątecznymi przepisami. Kto wie, może się na coś zdecydujecie. Dzisiaj Piegusek, czyli jasne ciasto z mnóstwem maku oblane słodkim lukrem. Prosta babka na święta i nie tylko. Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) Ciasto: 4 duże jajka 1 szkl cukru 3/4 szkl mleka 3/4 szkl oleju rzepakowego
Nastoletnie WypiekanieŚledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie […] The post Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Kulinarne Przebojeszybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi nie przepadamy. Obowiązkowo zawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju
Monia miesza i gotuje