suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:540/700)

Szybkie kanapki z pasztetem 134

ciemnym pieczywem – chlebem oraz bułkami. Aby wydobyć jego smak możemy wcześniej posmarować kromki masłem lub margaryną. Na śniadanie lub do pracy przygotujemy klasyczne kanapki z warzywami – przekładamy kromki sałatą, pomidorem, ogórkiem czy papryką i rzodkiewką. Smak pasztetu w połączeniu z warzywami będzie jeszcze bardziej wyrazisty oraz aksamitny. Idealne połączenie stanowi w połączeniu z produktami kiszonymi: ogórkami, marynowaną papryką lub patisonami(...)wahajmy się też użyć chrzanu, musztardy lub ćwikły. Na przyjęcie, niespodziewaną wizytę gości lub w ramach drugiego śniadania możemy połączyć mięsny smak pasztetu z odrobiną słodyczy w postaci suszonej śliwki lub konfitury żurawinowej. To nie wszystko Może się też tak zdarzyć, że pasztet to jedyna rzecz, jaką mamy w lodówce, kiedy wpadną do nas znajomi. Wtedy obok szybkich kanapek

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki bez zawijania 172

Bardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności

Mama Gotuje
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 161

tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę przyznaję ;P) 2 szklanki mąki pszenenej szymanowskiej lub innej wysokiego typu (ale nie razowej) 1 szklanka wody 2 łyzki oliwy 1 łyżka miodu(...)soli Wykonanie: Składniki mieszamy i wyrabiamy około 5 min. Ciasto przykrywamy szmatką aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy sos... Składniki sosu: 1 papryka 2 pomidory 1 marchew 1 pietruszka Marchew i pietruszkę podgotowujemy. Odlewamy wodę i blendujemy z pomidorami obranymi ze skórki i papryką. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy całość około 15 minut. Pod koniec

Lubczyk i Wanilia
Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 347

kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut  200 gram kurek(...)miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek i posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z czym lubimy. Ja podałam z pyszną sałatką z pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej papryki i cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem. Doprawiłam ją tylko solą i pieprzem oraz łyżką jogurtu naturalnego. Zamiast ziemniaków wybrałam gotowanego kalafiora. Było pysznie! Gotowe

Mango Papaja
Filet z halibuta z frytkami z batata 207

grubości około 1 centymetra) frytki. Blachę wyłożyłem papierem do pieczenia i ułożyłem na niej pokrojone bataty. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodałem do nich dwie łyżeczki suszonego cząbru i delikatnie skropiłem je oliwą, a następnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. Tak przygotowane frytki włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni(...)rybę należy posolić dopiero po wyjęciu z piekarnika. Tak przygotowaną rybę piekłem w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Doskonałym dodatkiem do ryby z frytkami jest prosta sałatka z pomidorów i sałaty rzymskiej. Sałatę pokroiłem na mniejsze kawałki, a pomidorki w połówki. Całość umieściłem w miseczce. 2 Łyżki oliwy zmieszałem z sokiem z połowy cytryny i dodałem do sałatki. Przyprawiłem

Wyprawy kulinarne
SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE - SOS BOLOŃSKI 104

średnia cebula ·        2 ząbki czosnku ·        1 passata pomidorowa – 700 g (przetarte pomidory) ·        2 łyżki przyprawy bazylii ·        2 łyżki przyprawy oregano ·        Parmezan ·        1 łyżka masła(...)średnim ogniu podsmażyć cebulkę. Dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć, aż woda, która się wytworzy odparuje całkowicie. W między czasie dodać do mięsa łyżkę oregano i łyżkę suszonej bazylii, cały czas smażąc mięso. Do mięsa dodać passatę pomidorową, pozostałość w butelce zalać odrobiną wody, wymieszać i dolać do sosu. Całość gotować na wolnym ogniu

Calzonella.com
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 233

łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego Sos BBQ: 500 ml pasty z czerwonych pomidorów 50 ml octu winnego 1 duża słodka cebula 3 ząbki czosnku 6 wędzonych śliwek 1 łyżka gorczycy 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka melasy trzcinowej(...)buraka szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju rzepakowego szczypta oregano sól do smaku Bułeczki bao: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon

Food Square
FASOLOWA w stylu włoskim 120

fasolą właśnie. Tamta była bardziej tradycyjna smakowo, fasola + majeranek, i taką właśnie najczęściej robię, pomidorową lub białą, ale w ten deseń. Dziś mamy fasolówkę bardziej w stylu włoskim, pomidory + czosnek + bazylia,  i kolejny raz przekonuję się, że te smaki są jednak bliższe mojemu sercu... A więc: - fasolę ugotowaną przy okazji gotowania fasoli na   smalec(...)włączamy średni ogień pod garnkiem, - dodajemy przyprawy - u mnie dziś były to:  1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej , pół łyżeczki pieprzu , 2 świeżo wyciśnięte ząbki czosnku , kopiasta łyżeczka suszonej bazylii;  kto potrzebuje, dosala,  - dodajemy olej, - podgrzewamy całość chwilę, - nalewamy na talerze, jemy. Całość zajmuje nie więcej, niż 10 minut, od wrzucenia fasoli do garnka do gorącej zupy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 193

cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami  niezależnie od pory roku .  Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal(...)świeżo zerwane z krzaczka. Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybów Porcje: 4     Składniki: 1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte, 4 duże pieczarki portobello, 4 okrągłe cukinie, 20 g suszonych borowików, 700 ml bulionu, 100 g śmietany 30%, 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani), 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki białego wytrawnego wina

SzczyptaSmaQ
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 146

ząbki czosnku   ü   Warzywa i dodatki: ·          puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych) ·          1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody ·          400 ml (puszka) mleczka kokosowego(...)bardzo dużą patelnię lub garnek z szerokim dnem Podaj z: ·          ryżem (np. brązowym) lub kuskusem czy komosą ryżową Jeśli używasz cieciorki suszonej, trzeba ją namoczyć na 24 h w dwa razy większej ilości wody niż masz ciecierzycy. Po tym czasie trzeba ją odcedzić i gotować około godziny w nowej wodzie, również

Bazując na smaku
JAGLANE PULPETY 122

obiad w naszym domu. Dziś te składniki uformowałam w kuleczki i wyszły pyszne, aromatyczne pulpeciki. Moża pokusić się dla nich o sos pomidorowy. U nas, z braku passaty z pomidorów, wystąpiły solo, bez sosu, a w skromnym towarzystwie sałatki. Świetnie sprawdziłyby się w lunch boxie. Przeżyją każdą podróż, bo są ładnie zwarte, nie rozpadają się. Polecam! Składniki na 21 pulpetów(...)szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, natka z jednej pietruszki, 2 ogórki kiszone, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ogórki kroimy na drobą kostkę, natkę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pizza 171

piekarnika na 220°C około 12-17 min. SOS I DODATKI Do blendera wrzucić garść świeżej bazylii i pół garści oregano. Dodać około 120 g przecieru pomidorowego, jeden duży pomidor, trzy ząbki czosnku, nieco soli i chilli. Wszystko razem zblendować, aż powstanie gładka konsystencja. Na patelni rozpuścić nieco masła, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, a po jakimś czasie pieczarki(...)smażyć całość. Po posmarowaniu pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc gdzieś około 7 minut przed końcem pieczenia, wyjmuję pizzę i obsypuję jeszcze serem, po czym

Passions hobbies life
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 144

średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki ocet balsamiczny sól, pieprz INGREDIENTS (12 pieces): 4 tortillas 1 chicken breast 1 beef steak 1 medium onion(...)cheddar Guacamole: 1 1/2 avocado 1/2 onion 1/2 tomato salt, pepper, olive oil Meat marinade: olive oil water hot peppers balsamic vinegar salt, pepper Wszystkie składniki myjemy i suszymy. Warzywa oraz mięso kroimy, warzywa w dość drobną kostkę, mięso w wąskie paski. Ser ścieramy na tarce – goudę na większych, cheddara na mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku

Martyna Cooks
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 173

szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler zrobi lekko przeźroczysty.   Wlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu. Wrzucamy świeżą lub suszoną szałwię, liść laurowy, dwa zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wkładamy do rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy i całość dusimy na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem(...)kuchni (tak jak u mnie – gdy robiłam ten obiad słupki rtęci we Wrocławiu wskazały rekordową temperaturę 38,9⁰C w cieniu)zjedzcie do mięsa włoskie gniocchi. Nasze były nadziewane pomidorami i mozarellą, dostaniecie je w sieci sklepów Biedronka. Klasyczne gnocchi będą równie smaczne. Nie zapomnijcie posypać całości gremolatą wyjętą prosto z lodówki. Proporcje z przepisu, razem z porcją ziemniaczanych kluseczek

Karo in the Kitchen
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 111

średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki ocet balsamiczny sól, pieprz INGREDIENTS (12 pieces): 4 tortillas 1 chicken breast 1 beef steak 1 How medium(...)cheddar Guacamole: 1 1/2 avocado 1/2 onion 1/2 tomato salt, pepper, olive oil Meat marinade: olive oil water hot peppers balsamic vinegar salt, pepper Wszystkie składniki myjemy i suszymy. Warzywa oraz mięso kroimy, warzywa w dość drobną kostkę, mięso w wąskie paski. Ser ścieramy na tarce – goudę na większych, cheddara na mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku

Martyna Cooks
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 131

farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch. Bardzo cenię sobie ciekawe i oryginalne produkty kuchni włoskiej. Dzięki nim gotowanie to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że potrawy będą smakować(...)sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki jak pasta z oliwkami leccino, anchois i kaparami i makarony. Bieżące informacje znajdują się na https://www.facebook.com/boskowlosko/?fref=ts   W najbliższym czasie planowane jest poszerzenie oferty o kolejne, najwyższej jakości oliwy z oliwek o niskiej kwasowości, pomidory, najlepsze włoskie kawy i nie tylko.   Spodobało

Moja smaczna kuchnia
Grzyby w occie 125

Grzyby w occie. Jak marynować grzyby? Grzyby marynowane . Obok solenia, suszenia i mrożenia, marynowanie to najbardziej popularny sposób na wykorzystanie grzybów. Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw są świetną zagryzką do wódki. Grzyby w occie to dary natury, prawdziwy rarytas, w sklepie są drogi i nie wiadomo z jakiego źródła. A jesień to idealna pora na zbieranie(...)grzybów i robienie z nich przetworów. Oprócz dżemów i warzywnych przetworów np. z pomidorów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Do marynowania najlepsze są grzyby małe i jędrne. Grzyby marynowane w occie: w delikatnej zalewie robię borowiki , kurki oraz maślaki, natomiast podgrzybki marynuję w zalewie mocno octowej. Aby zrobić grzyby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 172

delikatnie zblendować, aby nie zrobiła się papka. Do rozgniecionej fasoli dodać drobno posiekane szalotki, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną w kostkę cukinię, natkę pietruszki oraz bardzo drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Dodać rozkłócone jajko, wymieszać całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką(...)smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki. Naprawdę dobre i zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych, mięsnych hamburgerów. No i skoro dzieci zjadły, to wiecie… Naprawdę muszą być smaczne

gutfut
Ziemniaki smażone na patelni 193

smażonych ziemniaków na patelni z cukrowym groszkiem i pomidorkami koktajlowymi! Wykorzystujemy do smażenia tyle ziemniaków ile nam potrzeba. Na 1 kg ziemniaków potrzebujemy garść cukrowego groszku i kilka sztuk pomidorów koktajlowych. Uwielbiamy ziemniaki w takiej postaci, doskonale pasują do grillowanego lub pieczonego mięsa, tym razem zostały podane do grillowanego schabu. Jak przygotować szybko pyszne smażone ziemniaki na patelni ? Polecam też(...)ziemniaki: młode ziemniaki z piekarnika . młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem Składniki: 1 kg młodych ziemniaków oliwa sól morska gruboziarnista i pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano lub tymianek oliwa z chili i czosnkiem garść cukrowego groszku pomidorki koktajlowe zielony koperek Przygotowanie: Umyte ziemniaki podgotowujemy ok. 10 minut w łupinkach, bez dodatku soli. Ziemniaki dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 301

ilość według uznania 1 płaska mała łyżeczka ziół prowansalskich 2 małe łyżeczki soku z cytryny 2 plasterki cytryny 40 g masła 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy pół łyżeczki suszonej bazylii 1 ząbek czosnku szczypta soli Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę z obu stron solimy(...)posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.  Plasterki cytryny kroimy na pół i kładziemy na rybie. Pomidory kroimy na pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok

Smak mojego domu
Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 131

konsystencje nie mogą być wręcz rozgotowane). Plastry grillowanej dyni kroimy na połowy i usuwamy skórę. Aby zrobić sałatkę na talerzu wykładamy szpinak, układamy plastry dyni, ser, prażone orzechy i pomidory. Całość skrapiamy domowym sosem Vinaigrette. Prosty sos Vinaigrette wymaga nie więcej niż 4 składników. Podstawowe składniki to ocet, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Oliwę warto wymieszać z octem(...)Warto też dodać trochę musztardy Dijon. Ale jeśli robimy taki sos w domu nie musimy iść na łatwiznę. Możemy dodać do takiego sosu pokrojone szalotki, pieczony/grillowany czosnek, starty imbir, suszone oregano a nawet miód. Dzięki temu możemy dostosować jego smak do naszych ulubionych potraw. Domowy sos Vinaigrette najlepiej smakuje gdy trochę odstoi w lodówce, nawet trzy cztery

naRuszcie
Ekspresowa tortilla z jagodami Goji z zatopionym w wedzonej papryce kurczakiem. 158

papryki - łyżeczka pieprzu bałkańskiego - garść suszonych kokosów  - garść jagód Goji - 4 gotowe tortille Co robimy? Kroimy cienko piersi kurczaka, następnie na oliwie podsmażamy je- stale mieszając, dodajemy suszoną paprykę, łyżeczkę pieprzu bałkańskiego. Czas na smażenie cienko pokrojonych piersi  to ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy jagody Goji - podsmażamy przez 2 minuty, dolewamy 1/3 szklanki wody(...)zmięknie kokos oraz jagody (do odparowania wody.) Następnie, wkładamy tortille do mikrofali :) - aby ją podgrzać wykładamy mięso przygotowane przez nas i pozostałe dodatki. Ja dodałam sałatę lodową, ser feta, pomidora. Dodatkowo polałam "farsz" sosem jogurtowym z carry i pieprzem bałkańskim. Na tym koniec :) SMACZNEGO

dlaSmaQ
Najlepsza marynata do karkówki z grilla 262

chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej smakuje z lekko przypieczonym chlebkiem, sałatką z pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa(...)olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku/majeranku 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżku ketchupu lub sosu barbecue masło czosnkowe pół kostki masła 2 ząbki czosnku

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania