mój wybredny P. był zachwycony :) * bakłażan- 1 szt. * mozarella- 2 szt. * jajko- 1 szt. * sezam- 3 łyżki * siemię lniane (ziarno)- 3 łyżki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * oliwa do smażenia Salsa: * pomidor- 2 szt. * bazylia- kilka listków * cebula- 1 mała szt. * sól, pieprz- do smaku Bakłażana pokroić w plastry (ok 1cm), doprawić. W jednej miseczce roztrzepać jajko
Kraina Miodem Płynącaczosnku i ostrej papryczki, które nadają całości odpowiednio ostrego charakteru. Polecam! Składniki 2 osób: 160-180 g makaronu penne 2 ząbki czosnku 1 mała suszona papryczka peperoncini 1 łyżka oliwy 1 puszka (400 g) pomidorów sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i pokruszoną papryczkę (razem z pestkami będzie
Pełny talerzcebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka(...)rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe. 3. Posiekaj rozmarynowe igiełki i dodaj do mięsa razem z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, sos i przyprawy. 5. Wymieszaj wszystko dokładnie, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 min, aż płyn się zredukuje i stanie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaokoło 30 minut Polecam! Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 250 makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 pomidor 1,5 szklanki wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszona bazylia i oregano olej do smażenia *** Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na odrobinie rozgrzanego oleju. Następnie(...)dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając, aż mięso zbrązowieje *** *** Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do mięs. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy *** *** Na patelnie dokładamy przełamany na pół makaron. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron wystarczająco zmięknie *** *** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy
Blog z Apetytemmozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego wina po ⅓ łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, lubczyku 32 kulki mini mozzarelli lub 16 średnich przekrojonych na połówki Pomidory umyć, osuszyć. Przekroić na połówki, przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy. Wymieszać
Pełny talerzPrzepis jest inspirowany przepisem z bloga prowadzonego przez Hajduczka . Tak bardzo spodobał mi się przepis tej blogerki, że postanowiłam zrobić u siebie, zwłaszcza że pomidorów ci
Weekendy w domu i ogrodzieObsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić(...)kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około 15 minut, następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Podajemy z makaronem spaghetti i sporą ilością świeżej bazylii skropione oliwą z oliwek
Plate of JoyWARZYWA......SKLADNIKI 4-5 pomidorów lima ,lub malinowka(...)sól pieprz, łyżeczka suszonego estragonu oliwa z oliwek WYKONANIE
w mojej kuchnikażda nasza pizza znika tuż po wyciągnięciu jej z pieca. ;) Sos Pomidorowy do Pizzy - Składniki: puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku duża cebula ok. 6 łyżek oleju bazylia suszona oregano suszone słodka papryka sól pieprz Sos Pomidorowy do Pizzy - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię(...)momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę smażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia. Często mieszamy, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodajemy pomidory i dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu dodajemy sól i pieprz według uznania i wsypujemy po ok. 1/3 łyżeczki przypraw. Wszystko możemy dodatkowo zmiksować aby uzyskać gładki sos pomidorowy
Słodka Stronatarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru lub więcej do smaku sól i pieprz szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne(...)masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw
karmelowypuszka groszku około 1 kg pomidorów z czego 300 g to mogą być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów 2 dowolne prprayku cebula łyżka cukru trzcinowego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego łyżeczka papryki łyżeczka kuminu 3 łyżki oleju do smażenia sól Przygotowanie: Podziel kolby kukurydzy na 2-3 cm kawałki(...)ugotuj je w lekko osolonej wodzie. W dużym garnku podsmaż na złoto posiekaną cebulę, po czym dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych). Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj
greenscarfząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej 150 g fasoli jaś, ugotowanej 200 g czarnej fasoli, ugotowanej 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku czarny pieprz ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka natki pietruszki Poszatkuj kapustę, jarmuż i koper. Seler, kalarepę i czosnek pokrój w kostkę(...)Marchewkę pokrój w talarki. Wlej oliwę do garnka, wrzuć wszystkie warzywa i lekko je podsmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj zupę przez 40 minut. Dodaj ugotowane fasole i gotuj jeszcze przez 10 minut. Pamiętaj aby ugotować białą i czarną fasolę oddzielnie, bo czarna fasola farbuje. Posyp minestrone pietruszką i podaj z grzankami posypanymi parmezanem
codojedzeniaBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka(...)tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili
Z miłości do słodkościHarira to narodowa marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską. W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/4 łyżeczki mielonego imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez
Chilli Czosnek i Oliwa