cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu świeżo mielonego lub odrobina suszonej ostrej papryczki, natka pietruszki. Udka oczyścić(...)chwilę, następnie dodać resztę warzyw. W międzyczasie wstawić wodę na makaron. Warzywa podsmażyć chwilę,dodać szczyptę suszonych ziół, a następnie podlać odrobiną wody i przykryć pokrywą i dusić na średnim ogniu. Gdy warzywa będą jeszcze twardawe dodać pomidory z puszki i mięso z udek. Wszystko razem dusić jeszcze przez chwilę ( jeśli sos jest za gęsty dodaję odrobinę
Lubię to gotujęskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 2/3 szkl startego sera grana padano 2-3 pomidory 24 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 jajko sól wykonanie: Ciasto rozwijamy i lekko rozwałkowujemy. Tniemy na 12 prostokątów. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym za pomocą noża lekko nacinamy mniejsze prostokąty(...)następnie posypujemy serem grana padano i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 min, aż ciasto się zrumieni. Następnie wyciągamy i lekko przestudzamy. Pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok odlewamy go. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą oraz bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce i posypujemy nim podpieczone kwadraty
Domowy Smak Jedzeniasię przekonajcie! Składniki: 1 spora cukinia 2 cebule czerwone 1 papryka żółta 1 papryka czerwona ostra papryczka (ilość w zależności od upodobań) 2 puszki pomidorów Pelati bez skóry Mutti sól, pieprz 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 kiełbaski myśliwskie Przygotowanie: Cebulę pokroić na pół, a następnie w plasterki. Cukinię(...)szerokości ok. 1 cm. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać paprykę i cukinię, smażyć wszystko razem przez 7-8 minut mieszając od czasu do czasu. Zalać warzywa pomidorami z puszki , dodać przyprawy i dusić wszystko razem przez 15 minut. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w plastry kiełbaski, dodać do leczo i dusić wszystko razem jeszcze przez 5 minut
Kulinarne Inspiracjeoliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 6 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bazylia suszona 1 łyżeczka, koperek siekany 2 łyżki umyte pałki kurczaka podsmażyć na oliwie i posypać je łyżeczką kucharka, podsmażone przełożyć na talerz do oliwy po pałkach(...)fasolkę szparagową, zamieszać i podsmażać z 2 minuty, wsypać kalarepkę pokrojoną, zamieszac i podsmażać z 2 minuty wsypać pokrojoną paprykę słodką i podsmażać z 2 minuty mieszając umyte duże pomidory zmiksować w blenderze razem ze skórką na przecier i wlać do warzyw, do smaku dodać kucharka, pieprzu mielonego i wymieszać do warzyw włożyć pałki kurczaka i dusić z 30 minut
W Mojej Kuchni Lubięopcjonalnie), 4 większe papryki czerwone, 2 większe papryki żółte, 2 duże cukinie (u mnie naprawdę spore), 9 dużych pomidorów, sól, odrobina majeranku i oregan o, 2 papryczki chili peperoncini suszone (możecie zastąpić chili, pieprzem cayenne itp.), łyżka masła. Przygotowanie: Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, podsmażam chwilę na łyżce masła(...)chwili dodaję pieczarki pokrojone na większe cząstki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki. Warzywa kroję (wielkość według waszych upodobań). 3 pomidory miksuję (robię to, bo lubię nieco rzadsze leczo, jeśli wy wolicie gęstsze - pomińcie ten krok), wszystkie warzywa wrzucam do gara razem z zmiksowanymi pomidorami i przyprawami. Całość gotuję na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas
JejKuchniamała cebulka 1 łyżka masła klarowanego do smażenia sól, pieprz szczypta cynamonu szczypta kurkumy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażam posiekaną drobno cebulkę. Gdy się zeszkli dodaję pomidory. Doprawiam do smaku cynamonem, kurkumą i ziołami oraz solą i pieprzem. Gotuje wszystko na bardzo małym ogniu około 10 minut aż sos zacznie
Przysmaki Karolkibiałe duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie kroimy je w grubą kostkę (nie musi być idealna). W garnku rozgrzewamy oliwę
Emcia Pichcigram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), pokrojony w kostkę ser, szynkę parmeńską pokrojoną w wąskie paski, całość mieszamy z przygotowanym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. DIP Z FETĄ I POMIDORAMI: Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 4 ząbki czosnku; 170 g sera feta; 1/2 szklanki startej mozzarelli; 1/2 szklanki startego, łatwotopliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek. MASŁO ZIOŁOWE(...)FETĄ I POMIDORAMI: W międzyczasie przygotować dip. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Sery: mozzarella i żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Fetę odsączyć z zalewy, osuszyć, drobno pokruszyć. Do miseczki wrzucić krojone pomidory wraz z zalewą z puszki, połowę przeciśniętego przez praskę czosnku (2 ząbki). Dodać oliwę z oliwek (1/2 łyżeczki), suszone oregano
Gospodyni Miejskamięsa mielonego 1/2 bułki+1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3 łyżki słonecznika oregano sól, pieprz 1 puszka krojonych pomidorów 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczaka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 mała papryczka chili olej bułka tarta Wykonanie: cebulę i czosnek obrać(...)białe błonki, następnie pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, wlać zawartość puszki z pomidorami. Puszkę popłukać gorącą wodą i dodać do sosu. Dodać pokrojoną małą papryczkę chili, sól, cukier, suszone oregano i paprykę w proszku. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości około 20 minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz zmiksuj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!francuskiego, potrzebne Wam tylko będzie: ciasto francuskie, puszka pomidorów, żółty ser oraz ewentualnie dodatki: oregano i czosnek. Składniki: 2 ciasta francuskie, 1/2 puszki pomidorów, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Z dwóch ciast musimy wyciąć kwadraty, więc mierzymy wysokość ciasta i taki sam bok zaznaczamy na długości ciasta i odcinamy pozostały(...)kawałek. Tak samo robimy z drugim ciastem. Pomidory z puszki miksujemy blenderem z czosnkiem i oregano. Jedno ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim ciastem. Odcinamy rogi, tak by nadać ciasto kształt koła. Na środek ciasta kładziemy szklankę, lekko dociskając ją. Wycinamy 2 cm paski z ciasta- od szklanki do końca ciasta, które skręcamy wokół własnej
Aga w kuchninajsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję. Klasycznie składa się oczywiście z soczystych i dojrzałych pomidorów, chrupiącego ogórka, pysznej zielonej sałaty, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Genialnie dopełnia ją oliwa z oliwek z dodatkiem soli i suszonego oregano. Jako że składniki dostępne są przez cały rok, możemy cieszyć się jej przepysznym smakiem praktycznie bez ograniczeń(...)równie idealny dodatek do obiadu. Sałatka grecka Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny
PatiGotujepizza właśnie przygotowuję. Przyłączycie się? Składniki: 1300 g ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 2 duży lub 2 małe pomidory kilka pieczarek natka pietruszki koperek po 1 łyżeczce suszonej bazylii i ziół prowansalskich 200 g sera żółtego, startego na tarce jarzynowej ¼ łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Ziemniaki obrałam(...)średniej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i na gorący wyłożyłam masę z jednej miseczki. Wygładziłam. Smażyłam placki (o średnicy około 17-18 cm) na rumiano z obu stron. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki i pokroiłam w paski. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Wędlinę pokroiłam w paseczki i dodałam do pomidorów. Dosypałam ser i zioła. Wymieszałam i rozłożyłam
Kuchnia u Krysiugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree) 3/4 szkl ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek bez pestek garść suszonej żurawiny ponadto: rozmaryn sól gruba do posypanie wierzchu sos: 100 g sera feta 3 duże łyżki jogurtu greckiego 3 duże łyżki posiekanego szczypiorku Dynię obrać(...)pokroić w paski, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem dodając 2 łyżki oliwy z pomidorów. W ciepłej wodzie rozmieszać cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na ok 10 minut. Do wciąż ciepłej dyni dodać mąkę, sól i drożdżowy rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu
6niebo