suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:524/700)

Sałatka z bobem z awokado sosem 137

przyrządzają ryż z bobem . Dodają go również do gulaszy. Najczęściej łączą go z suszonym koprem i szafranem. Chyba jeszcze bardziej polubiłam bób dzięki mojemu mężowi. Sałatka z bobem Składniki: na 2 porcje 100 g kolorowej sałaty, u mnie szpinak i rzymska sałata garść koktajlowych pomidorów 200 g ugotowanego bobu 2 dymki 2 jajka Sos z awokado 1 awokado

codojedzenia
Domowa warzywna "kostka" rosołowa 130

korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej

MamaOskarka
Ośmiornica marynowana w occie 247

porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu  Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 3 - 4 ząbki czosnku sól odrobina chili suszonej w płatkach ocet jabłkowy oliwa przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną

Stare Gary
Klopsy z ziołami. 130

naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę

Rozpustne gotowanie
VEGAN CAPRESE TRUSKAWKOWE 186

oliwek (no, pieprz i sól jeszcze, ale tego nie liczę). Na domowe pomidory z ogródka muszę jeszcze poczekać, dlatego wykorzystałam trwający właśnie sezon na truskawki! Sałaty nie powinno tam być, zamiast niej świeża bazylia. Niestety uschła mi kilka dni wcześniej, posłużyłam się więc suszoną (sic!).     Wędzone tofu - moje odkrycie roku! Mmniam!   Dla mnie osobiście bomba

W kuchni Karmel-itki
Kwiat z suszonej skórki pomidora - dekoracja 169

Jeżeli przed spożyciem pomidora, zalewacie go wrzątkiem aby ściągnąć skórkę, to proponuję aby takiej skórki nie wyrzucać. Wystarczy ją wysuszyć w piekarniku, lub po prostu pozostawić ją na talerzyku przez kilka dni do wyschnięcia. Suszoną skórkę można przechowywać całą zimę, a potem ułożyć z niej kwiatka, będącego dekoracją potraw

Jadło i czytadło
Zupa z czerwonej soczewicy z wolnowaru 217

Zupa jest dosyć gęsta, więc jeżeli wolicie rzadszą, można ją po ugotowaniu rozrzedzić bulionem. Polecam! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 i 1/2 szklanki suszonej soczewicy czerwonej 2 łyżki. oliwy z oliwek 2  cebule, pokrojone w kostkę  2 - 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki  soli 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 6 szklanek bulionu warzywnego  400 g  puszka krojonych pomidorów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki Sok z 1/2 cytryny  3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki  1 łyżka posiekanej świeżej kolendry przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Rozgrzać oliwę w dużym

Stare Gary
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 202

pomidor 4 kostki maggie 1 łyżeczka soli 1 łyżka stołowa przyprawy do kepsy ( w Arabii Saudyjskiej i w innych  krajach arabskich dostępna jako specjalna mieszanka, w Polsce pewnie trudniej o nią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw:  kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona(...)płatkach, w arabskich - te w połówkach) - wg uznania, my lubimy duuużo - taką porządną męską garść Kurczak - najlepiej z rożna (szybko i smacznie) Przygotowanie Do szybkowara wlać olej Cebulę i pomidory poszatkować w drobną kostkę, wrzucić na olej najpierw cebulę, a gdy trochę się zarumieni, dodać pomidory. Podsmażać do całkowitego "uduszenia" Ryż opłukać na sitku Kostki maggie drobno pokroić, a najlepiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 188

pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła(...)średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 190

białe) 6 plasterków sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)jeśli są to białe to je obieramy odbierakiem (zielonych nie trzeba). Następnie kroimy je na mniejsze części i podgotowujemy w osolonej wodzie na al dente. Pomidory kroimy w paseczki. Cebulę w piórka.  Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego

Bon Appetit Małgorzaty
Piątek: Gołąbki z dorszem 123

nawet z trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 10 cm kiełbasy chorizo Pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki lub koperku 4 łyżki oleju Sól Pieprz Ziemniaki Pół kilo ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Do miski wlewamy olej(...)Rybę kroimy w mniejsze kawałki i powoli zawijamy w sałatę. Powstaną niewielkie gołąbki, przypominające gołąbki z liści winogron. Gołąbki przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Miksujemy lub rozdrabniamy widelcem pomidory z puszki. Dodajemy do nich dwie łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy gołąbki. Na wierzch ścieramy parmezan. Wstawiamy gołąbki do nagrzanego wcześniej piekarnika. Czas pieczenia to 15-20 min. Krok

Niedzielny kucharz
Zupa z pieczonej dyni, papryki i pomidorów 182

zimno. SKŁADNIKI 400g czerwonej papryki, okrągłej i mięsistej (waga po oczyszczeniu) 800g podłużnych pomidorów (lima) 800g dyni Hokkaido 350g cebuli (różne – czerwona, biała , żółta, szalotka bananowa) 3 duże ząbki czosnku 1 niepełna łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki oleju

Karo in the Kitchen
Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą 199

window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania mieszanki sałat kilka mozarellek 4 pomidorki suszone garść ciecierzycy połówka awokado sos 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie Awokado kroimy w kostkę lub wydłubujemy większe kawałki łyżką. Pomidory kroimy w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub wykładamy na talerz

Mieszam w Garnku
Lahmacun - turecka pizza 182

łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki 3 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól

Codzienne Gotowanie
Lecho a może Leczo 139

samą górę wsypujemy blanszowane, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Teraz czas na naszą grillowaną paprykę, więc uważając żeby się nie poparzyć obieramy ją ze skórki, kroimy w większą kostkę (nawet 1cm x 1cm) i wrzucamy do garnka. Ostatnie poprawki - odrobina suszonego czosnku niedźwiedziego dla zabarwienia i po zagotowaniu się można nakładać na talerze.  Smacznego

Kuba Gotuje
Wegeburgery z zielonej soczewicy 182

zjedliśmy w klasycznej bułce z sezamem, z dodatkiem szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl soczewicy zielonej ½ kostki bulionowej warzywnej 3 szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych

Karo in the Kitchen
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 215

Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania