powinna zrobić się miękka i szklista, nabrać ciemniejszego koloru. Nie może się przypalić bo zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy(...)pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego POZOSTAŁE SKŁADNIKI 4-5 dużych filetów śledziowych 2-3 średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego
Karo in the KitchenSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona
Pudełko rozmaitościpomarańczowe pomidory 20 dag startego sera gouda 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sos beszamelowo-musztardowy 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 150 ml bulionu warzywnego 350 ml mleka 3,2 % 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajko Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Szczypta suszonego rozmarynu(...)Zdjąć z ognia, połączyć z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać do połączenia. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników. Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut
Wanilia i Kardamoncześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych i soczystych 1 wężowy ogórek lub kilka gruntowych (350g) 1 duża zielona papryka (250-350g) 1 średnia czerwona cebula (80-100g) 100-150g twardej greckiej fety garść czarnych oliwek garstka gałązek świeżego oregano (od biedypłaska łyżeczka suszonego, roztartego w palcach) oliwa z oliwek ocet z czerwonego
Karo in the Kitchenkminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku cała porcja pasty masala 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 400 ml kokosowego mleka 150 g czerwonej soczewicy
codojedzeniakostkę papryki, obrane ze skórki i posiekane pomidory , drobno pokrojony czosnek i ósemki obranych ziemniaków. Dopraw kminkiem i solą, podlej odrobiną wody, przykryj i duś aż ziemniaki zmiękną, delikatnie wstrząsając co jakiś czas patelnią. Podawaj z ryżem. Przepis dodaję do akcji: Przyjechały z Francji: migdały (tak wyglądają nieobrane:), suszone zioła, słodkie wino bio i kaki. Podziękowania
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną(...)pieczarki z czosnkiem i cebulą - mieszamy i chwilę smażymy pod przykryciem ( dolewamy oleju jeśli jest taka konieczność ), wtedy też można lekko posolić Gdy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy pomidory i koncentrat pomidorowy- mieszamy Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i mieszamy dokładnie, chwilę razem gotujemy Do rondelka z sosem wkładamy makaron i po wymieszaniu wszystkich składników
Proste Potrawysmażenia dodatkowo: świeża kolenda, ryż/kasza, ser tarty - grana padano/parmezan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Mięso wołowe doprawiamy pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową (lub suszoną), kuminem, papryką słodką, imbirem suszonym(lub startym świeżym), wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju i odstawiamy na bok - np. do lodówki, aby smaki przegryzły się. W międzyczasie dynię(...)pomidory - w formie przecieru, passaty lub pokrojonej, 1 łyżkę cukru (najlepiej trzcinowego) oraz fasolę (na pół odsączoną z zalewy). Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 20-30 minut (aż do miękkości warzyw i nie zapominajmy tu o mieszaniu składników co jakiś czas, aby nie przywarły). Kolejno całość doprawiamy solą, cukrem, świeżo startą gałką muszkatołową, cynamonem, suszonym
Symfonia Smakówjako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI(...)już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach. Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują
Karo in the Kitchenkawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, ostrą i suszonymi ziołami. Wymieszać dokładnie w przyprawach. Odstawić na chwilkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na jasny złoty kolor. Dodać czosnek posiekany drobno i ryż. Smażyć mieszając 1 minutkę. Na patelnię wlać wino i smażyć mieszając aż wino wyparuje. Wlać wywar, pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Kuchnia Pokoleńwarzywami. Normalnie zadowoliłabym się sałatką z rukolą, pomidorem i może papryką, ale dzisiaj miałam ochotę na kalafiora i fasolkę. Sałatka na ciepło z jesiennymi warzywami i kurczakiem jest pyszna i pożywna. Sałatka na ciepło Składniki: na 2 porcje ½ małego kalafiora 300 g zielonej fasolki, ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka
codojedzeniaKanapka włoska czyli bruschetta to grzanka polana oliwą i posmarowana czosnkiem a na niej już pełna dowolność. U mnie na grzance wylądowała suszona na powietrzu
Moje Małe Czarowaniepiękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy
Emcia Pichcisosie jogurtowym , Pasta z bakłażana i pomidorów , Cannelloni – zapiekanka z bakłażana , Bakłażan smażony i inne… Marynowane bakłażany z papryką Składniki: 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy 3-4 łyżki octu balsamicznego kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i natki pietruszki /lub można dodać suszonych / olej do smażenia sól, pieprz nasiona chilli- opcjonalnie
UgotujmyTo.plogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli łyżka prażonej cebulki Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Parówkę gotujemy
Kuchnia po mojemuwarzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim
Zawsze głodna!mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali
Chilli Czosnek i Oliwa