Rozgrzewające jednogarnkowe danie z marchewką i ciecierzycą, z dodatkiem kiełbasy 228marchwi 1 puszka ciecierzycy 1 większa ostra papryczka 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml wody około 120 ml gęstego soku z pomidorów sól do smaku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy słodka śmietanka lub mleczko kokosowe Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać(...)ogniu aż marchewka będzie prawie miękka. Dodać odsączoną ciecierzycę, przyprawić solą, słodką papryką i kuminem. W wersji z kiełbasą: dodać pokrojoną w plasterki dowolną kiełbasę. Ja użyłam domowej, mocno suszonej. Całość gotować jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem wlać słodką śmietankę lub kokosowe mleczko w dowolnej ilości. To danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 282fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (choć nadzienie możecie zmieniać wedle życzenia). Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma(...)osób): ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 100 ml ciepłej wody sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta soli, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii kilka zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki (lub inne ulubione składniki) oliwa do smażenia Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, sól i proszek
Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 198Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych(...)łyżeczka startej skórki pomarańczowej sok z ½ pomarańczy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego
Mania Gotowania
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 207Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy(...)oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru (około 12 g) 2 łyżeczki soli z lekką górką (około 20 g) dodatki do focacci: pomidorki koktajlowe oregano rozmaryn świeży lub suszony olej lub oliwa do pomalowania focacci przed pieczeniem dodatkowo około 50 g mąki do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowania: Focaccia z rozmarynem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Empanadillas: Post Scriptum 243drobno cebulę i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż cebula ładnie się zezłoci. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć razem, aż mięso zbrązowieje. Dodać brzoskwinie lub namoczone wcześniej suszone morele. Zamieszać, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny(...)zarumieni. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 5 minut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów
KUCHARNIA
Kuchnia gruzińska 413sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich. Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granata Tu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formie Wołowina w sosie z orzechów włoskich Sosy W Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki(...)czurczchela . Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser
Poezja smaku
Leczo z cukinią 151czerwone) • 3 cukinie (ok. 1 kg) • ok. 700 g passaty pomidorowej z butelki • przyprawy: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano P rzygotowanie : W szerokim dużym garnku roztopić smalec lub podgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę zeszklić. Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać(...)przez kolejne 5 minut. Wlać passatę pomidorową i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z pieczywem. Zamiast passaty pomidorowej można użyć 1 kg świeżych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, wykrajamy szypułki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i sok z komór i kroimy w kosteczkę. Leczo ze świeżymi pomidorami gotujemy
KUCHNIA POLSKA
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 257liczą się dodatki ;) 350 g mięsa mielonego z kurczaka 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą(...)kotletów. Kiedy kotlety się smażą możemy przejść do dodatków. I teraz czas na bitwę smaków: nowocześnie czy tradycyjnie. Burger tradycyjny to oczywiście bułka, kotlet, roszponka lub sałata, pomidor, żółty ser. Jedną część bułki smaruję majonezem, a drugą ketchupem. Burger nowoczesny także ma tę samą bułkę, kotlet i jest też majonez i ketchup, ale dla odmiany zawierał roszponkę, kiwi
Emskie Smaki
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 276pomidorów ? Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony
Chilli Czosnek i Oliwa
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 279soku z limonki szczypta sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć(...)filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chilli. Całość gotuję jeszcze ok. 2 min, Danie podawać z ugotowanym ryżem, bądź makaronem ryżowym oraz posiekaną świeżą kolendrą, która spaja całe danie
Calzonella.com
Sałatka na grilla + mój ulubiony sos sałatkowy 326mięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić/pomidorki koktajlowe przekroić na 4/, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać ze sobą. Uwaga: Te 3 składniki stanowią dla mnie bazę i do niej w zależności od okazji(...)dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać. Uwaga! Sos do sałatki spokojnie można przygotować wcześniej, ale do sałatki należy go dodać
Kto ugości moich gości?
Tortilla z kurczakiem, pomysł na kolację 191Pyszna kolacja, polecam wszystkim. Przygotowanie sałatki – do dużej miski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli
Kuchnia Pokoleń
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 239jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym(...)gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie całej ośmiornicy we wrzątku (nazywa się to ‘straszeniem ośmiornicy’ i pozwala zachować na niej skórkę podczas dalszej obróbki
Karo in the Kitchen
Pizza graham a'la CAPRESE 197Dzisiaj zapraszam wszystkich fanów kuchni włoskiej. Była już pizza orkiszowa, dzisiaj mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Pizza, na pełnoziarnistym spodzie z mąki graham, z dodatkiem pysznej Mozarelli, pomidorów koktajlowych oraz szynki parmeńskiej. Propozycja na pełnowartościowy posiłek, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia! Jeżeli chodzi o dodatki, możemy oczywiście dodać to co lubimy najbardziej. Zapraszam! Składniki na rozczyn(...)łyżka oliwy Dodatki na pizzę: ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół) pomidorki koktajlowe szynka parmeńska roszponka (może też być rukola lub świeża bazylia) suszone oregano Wykonanie: Rozczyn. Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto. Do miski wsypać mąkę graham, szczyptę soli, oliwę oraz rozczyn. Wymieszać i dodać przesianą
Trufelkowo
Pieczona pierś kurczaka z oscypkiem 271choć może nieco bardziej czasochłonnego. (dla dwóch osób) 1 podwójna pierś kurczaka 1 wędzony oscypek po łyżce stołowej: miodu, oleju, posiekanego cząbru, pietruszki, rozmarynu (zioła mogą być suszone) półtorej łyżeczki soli i pieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę, każdą lekko rozbijamy. Miód, olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą(...)pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle udany, polecam
Kuchenna Kontrrewolucya
Moqueca de bacalhau 233Bacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który na setki sposobów przyrządzany jest w domach portugalskich a w brazylijskich może kilkadziesiąt. Taki bacalhau ciężki jest do zdobycia w Polsce, nam się udało w .... sklepie afrykańskim i to porównując z cenami niektórych sklepów(...)której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau 0,5 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) 2 duże pomidory 2 cebule 2 lub 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cytryny 6 łyżek oleju palmowego dende 2 łyżki kuminu w proszku 1 kostka knor (opcjonalnie jeśli lubimy potrawy bardziej słone) łyżka
Smaki Brazylii