Bardzo aromatyczny, trochę już świąteczny sernik. Tym razem bez żadnego spodu, mas czy udziwnianego wierzchu. Prosty do wykonania, tani ale bardzo smaczny:lekki i nie zamulający.`Zależało mi na tym, żeby był niski, dlatego upiekłam go w dużej blaszce. Jeśli zależy Wam na wysokim serniku podwójcie proporcje lub zróbcie go w mniejszej foremce. Aby sernik się nie zapiekł od góry
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrzybową można przyrządzić z grzybów różnorodnych gatunkowo lub tego samego gatunku. Zupa grzybowa jest bardzo szybka do przyrządzenia oraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Składniki: 60 g suszonych grzybów 2 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 50 ml śmietany kremówki 30% 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw zabieramy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezmarszczenia itp. Po wielu próbach bombki zaczęły wyglądać przyzwoicie a mi zabawa z nimi przypadła do gustu do tego stopnia, że zaczęłam produkcję następnej partii :):):). W różyczki: Z motywem świątecznym: I gnieciuch
Nie tylko w kuchnizielona pieruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie! Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym puree. To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Zajrzyj również tutaj , a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego łososia z piernikową panierką. Polecam! Składniki: 4 filety z halibuta 4 łyżki oleju 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz
Szczęśliwa kuchniaMała rozgrzewka przed moimi kochanymi świętami bożego narodzenia , trzeba potrenować co by przygotować na świąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani . Składniki 400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula 1 szalotka ząbek czosnku 2 jajka 1 łyżka
Mój SmakChociaż do Świąt pozostało jeszcze trochę czasu to już powoli myślimy o potrawach i wypiekach na świąteczny stół. Czy zrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo delikatny kurczak w śmietanowym sosie z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Liść lubczyku Biały pieprz 1 cebula ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków 1,5 szklanki bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet
VioletoweKucharzenietakie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis ten dostałam od mojej synowej mamusi. Ten przepis w ich rodzinie jest od dawna i co roku cała rodzina się nim zajada. Nie mam jeszcze
Kuchnia Pokoleńsprawia mi większej radości jak gdy sama mogę zrobić prezenty świąteczne, a zwłaszcza czas Bożego Narodzenia daje nam nieograniczane możliwości. Dziś przedstawiam bardzo prosty instruktaż na efektowną bombkę. Potrzebujecie: kulki styropianowe nożyk do tapet kolorowe tkaniny wstążki szpilki Nacinamy kulkę w dwóch kierunkach o głębokości ok 1 cm. Powstają cztery równe łezki. Wycinamy szablon z papieru o centymetr
Delicious TitbitsOczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się na taką świąteczną przekąskę? Gwarantuję, że zaskoczycie swoich gości. Palone migdały Składniki: (na 1 słoik) 250 g migdałów w skórkach 250 g cukru 75 ml wody Cukier, wodę i migdały przełożyć na patelnię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację. Wino i podawane dania muszą być w równowadze – ani jedno ani drugie nie może dominować lub przytłaczać. Wino ma być uzupełnieniem do serwowanej potrawy, a jego zadaniem jest podkreślenie jej smaku. Jest to po prostu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec
Słodka Stronaszybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko. Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami. Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki
Kuchnia u Krysi