cytryną, jajka z gorącymi pomidorami czy pastę z fety na ostro - na koszt firmy oczywiście:) Każdy kupiony kebab lub pita z gyrosem, była o niebo lepsze niż znane mi dotychczas polskie odpowiedniki. Frytki były z oregano, musaka z delikatną pierzynką z beszamelu, baranina świeża i mięciutka. No i oliwki. Najlepsze te suszone na słońcu :) czarne i pomarszczone pyszności
Kuchnia Pani Wiosnypomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska pieprz świeży
Kulinarne przygody Gatitysię podsmaży mięso dodajemy pomidory i przyprawy. Bakłażany i miąższ przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Najpierw możemy je podpiec w piekarniku, żeby zmiękła im skórka. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i ziemniaki. Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią. Formę smarujemy olejem
Zainspiruj się kuchniąGiulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża
Chilli Czosnek i Oliwawiecie, że poprzez specyficzne jej suszenie ma ona tak naprawdę lekko słodkawy smak, a mimo to nie ma zbyt dużo kalorii? Wg mnie najlepiej smakuje z gruszką, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i sosem balsamicznym. Właśnie na taką wyprawę (no prawie ;)) zapraszam Was dzisiaj :) Składniki 2 porcje: 2 x garść sałaty 1 x pomidor 1/2 ogórka zielonego 6 plastrów cukinii
Kitchens Alphabettaką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza nie jest(...)jakby się mogło wydawać :] Pizza (przepis na dwie pizze) 500g mąki pszennej 40g drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliw puszka pomidorów przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka) ulubione dodatki Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkosałata rukola mix sałat 2 pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki 4 czarne oliwki pokrojone na pół kiełki rzodkiewki i słonecznika 1 jajko ugotowane na twardo pokrojone w plastry Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku (można dodać inne ulubione zioła świeże lub suszone, oraz opcjonalnie odrobinę miodu) Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębakłażana formę, obrzucić wszystko połówkami pomidorów. Filety dorsza umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni na której były obsmażane bakłażany obsmażyć również kawałki dorsza. Tylko chwilkę muszą się lekko przysmażyć i nabrać koloru. Gdyby patelnia była sucha skropić trochę oliwą. Ułożyć rybkę na górze i posypać wszystko delikatnie mieszanką z suszonych ziół oraz skropić rybkę sokiem
Kuchnia PokoleńKolejne pyszne włoskie danie. Kilka składników a efekt powala na kolana. Popróbujcie koniecznie i nie będziecie chcieli przestać jeść. Pachnące słońcem oliwki i suszone na
Moje Małe Czarowaniepokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukinią i pomidorami i Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g wędzonego łososia 250 g mozzarelli 2 jajka 100 ml śmietany 18% 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 cebula czerwona 1 łyżeczka suszonego tymianku i oregano sól
Gosia gotujemielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 3-4 tortille 1/2 cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki(...)mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut. 3. Dodajemy mieszankę Pudliszki i smażymy jeszcze 1 minutę, ściągamy z ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy. 4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem
My Culinary Artbrzoskwinie myjemy i osuszamy. Obieramy cebulki i czosnek, pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na ósemki. Wypatroszamy pomidory z wody i pestek – do salsy świetne będą mięsiste pomidory, gargamele i bawole serca. Ostrą papryczkę tniemy na mniejsze kawałki – jeśli chcecie mieć bardzo ostrą salsę zostawcie nasiona – jeśli wolicie mniej pikantny smak, nasiona z papryczki wyrzucamy. Brzoskwinie cienko obieramy(...)drobne widoczne fragmenty poszczególnych składników i nie skończyć z warzywną papką. Wszystkie posiekane składniki przekładamy do miski. Mieszamy w małym garnuszku ocet z wodą, dodajemy cukier, sól, kumin i suszoną paprykę. Zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia cukru, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą octową zalewą zalewamy warzywa w misce, mieszamy i odstawiamy na blat na około
Karo in the Kitchenolej do smażenia jajko Suszone grzyby mielimy na drobno. Mieszamy je z bułką tarta, tak mniej więcej 1:1. Mięso rozbijamy na kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w jajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy na rumiano. Kotlety proponuje podać z ziemniakami i sałatką z ogórka, sałaty, pomidora i kukurydzy z sosem vinaigrette
Czerwona Porzeczkawiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować(...)dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany: 2 keksówki o długości 30 cm 500 g pszennej mąki 22 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych (7g) 1 płaska łyżka cukru 330 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju Drożdże rozcieramy z cukrem i częścią mleka (około
Rozpustne gotowanieSKŁADNIKI 6 jaj 100 ml mleka 100 g fety 100 g ricotty 40 g startego parmezanu 10 pomidorków 2 ł y żecz ki suszonego
La grande e la piccola cuocapokruszone 1 łyżka majeranku suszonego 1 szczypta goździków, mielonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej następnie : 2 cebule, pokrojone w półplasterki 1 łyżka mąki pszennej 1 marchewka, starta na tarce o jarzyn 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę puszka pomidorów krojonych, bez skórki
Moja Książka Kucharskauznania, lubicie więcej pomidorów dorzućcie, więcej ogórków sałaty jak lubicie... główka sałaty 2-3 garście rukoli ok 10-15 pomidorków koktajlowych pół średniego słoiczka oliwek 5-6 ogórków gruntowych opakowanie sera feta lub innego sałatkowego dressing : 3 łyżki margaryny optima omega 3 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy djion suszone zioła lub mieszanka ziół
zdrowa vege kuchniadodatkiem ziół, grzybów, suszonych owoców i przypraw. Moja propozycja to pilaw z bakłażanem i słodkawymi bakaliami, których smak podkreśla aromatyczny cynamon. Polecam:) POTRZEBUJEMY 1 bakłażan 1 szklanka ryżu basmati 1 duża cebula łyżeczka cynamonu 11/2 szklanki wo dy szczypta soli łyżeczka koperku 1/2 szklanki bakalii w tym orzechów i kilka sztuk daktyli 1 pomidor 2 łyżki oliwy lub oleju
WYSPA SZCZĘSLIWAłopatki pomidor z ziołami Kłos-Pol do natarcia łopatki woda sól i pieprz ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt Krok 1 Wieczorem przygotowuję mięsko czyli myje,osuszam ręcznikiem papierowym.Nacinam wierzch co 2 cm tak na oko głębokość 1 cm Krok 2 Nacieram mięso czosnkiem granulowanym, pieprzem majerankiem i suszonymi pomidorkami
Różowa kuchniagarść sałaty rukola 2 pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki 4 czarne oliwki pokrojone na pół kiełki rzodkiewki i słonecznika 5 plasterków polędwicy łososiowej kawałek ogórka pokrojonego w pół plastry Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku (można dodać inne ulubione zioła świeże lub suszone, oraz opcjonalnie odrobinę miodu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna zastąpić 100 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną. Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już tak przypominać tradycyjnego bigosu. Smak bigosu można wzbogacić o pokrojony w pióra por lub pomidory (sparzone, obrane ze skóry
Gospodyni Miejska