Bardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody
W królestwie smaków Beatydruga książka Aliny, gdzie znajdziemy zdrowsze przepisy na tradycyjne polskie i włoskie dania bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Tradycyjnie znajdziemy wersję dla osób, które nie mają dużo czasu, żeby gotować. Potrawy świąteczne Autorka: Alina Suder Wydawnictwo: AWM Agencja Wydawnicza Ilość stron 101 Oprawa miękka Data premiery: 2015 Artykuł “Jak jeść i żyć by młodym być” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneniedziela, to marzenie. Od rana budzi mnie delikatne słoneczko, zaglądając bezwstydnie w moje okno. Szkoda siedzieć w domu, tylko niestety nie wszyscy mają takie szczęście i mogą celebrować ten świąteczny dzień. Zaraz spadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym :-) bez grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych
pieprzny smaczekkruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy
KasiaiKrzysiu.plŚwięta to także słodkości! Mak, korzenne przyprawy i bakalie są wyznacznikami świątecznych wypieków i ciepłych potraw, jak na przykład makiełki, czy kutia. Skorzystałam z tych dwóch ostatnich, łącząc w przepisie goździki z żurawiną. Ciepło korzennych goździków, aromat pomarańczy, cierpko- słodki smak żurawin i delikatność białej czekolady sprawiają, że cała słodkość Świąt zostaje zamknięta w niewielkiej, mieszczącej się w dłoni, miękkiej
Kuchnia w Słońcu Skąpanawydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest to przepis dla Was! Ogromnie polecam! :) Śledź w curry Potrzebujesz: 2 płaty śledzia
Kuchnia w Słońcu Skąpanamnie absolutny MUST HAVE na wielkanocnym stole. Cały rok czekam na ten niewielki dodatek do świątecznych potraw. Kiedyś pojawił się na naszym stole jako kulinarny eksperyment i od tego czasu nie ma bez niego wielkanocnego śniadania :D Faktem jest, że przecieranie jajek przez sitka wymaga odrobiny więcej czasu i nie jest to ciekawy etap przygotowywania sosu, ale gdy tylko
Kuchnia w Słońcu Skąpanawielkanocnym przejedzeniu ( zaiste, kilka wieczności spędzę w piekle za obżarstwo) pora chwilę przystopować, chociaż wciąż chętnie sięgam po świąteczne pozostałości z lodówki. Żeby się nie zmarnowały, rzecz jasna. No i to wszystko jest takie pyszne! ;D I ciężko sobie odmówić, tego ostatniego kawałka mazurka, albo plasterka maminej pieczeni z cynamonem. A jeszcze ciężej pozbyć się później tych wszystkich nieprzyjemnych dolegliwości
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne. Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWszystkim przyjaciołom, rodzinie i znajomym bardzo dziękuję za życzenia świąteczne i noworoczne. Ja również życzę: Szczęśliwego Nowego Roku 2016 W szystkiego co najlepsze i najprzyjemniejsze
Pysznosci Babci Basiokazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkiego co najlepsze! pogody ducha, rodzinnej, świątecznej atmosfery, smacznego jajka i suto zastawionych stołów
Pysznosci Babci BasiPamiętam przyjęcia rodzinne, czy to imieniny, czy to spotkania świąteczne na których nie mogło zabraknąć śliwek w occie. Ja jako dzieciak uwielbiałam te śliwki choć nie wolno mi ich było jadać bo to ocet i szkodzi dzieciom. Podkradałam i zajadałam. Teraz też robię i zajadamy ze smakiem czy to same, czy do mięs czy w sałatkach, są wyborne. Śliwki
Moje Małe Czarowaniewiele godzin, co powoduje odparowanie wody z owoców, powidła gęstnieją, nabierają bardzo intensywnego, skoncentrowanego smaku, słodyczy i ciemnego bordowego lub brązowego koloru. Moje powidła zrobiłam z myślą o świątecznych wypiekach, dlatego dodałam do nich przyprawy korzenne, dzięki którym stały się magicznie aromatyczne. Gotowe powidła można wykorzystać też do przygotowania wytrawnego śliwkowego sosu BBQ, a przepis na sos znajdziecie
Smakowity Blog Kulinarny