Magia? SKŁADNIKI: - Bukiet 3 świeżych sałat, - Pomidory, 3-4 (najlepsze malinowe), - Pikle z ogórków (Polecamy "Orzech") - serek ziarnisty, - majonez (najlepiej domowy) 2-3 łyżki, - oliwki czarne, - oliwki zielone, - papryka czerwona spora, - prażone ziarna dyni, - prażona mieszanka ziaren i ziół "Ziołowo Mi" - czosnek główka, - czosnek niedźwiedzi , - cebula, 2-3 czerwone - pieprz czarny, - suszona mieszanka warzywna domowa typu Vegeta ...................................................................................... dodatkowo: Starty
Wypisz Wymalujporcje: 2 cukinie zielone 2-3 pomidory 400-500 g gnocchi (u mnie kupne) 80-100 g zoltego topliwego sera np.gouda lub parmezan 1 lyzka masla sol,pieprz Skladniki na sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 lyzka maki 1 lyzka masla mala cebula 2 zabki czosnku kilka galazek oregano (moze byc suszony) galazka majeranku (moze byc suszony) galka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela jest bogata w żelazo i wapń. Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli(...)dwie cebule na plasterki. Posoliłam, posypałam rozmarynem i pieprzem. Starłam ząbek czosnku, wymieszałam i smażyłam aż cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała. Wlałam do niej pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Wymieszałam, dodając łyżeczkę brązowego cukru. Odstawiłam i zajęłam się ciastem. 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam aż urosły. Dosypywałam mąkę, około
potrawyregionalnecałkiem sporych) potrzebujemy: – 1 kubek bulguru (przed ugotowaniem) – 1/2 zielonego ogórka (użyłam wężowego) – garść pomidorków koktajlowych (ok 10-12 sztuk) – mały słoiczek zielonych oliwek – suszony tymianek (domowy, nie z paczki) – 2 małe ząbki czosnku – 1 czerwoną paprykę – 1/2 cebuli – 2 garście nasion słonecznika – 1 garść nasion(...)minut aż większość płynu się wchłonie. Po tym czasie zestawiamy z kuchenki, przykrywamy pokrywką na ok 5 minut, po czym chłodzimy. W tym czasie odsączamy oliwki, kroimy pomidory w ćwiartki, ogórka, cebulę i paprykę w kostkę. Czosnek obieramy, rozduszamy nożem i drobno siekamy. Na patelni prażymy nasiona słonecznika i lnu. W misce umieszczamy ostudzony bulgur, wszystkie pozostałe składniki. Całość skrapiamy
Szybko Tanio SmaczniePomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, listki bazylii, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, ocet balsamiczny; doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. W międzyczasie przygotowujemy pizzette. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto francuskie rozkładamy(...)pieczenia. Wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm, których środek nakłuwamy widelcem. Pizzette pieczemy ok. 5-10 minut na złoty kolor. Do zamarynowanych pomidorów dodajemy posiekaną rukolę. Na upieczone pizzette z ciasta francuskiego wykładamy marynowane pomidory, kuleczki mozzarelli, dekorujemy świeżą bazylią. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Come prima cosa lavate
La grande e la piccola cuocaogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób na 2 dni. Frytki z batatów w chrupiącej skorupce z parmezanu: 2 duże bataty 3 jajka + odrobina wody ok. 200 g tartego parmezanu 1 łyżeczka kuminu 3 łyżeczki suszonego oregano(...)słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe! Miseczki buddy Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe! Można podawać i pałaszować! Najpiękniejsze w miseczkach Buddy jest to, że chodzi
Cooking Monsterłyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę(...)mąki pszennej. Sos: Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy aż cebulka i czosnek zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.i posiekany świeży rozmaryn. Całość gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitego sosu. Ciasto kroimy na 2 części
OstryKęssuszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki pieprzu cayenne. Wykonanie: Dzień przed robieniem naleśników namaczamy grykę i komosę ryżową na kilka godzin, następnie odcedzamy, przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania (przepłukujemy co 6 h). Tę samą czynność wykonujemy z pestkami słonecznika i dyni (następnie suszymy w dehydratorze - co można pominąć). Grykę(...)wysokość 1 cm ponad poziom kasz. Dodajemy sól i blendujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Wszystkie składniki na pesto blendujemy. Smarujemy nim naleśniki. Podajemy z pokrojoną cebulą pomidorami, kiełkami. Smacznego i na zdrowie
Jeść, by żyć w zdrowiuskórki pokrojone w dużą kostkę pomidory, dusimy chwilę, na niewielkim ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową ze słoika, ale w Polsce jest pewnie nieosiągalna, więc można zastąpić inną świeżą, suszoną, lub mieloną). Smacznego
Quinoa Raz!cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania papieru ryżowego olej ryżowy do smażenia Składniki sosu: 1 szalotka pół marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor 2 marynowane amazońskie mini papryczki czereśniowe
Quinoa Raz!gryczana 1 woreczek, rozdrobniona papryczka chilli suszona z pestkami 1 łyżka, vegeta 1łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, maggi do smaku, mąka pszenna do obsypania polędwiczek- ile potrzeba, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 1 szklanka, mąka pszenna 1 łyżka + 1/4 szklanki wody, sól do gotowania kaszy 3/4 łyżeczki i woda 1 litr, cząstki pomidora, natka pietruszki umyte i osuszone polędwiczki
W Mojej Kuchni Lubięwytypowałem do udziału w uczcie kulinarnej pod tytułem gołąbki. Jeszcze nie wie, że to ona na koniec źle skończy. Czego potrzebujemy? -duża kapusta włoska -puszka pomidorów -3 duże starte pomidory z sokiem -śmietanka 18% -0,5kg wołowiny mielonej na Waszych oczach z kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż(...)brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego garnka, tak by zalać
BaRepaswspierać naszych dobrych i wspaniałych rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry(...)makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów... Gotowe danie Marynowane zielone pomidory
Zainspiruj się kuchniącytryną, jajka z gorącymi pomidorami czy pastę z fety na ostro - na koszt firmy oczywiście:) Każdy kupiony kebab lub pita z gyrosem, była o niebo lepsze niż znane mi dotychczas polskie odpowiedniki. Frytki były z oregano, musaka z delikatną pierzynką z beszamelu, baranina świeża i mięciutka. No i oliwki. Najlepsze te suszone na słońcu :) czarne i pomarszczone pyszności
Kuchnia Pani Wiosnypomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska pieprz świeży
Kulinarne przygody Gatity