warzywnego + woda z moczenia grzybów 100 ml białego wina 20 g suszonych grzybów olej 2 łyżki masła sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby
Szefowa kuchniwypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś z kaczki została zamarynowana i upieczona przez Teściową, więc
Kuchnia po mojemuzimno. Składniki: 1 lub 2 bakłażany oliwa 1 łyżeczka suszonego oregano sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz 1 czerwona cebula 2-4 ząbki czosnku garść zielonych oliwek bez pestek mała garść natki pietruszki 2 łyżki kaparów 2-3 łyżki octu ziołowego 4-5 dużych dojrzałych pomidorów opcjonalnie 2 łyżki migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni Bakłażana
potrawyregionalnemięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin. Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej wołowiny, słoniny, suszonych papryczek chili i soli. Tak przygotowane
Codzienne Gotowanieoleju na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne
Kuchnia w czekoladzieKurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
Czerwień i błękitpostawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka
Pasja Smakuwielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka 1/4 łyżeczki soli maggi w płynie 1 litr wody Na sos: 1/2 żółtej papryki 1 duży pomidor 1 duża cebula( dałam pół czerwonej , pół białej ) 2 ząbki czosnku 2 łyżki usiekanych ,, igiełek,, świeżego rozmarynu 2 łyżki usiekanego
Buniabaje w kuchniTakże zapraszam na risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem. Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych z puszki. Składniki (3 – 4porcje): 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 duża szalotka – pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo(...)soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania natka pietruszki lub świeża kolendra tymianek suszony lub świeży około 200 g prosciutto crudo – pokrojonej w kostkę Wykonanie: W duzym rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj prosciutto
Moja pasja smakutaką też wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić czerwoną), 1 ząbka czosnku, 150 gram sera feta, 50 gram oliwek czarnych, 50 gram oliwek zielonych, 1 cytryny, suszonego oregano, oliwy z oliwek extra virgin. W przypadku wszystkich dań opartych na świeżych produktach(...)przełożyłem do miseczki, w której zamierzałem podać sałatkę. W podobnej wielkości kostkę pokroiłem pomidory i położyłem je na ogórka. Pół białej cebuli, która ma dość słodki smak (ewentualnie można zastąpić ją cebulą czerwoną) pokroiłem w piórka, porozdzielałem je palcami i posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i białych błon, które są dość gorzkie
Wyprawy kulinarnejajko ½ łyżeczki przypraw ( u mnie suszona bazylia, oregana i suszony czosnek) trochę soli i pieprzu PROPOZYCJE NADZIENIA 1. pieczone z oliwą i solą bataty, rzogniecione z limonką avocado, feta 2. czarna fasola z puszki przesmażona z cebulą, czosnkiem oraz odrobiną cynamonu i kminu rzymskiego, salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry 3. hummus, grillowana papryka i feta Instructions
Cooking for EmilyUwielbiam pomidory, kremy pomidorowe. Ten krem jest wyjątkowy, bo powstaje zaledwie w kilka minut a do tego cudowny, aromatyczny, po prostu krem idealny. Składniki: 500 ml passaty 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 10 listków świeżej bazylii 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek sól cukier pieprz mielone chilli - opcjonalnie śmietana 18% 1/2 szkl wody lub bulionu drobiowego
Olga Piecze i Gotujesłoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i czerwonej czubrycy (plus kilku jeszcze składników). Oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie doprawiła go według własnego gustu. Przyprawiłam go sobie nieco delikatniej, rezygnując z ostrej papryczki, czerwoną czubrycę zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką, i dodając samego cząbru. Przez chwilę nawet zastanawiałam się
Kuchenne zapiski Edytygodz., jak u mnie 1 puszka pomidorów (400 g) 800 ml bulionu warzywnego ( u mnie ekologiczne warzywne kostki, wystarczyło mi 400 ml ) 800 g dyni, bez skóry i pestek, pokrojona w kostkę ( w przepisie 1 piżmowa, ja użyłam 1/2 szt. zwykłej dyni, którą dostałam od rodziny ) 100 g suszonych śliwek, bez pestek, grubo posiekanych na mieszankę przypraw: sól morka(...)sporo oliwy w Twoim naczyniu do duszenia. Obsmaż kawałki mięsa na średnim ogniu przez 5 minut, dodaj cebulę i posiekane łodyżki kolendry i smaż jeszcze chwilę. Teraz dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, wlej 400 ml bulionu i wymieszaj całość. Doprowadź do wrzenia, szczelnie przykryj, zmniejsz maksymalnie ogień i duś przez 1 1/2 godz. Dodaj dynię, śliwki i resztę bulionu, jeżeli
Chilli Czosnek i OliwaSezonowa sałatka z grillowanymi zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i fetą. Doprawiona pysznym dressingiem musztardowo - miodowym i suszonym oregano. Idealna na grilla w ogrodzie czy wypad
cool and mintyEksplozja smaku. Składniki: makaron tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 garść fasolki szparagowej białej 6 pomidorków suszonych w ziołach 1 garść pomidorków koktajlowych
MojaQchnia.plwiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego z Was. Choć przygotowanie(...)użyć suszonej białej fasoli zamiast fasoli z puszki. Wymaga to jednak jej namoczenia w wodzie dzień wcześniej, a potem dłuższego gotowania w bulionie przez dodaniem pozostałych składników (odwrotnie niż w wersji „puszkowej”). Zupa fasolowo-pomidorowa 2015-04-10 13:18:45 Prosta w przygotowaniu i oryginalna w smaku zupa z łatwo dostępnych składników, wśród których najważniejsze są pomidory
Kulinarna Pokusapłuczemy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy pokrojonego w ósemki , pomidora. Ogórek kroimy w grubsza kostkę. Jajka ugotowane na twardo, kroimy w ósemki, z jednego zostawiamy żółtko do sosu. cebulę obieramy , przekrawamy na połowę i kroimy w pół piórka. Słonecznik prażymy dodajemy do sałatki. Pierś z kurczaka płuczemy, suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na oliwie, posypujemy
W kuchennym oknie Ewyminut. Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość
Plate of Joytematem przewodnim - bo jakże mogło by być inaczej o tej porze roku - były włoskie potrawy wielkanocne. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: terrinę z wątróbki cielęcej po wenecku terrinę wieprzową z suszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony ogon wołowy alla vaccinara smażone placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły nam przepyszne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety(...)świątecznym stole. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a efekt doskonały. Niezwykłe były też wołowe ogony uduszone w obłędnym zawiesistym sosie przygotowanym na bazie selera naciowego, cebuli, marchewki, pulpy z pomidora i oczywiście dużej ilości czerwonego wytrawnego wina. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie również deser, czyli smażone ryżowe placuszki. Były bardzo delikatne i aksamitne w środku, a z zewnątrz chrupiące. Cudnie
Kulinarne przygody Gatitymimo to Wam się przyda i zrobicie taki ocet na inną okazję. Ale przygotowałam dla Was również przepis, który jest gotowy od razu - przepyszny ocet balsamiczny z miodem i suszonymi figami, który spodoba się wszystkim miłośnikom glassy balsamicznej. Taki ocet to wspaniały, elegancki upominek. Koniecznie rozważcie jego przygotowanie! Domowe aromatyzowanie octu Aromatyzować możemy różne octy. Najlepiej do tego nadaje(...)ciepło, szczególnie zawierających pomidory. Przygotowałam także trzeci ocet metodą, nazwijmy, ekspresową, bo ocet jest od razu gotowy do użycia. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak glassy balsamicznej, dlatego do aromatyzowania wybrałam właśnie ocet balsamiczny. Możecie go jednak zastąpić innym octem, np. białym octem winnym. Dla zwiększenia słodyczy dodałam do niego miód, a dla smaku suszone figi. Składniki wystarczy razem
Chilli Czosnek i Oliwa