wstępie życzę Wam wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszych Mikołajek:) Mam nadzieję, że spędziliście ten dzień przyjemnie i dostaliście od Mikołaja jakieś słodkie upominki. Od dzisiaj na blogu zrobi się świątecznie i będę publikować przepisy w klimacie bożonarodzeniowym. W tym roku przygotowałam dla Was przede wszystkim słodkości bez cukru idealne na prezenty dla najbliższych . Zacznę od przepisu na prostą baklawę
Chilli Czosnek i Oliwacynamonowych gwiazdek święta dla Niemców się nie liczą. Kiedy ich próbuję, to zgadzam się z nimi w stu procentach - jest w ich smaku coś z magii, z samej istoty świątecznego klimatu. A może jak byłem młody, to też byłem Niemcem? ;) Tak czy inaczej ciasteczka są pyszne! No i bezglutenowe, bo nie ma w nich nawet grama mąki - to też może
zadanie-gotowaniepewno zasmakują i Wam. Moi synowie je pokochali od pierwszego kęsa. Uśmiech na twarzach dzieci- przy przygotowywaniu i konsumpcji to najlepszy dowód na to, by przygotowywać wspólnie domowe, świąteczne wypieki. Dla takich chwil- warto. Składniki: 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1,5 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu
Z Majeczką w kuchnicukierniczych w Polsce i na świecie. W książce znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów z jabłkami, kwiatami polskimi, owocami leśnymi, bakaliami i przyprawami. Przepisy ze śmietaną, miodem, serem oraz przepisy świąteczne. Kuchnia Pawła Małeckiego opiera się na tradycji wyniesionej z domu oraz sezonowości jak pisze w swojej książce ma podziw i szacunek dla wielkiej obfitości jaką ma dla nas natura
Sama słodycz i szczypta chilidomowych ciasteczek. Ich przygotowanie co prawda nie jest szybką sprawą ale to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:) Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem
Pełny talerzWigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo
Smaczna Pyzasklepach, telewizji i prasie czuć już świąteczny szał, w niektórych domach już czuć zapach pierwszych pieczonych pierniczków, a u mnie kolejny piernikowy deser ( poprzednią wersję znajdziecie tu ) Prosty i smaczny, do zrobienia w kilka minut. DESER PIERNIKOWY Składniki: 1 duży kubek jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki miodu kilka pierników (lub pozostałe po świętach ciasto
Bon appetit mon amieżadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :) Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis: Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków 80 g masła 80 g cukru pudru 200 g naturalnego miodu (ok. 3/5 szklanki) 3 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej
Kuchnia Łukaszakilka kropli dobrego olejku migdałowego i stopniowo mieszając dolewam kremówkę, do uzyskania odpowiednio gęstej i gładkiej konsystencji. Ja smaruję moje strucle lukrem i posypuję rozdrobnionymi migdałami i makiem. W świątecznej odsłonie, z podwójnej porcji składników, dwie większe strucle: Smacznego
Smaczne ZdrowePaszteciki z ciasta francuskiego są szybkie w przygotowaniu, a podane z barszczykiem z koncentratu Jamar będą idealną przekąską na świątecznym czy sylwestrowym stole🙂 Gorący barszczyk idealnie sprawdzi się w mroźne dni … Czytaj dalej Paszteciki francuskie
czarrna od kuchnimnie na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej, domowej karkówki! Składniki: karkówka 1,20 kg czarna herbata 4 saszetki łupiny z 4 białych cebul sól 20 dag Składniki na marynatę: woda - tyle by przykryła mięso 4-listki laurowe 8-ziarenek ziela angielskiego. Wykonanie: Wodę z przyprawami zagotować, ostudzić. Włożyć mięso, przykryć przykrywką i odstawić w chłodne miejsce na trzy
Tradycyjna Kuchniaoraz mielony młody jęczmień, jeśli nie mamy tych produktów, to można je pominąć, gdyż podstawowa wersja jest bardzo smaczna. Koktajl poprawiający przemianę materii szczególnie polecam, jako przygotowanie organizmu przed świątecznym łasuchowaniem, a i po nim świetnie nas oczyści. Taki koktajl najlepiej wypijać do śniadania albo po głównym posiłku, wtedy nasz organizm lepiej trawi i mamy więcej energii do pracy. Prawidłowa
Kuchcik gotujeprzepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków! Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki
Pyry na Gaztortu. Dla mnie osobiście jak zwykle największą frajdą było dekorowanie tortu :) Te wszystkie suszone plasterki pomarańczy, laseczki cynamonu czy piękne szyszki, aż się prosiły, żeby właśnie nimi ozdobić mój świąteczny, aromatyczny tort :) Tego tortu nie powinno zabraknąć na Waszym stole :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1,75 szklanki brązowego cukru 2,5 łyżki przyprawy piernikowej
Słodko-Słony Świat Ilony