wyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka 1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam szczyptą szafranu i oprószyłam obficie słodką papryką. Obłożyłam cząstkami(...)zółtej papryki. Na koniec posypałam szczyptą suszonej mięty. Oczywiście nie wytrzymałam i użyłam też szczyptę chili, mimo, że kurczak był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki). Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam udka
Kuchnia po mojemukaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę(...)momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone). Podsmażamy kilka minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty
Szefowa kuchnijest wszakże powiedziane, że nie można wykorzystać makaronu innego rodzaju, który akurat jest pod ręką. Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych pomidorów – ja jednak wolę koktajlowe m.in. ze względów dekoracyjnych. Zamiast świeżej bazylii można ewentualnie użyć suszonej, ale nie wygląda to już tak dobrze. Penne z bakłażanem i pomidorkami 2015-03-13 12:57:32 Lekka, zdrowa i sprawdzona(...)kompozycja makaronu penne, bakłażana i pomidorów z dodatkiem parmezanu i świeżej bazylii. Łatwe i szybkie danie na każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (ok. 350g) 150g pomidorków koktajlowych garść świeżych liści bazylii 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól kilka łyżek tartego parmezanu do podania Instrukcje Bakłażana kroimy w dość
Kulinarna Pokusawołowiny 2 zabki czosnku starte na tarce 1 cebula starta na tarce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę szczypta chili sól morska, pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu(...)patelni i powtarzamy z kolejną partią mięsa. Do podsmażonych warzyw z mięsem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, suszone oregano i tymianek oraz sól, pieprz i chili do smaku. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Stopniowo nie obniżając temperatury smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę ( można dłużej). Na około
cool and mintylaurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu kolorowego świeżo mielony pieprz mielone chilli 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego lubczyku sól himalajska do smaku PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera/ do głębokiej patelni wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory*, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy oliwę i zaczynamy smażyć. W multicookerze należny ustawić opcję FRY i czas
ClauditteMissCookingŁaŁ" jest. Zresztą wypróbujcie i oceńcie sami: Składniki (na 2 dni jedzenia dla 4-osobowej rodziny): 3 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 kostki wołowe kostki rosołowe 1 spora marchewka sól, pieprz bazylia (świeża lub suszona) bez ograniczeń szczypta ziół prowansalskich 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki cukier śmietana 18% (ok. łyżeczki(...)rumienić wymieszałam z koncentratem pomidorowym. Smażyłam jeszcze kilka minut. A następnie przerzuciłam do gotującego się bulionu. Dodałam pomidory z puszek i gotowałam przez ok 20 minut. Pozostało doprawienie do smaku. W wykonaniu na chrzciny - dla rodziny oznacza to dodanie: szczypty ziół, suszonej bazylii, soli, pieprzu, łyżeczki papryki słodkiej i około łyżeczki cukru. Aby smak był pełniejszy dorzuciłam zeszklony
Kuchnia po mojemuinna od tych jedzonych w naszym kraju i na pewno warta rozpropagowania! Jest pyszna :) Składniki: 4 jajka 1 zielona papryka 1 średni pomidor (dojrzały i mięsisty) 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oliwa Wykonanie: Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oliwie z dodatkiem szczypty soli na średnim ogniu około 3 minut(...)zacznie mięknąć, ale nie brązowieć. Dodać obrane ze skórek i dokładnie oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory pokrojone w drobna kostkę. Smażyć kolejne 5 - 7 minut, aż wyparuje większość płynu. Zwiększyć ogień i wlać na patelnię jajka lekko rozbełtane ze szczyptą soli, tymiankiem i chili. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji - raczej nie przeciągać. Podawać z pszennym pieczywem, białym serem (najlepiej tureckim
zadanie-gotowanienich jest leczo. Składniki: 250g fasolki szparagowej, 300g kiełbasy, 350g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 duże czerwone papryki, 2 duże pomidory, puszka pomidorów, pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej patelni(...)Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na trzy części. Papryki umyć, przekroić i oczyścić. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać wodą ( gdzieś do 3/4 gdzie sięgają składniki). Dodać przyprawy. Gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba jeszcze doprawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu
W kuchni u Monikiugotować we wrzącej i osolonej wodzie al'dente. Podsmażamy na oliwie obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy mięso mielone, zioła suszone, sól i pieprz, smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory z puszki, chwilę razem poddusić, mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron wykładać na talerze, polać sosem, posypać serem. Smacznego ! (function
Kuchnia DanusiThermomix TM31 i Thermomix5 Składniki: 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 30 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 700 g bulionu warzywnego sól, pieprz suszone oregano i tymianek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego świeża natka pietruszki dodatkowo: natka pietruszki ocet winny Przepisy Thermomix. Fakes grecka zupa(...)liść laurowy podduszamy całość czas 4 min/Varoma lub 120 stopni/obr wsteczne 1. Całość zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę, sól, pieprz, oregano i tymianek gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę – dokładamy do zupy razem z przecierem pomidorowym. Zupę gotujemy czas 30 min/100 stopni/obr.wsteczne.1 Zupę na talerzu posypujemy natką pietruszki, w oryginalnej
Themo przepisygulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego tymianek świeży lub suszony sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła Mięso pokroić w dużą kostkę, a boczek w małą kosteczkę(...)samej patelni, dodając łyżkę masła w razie potrzeby. Warzywa przełożyć również do garnka, całość obsypać mąką, zamieszać. Wlać pomidory, wino i tyle bulionu, aby przykrył mięso. Wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, kilka gałązek świeżego lub łyżeczkę suszonego tymianku. Zamieszać i doprawić solą. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika lub dusić na wolnym ogniu przez
wyzwania kuchenneciecierzycy 150g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pół puszki krojonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 1/3 szklanki drobnego makaronu – użyłam orzo 1/3 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta płatków chili sól i pieprz do smaku pół szklanki drobno startego parmezanu 2 łyżki oliwy(...)suszony lubczyk, oregano oraz płatki chili i jeszcze minutę smażymy, mieszając. Do garnka wlewamy bulion oraz do tego 2 szklanki wody, dodajemy ciecierzycę i drobny makaron. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy 5 minut, aż makaron będzie al dente. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojone pomidorki koktajlowe, pół puszki krojonych pomidorów oraz
Smaczna Stronafarsz mięsny: 1 kg dobrego mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z chudej łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego chili pieprz i sól do smaku oliwa lub łyżka masła klarowanego do smażenia sos beszamelowy: 150 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej(...)dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię i smażyć na dużym ogniu (cały czas mieszać), aby się rozdrobniło. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować. sos: Masło włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę, cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa
Kuchcik gotujeserce. Wyrazisty, z głębią smaku i dozą ostrości. Składniki: 1kg papryki czerwonej 700g pomidorów z puszki lub zwykłych, obranych ze skórki 5 ząbków czosnku 1,5l bulionu warzywnego 1 cebula 5 łyżek mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy Kilka pęczków świeżej bazylii Bazylia i oregano suszone Starty parmezan Sól, pieprz, chilli, papryka słodka Przygotowanie: Paprykę pieczemy w piekarniku przez 45min(...)stopniach. Cebulę kroimy w kostkę, by lepiej nam się zblendowała. Czosnek wyciskamy. Upieczoną paprykę blendujemy z pomidorami, cebulą, wcześniej przeciśnietym czosnkiem i świeżą bazylią. Następnie łączymy z bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 min, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku przez 15min
Czarnawisienkapomidorowym* 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody na makaron * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (to ważne, bez soli makaron będzie bez smaku
Spektrum Smaku