oliwy do wysmarowania blachy Składniki sosu pomidorowego: 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 dużych listków bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru S kładniki na farsz: 200 g tartego sera mozzarella 150 g pieczarek 1 czubata łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę(...)przygotowujemy pomidorowy sos do pizzy . Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty). Ja robię to w rondelku. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz rozdrobnione liście bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, aż zredukuje swoją objętość i mocno zgęstnieje. Trwa to około 50 - 60 minut. Podczas
Smak mojego domudodatkiem bazylii i marchewki. Jest bardzo syte i pyszne. Składniki: 2 cukinie dość spore 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 3-4 papryki kolorowe puszka pomidorów 3 marchewki 2 łyżki bazyli suszonej sól, pieprz 1 kostka rosołowa. pierś z kurczaka Wykonanie: Cebulę siekamy, dusimy na oliwie na małym ogniu, dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię(...)marchewkę. Jak warzywa się uduszą, podlewamy około 3/4 szklanki wody, dodajemy rosołek, następnie pomidory i przyprawy do smaku. Pierś z kurczaka grillujemy lub podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek
SMYKWKUCHNIprzepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek majeranku (lub łyżeczka suszonego) - 0,5 łyżeczki chili Kaszę gryczaną przyrządzamy(...)opakowaniu. Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki. W głębokiej patelni lub rondlu szklimy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem zalewamy przecierem i wodą, dodajemy pomidory, chili, zioła i fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż fasolka będzie
Be Fit Be Strongfrancuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu(...)lekkim zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego
Wyprawy kulinarneciepłej (nie gorącej!) wody 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 3-4 dojrzałe pomidory 100 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu suszona bazylia Dodatki: 1 kulka sera mozzarella kilka plasterków szynki 0,5 czerwonej papryki 20-30 g startego żółtego sera Najpierw należy przygotować(...)wyrabiać je przez kilka minut. Następnie włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h. Gdy ciasto będzie rosło pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać wodę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, od czasu
Simply Foodsposobów, tym razem zrobiłam je z dodatkiem pomidorów i pieczarek, pyszne i wbrew pozorom szybkie danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pomidorowe risotto: 150 g pieczarek 1 puszka pomidorów 1 mała czerwona cebula 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki masła Pomidorowe risotto wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy(...)smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy 1/2 szklanki wina, mieszamy, jak już odparuje dodajemy kolejne pół szklanki wina i łyżkę suszonej bazylii, czynność tą powtarzamy dwa kolejne razy.Następnie dodajemy 1/2 puszki pomidorów, rozgniatamy je za pomocą łyżki, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki
Delusional Trinedaniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże cukinie Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki(...)patelni ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii i usmażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Posilić. Przełożyć na ręcznik papierowy i usmażyć drugą porcję cukinii. W misce wymieszać pomidory, bazylię, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku i doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić na średnie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem. Na dno ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii, przylać połową pomidorów i ułożyć
Chocolate Muffin BlogSkładniki: butelka passaty rustico Cirio duża cukinia czerwona papryka 150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente duży pomidor malinowy 3 duże ząbki czosnku suszone oregano pieprz cayenne sól do smaku oliwa z pierwszego tłoczenia garść siekanej natki Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy(...)oliwę z pierwszego tłoczenia i wrzucamy posiekane ząbki czosnku, gdy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy umyte i osuszone warzywa, (pomidor obrany ze skóry, a papryka oczyszczona z gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wrzucamy fasolkę al dente, dodajemy oregano
Moja smaczna kuchniałyżka mąki pszennej typ 500 (można zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów (330 ml) 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii (można zastąpić łyżeczką suszonej) 1/2 garści świeżego oregano (można zastąpić łyżeczką suszonego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chilli Pozostałe(...)tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko i całość dobrze zagnieść. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na tacy posypanej mąką. Sos: Do misy blendera wlać puszkę pomidorów, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, umytą bazylię i oregano, koncentrat pomidorowy, dużą szczyptę soli, odrobinę pieprzu, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę chilli. Następnie wlać szklankę wody i włączyć urządzenie
Passions hobbies lifemasło klarowane/łyżka oleju papryka ostra papryka słodka kmin rzymski pieprz sól ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na oleju/maśle. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 2. Dodajemy odsączoną ciecierzycę i pomidory, mieszamy. 3.Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając około 15 minut. 4. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy
NA MOIM TALERZUmasło klarowane/łyżka oleju papryka ostra papryka słodka kmin rzymski pieprz sól ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na oleju/maśle. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 2. Dodajemy odsączoną ciecierzycę i pomidory, mieszamy. 3.Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając około 15 minut. 4. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy
Na moim talerzuKwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa mielonego 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz vegeta 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą
Smaki Ewytanie danie. Gorąco polecam, mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie! Ryż z pomidorami Składniki: 1kg pomidorów (mocno dojrzałych, polnych) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kubek ryżu 2-3 garście żółtego sera 1-2 łyżeczki suszonej bazylii 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich słodka i ostra papryka (do smaku) sól, pieprz(...)olej do smażenia Jak przygotować ryż z pomidorami: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi się zwykły ryż. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć do czasu aż pomidory się rozpadną, a skórka się
Codzienne Gotowaniekochacie makarony zajrzyjcie koniecznie -> makarony Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Składniki: spaghetti na 2 porcje 2 duże pomidory 1 pieczona pierś z kurczaka 2 garście ugotowanego bobu, obranego ze skóry 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)oliwie obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i kawałki pomidorów, posypujemy oregano i słodką pparykę, mieszamy i dusimy na małym ogniu. Ugtowany makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody i przekładamy, razem z wodą do sosu z kurczakiem, pomidorami i ziołami, mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane kawałkami bobu. Kilka pomysłów, jakie pamiątki warto przywieźć z wakacji w Alzacji
Moja smaczna kuchniapierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam(...)zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory zmiażdżyłam w puszce widelcem i całą zawartość wlałam na patelnię. Dolałam sok pomidorowy i całość dusiłam chwilę
W kuchni Karmel-itki