passatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :) Składniki : ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicy puszka pomidorów w kawałkach bez skórki 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz czarny mielony, suszona bazylia i majeranek odrobina cukru olej do smażenia Przygotowanie : Ugotowaną soczewicę zmiksować Pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na oleju Dodać do tego soczewicę(...)doprawić do smaku solą - smażyć chwilę razem Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem. Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i utartą fioletową marchewkę skropioną cytryną i olejem. Z tej ilości składników miałam obiad dla trzech osób. A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :) Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko
Proste Potrawymoże też być biały mała cebula ząbek czosnku 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego odrobinę oleju sól, pieprz, bazylia suszona, oregano, mielona ostra papryka szczypta cukru Ugotować ryż, odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną
Ze smakiem bez glutenuDanie z kuchni argentyńskiej Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 duże pomidory 1 zielona papryka sól pieprz 1 łyżeczka cukru 3 ziemniaki 3 słodkie ziemniaki garść suszonych moreli 2 szklanki bulionu wołowego masło 1 średnia dynia 1/4 szklanki sherry pół puszki kukurydzy Przygotowanie Mięso obsmażyłem(...)oleju razem z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodałem pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojoną zieloną paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion. Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry
R'n'G Kitchenoliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka płatków papryki 500 ml soku pomidorowego tutaj słoik pomidorów w zalewie własnej ,lub 1 puszka pomidorów całych 1 średnia cebula, obrana i pokrojona na pół 2 gałązki bazylii sól do smaku parę nitek chilli pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać olej(...)masło w rondelku na średnim ogniu, aż masło się roztopi. Dodać czosnek, oregano i płatki papryki ,szczyptę pieprzu i gotować, około 2-3 minut. Następnie dodać pomidory,sok pomidorowy, cebulę i bazylię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować, aż zawartość zmniejszy się o połowę, co jakiś czas mieszając, około 20 minut. Wyjąć cebulę i bazylię i doprawić
w mojej kuchnicałorocznych szklarniowych.) Jesień to idealny czas na zapiekanie ich pod różnymi postaciami. Kasza owsiana idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów. Komponując smak kaszy możemy dodać do niej chyba wszystko, co znajdziemy pod ręką. Ja dzisiaj postawiłam na prostotę i dodałam pachnący rozmaryn, aromatyczne ziele angielskie (można już kupić(...)Składniki: około 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej 1 niewielka cebula 2 duże ząbki czosnku + 3 ząbki do zapieczenia duża szczypta rozmarynu suszonego szczypta mielonego ziela angielskiego niewielka świeża papryczka chili 4-6 średnich pomidorów sól do smaku 3 łyżki oliwy Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne
Codzienna kuchnia niecodziennazałożenia miał być bez tłuszczu, lekki i sycący. Udało się Składniki na obiad: pół szklanki kaszy kuskus pół szklanki wrzątku pół pomidora 3 łyżki groszku 1 pierś kurczaka łyżeczka słodkiej papryki czerwonej łyżeczka czosnku suszonego Przygotowanie obiadu: Mięso nacieramy czosnkiem i papryką, zawijamy w papier do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika. Pieczemy pierś 20 minut. Kiedy mięso(...)jest już gotowe, zabieramy się za kaszę. Wsypujemy kuskus do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i ostawiamy na 5 minut. W tym czasie kroimy pomidora w kostkę i szykujemy groszek. Po 5 minutach mieszamy gotową, napęczniałą kaszę z pomidorem i groszkiem. Wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy upieczonego kurczaka. Podajemy od razu. Artykuł Kuskus z kurczakiem pochodzi z serwisu
NiePieprz.plpokroić w plastry. Cukinię i oscypek również pokroić w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylać oliwę, posypać obficie suszonym oregano, włożyć cukinię i wysmarować ją z dwóch stron przygotowaną, ziołową oliwą. Na plastry cukini wyłożyć plastry pomidora,oscypka, posypać oregano, przykryć i piec w piekarniku, w temp. 180-200 stopni ok. 25 minut. Przed podaniem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławypróbujcie! Składniki: (na około 3 litry lutenicy) 3 kg czerwonej papryki 2 kg bakłażanów (ok. 4 sztuk) 3 kg pomidorów podłużnych (np. Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowej Lutenicy(...)Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg). Paprykę i bakłażana upiec zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie tutaj . Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie opłukać zimną wodą i obrać ze skóry (skóra w zależności od pomidorów może łatwo schodzić już po kilku sekundach od sparzenia wrzątkiem. Czasem trzeba je potrzymać we wrzątku dłużej – nawet 1 minutę) . Następnie usunąć szypułki. Pokroić
Moja Delicjapiersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki, szczypiorek – do dekoracji przyprawy (suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz). Wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy startą(...)cebuli. Na sam koniec ostatni placek tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy naszą tortownicę na około 30 minut. Po tym czasie na wierzch tortu nakładamy pomidory i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Dodajemy oliwki dla dekoracji. Pieczemy jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Gotowe! Tort lepiej smakuje następnego dnia kiedy placki tortilli nasiąkną płynem z farszu
Mama z miastałyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, białego mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie zupy jest banalnie proste, choć wymaga trochę pracy. Zacząłem od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów, które następnie pokroiłem w centymetrową kostkę. 5 Ząbków czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem w cienkie plasterki. Cebule pokroiłem(...)pokrojone w piórka cebule. Kiedy cebula zrobiła się szklista dodałem pokrojone pomidory i 100 gram koncentratu pomidorowego. Całość posoliłem i dodałem szczyptę białego mielonego pieprzu. Po 10 minutach podgrzewania na dużym ogniu przełożyłem zawartość patelni do garnka i zalałem 1,5 litra bulionu wołowego. Dodałem łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę suszonej bazylii, łyżeczkę suszonego rozmarynu i łyżeczkę suszonego
Wyprawy kulinarnegruntowe 2 -3 małe ogórki małosolne 1 średnia czerwona cebula 3/4 - 1 płaska łyżeczka oregano 3/4 - 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku sól pieprz około 6 łyżek oliwy extra vergine Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki świeże obieramy i kroimy na półplasterki. Ogórki małosolne kroimy na półplasterki
Smak mojego domuświeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy
Stare Garywąską formę do pasztetu, 4 osoby : 1 pełna, szklanka ryżu , surowego 0,5 kg mielonego mięsa 1 mała cukinia 2 puszki krojonych pomidorów 1 szklanka bulionu – dowolnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 marchewka sól do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru drobno ,tarty ser do posypania sos beszamelowy : klikając tutaj(...)znajdziecie przepis Marchewkę ucieramy na tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory z obu puszek , miksujemy ze szklanką bulionu , cukrem, solą , bazylią i czosnkiem ( powinno być odrobinkę za słone , gdyż ryż wciągnie sporo ) . Na dno naczynia do zapiekania wysypujemy 1/2 ryżu , równo rozkładając
Ogrodnik w podróżymielonego - 1/2 cebuli czerwonej - 1/2 bułki - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - sól, pieprz - mąka Składniki na sos pomidorowy: - 1 łyżka masła - 4 duże pomidory - 1/2 cebuli czerwonej - 2 gałązki świeżej bazylii - 1 łyżeczka miodu - suszona bazylia, pieprz, sól, mielony kminek Składniki na makaron: - 300 gr mąki - 3 jajka - 1 łyżka oliwy - szczypta soli W pierwszej kolejności robimy makaron(...)mące i smażymy na patelni ze wszystkich stron dopóki się nie zrumienią. W między czasie robimy sos pomidorowy. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Następnie obieramy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i teraz dusimy wszystko do miękkości. Jeżeli sos zrobi się za gęsty możemy dolać wody. Potem dodajemy bazylię, miód i przyprawy i wszystko
Kuchenne Wariacjezrobienia w domu :) Składniki: 2 nieduże bakłażany lub jeden większy 4 spore pomidory (zimą wystarczy puszka pomidorów) papryczka chili - ilość według upodobań 1 średnia czerwona cebula szklanka ryżu basmati łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, suszona bazylia Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka albo półplasterki, bakłażany przekroić w dwucentymetrowe półplasterki, lub drobniej jeśli warzywo jest(...)osuszyć (dzięki temu stracą ewentualną gorycz). Pomidory zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić i wstawić do bardzo zimnej wody. Wtedy z łatwością zejdzie skórka. Pokroić je na sześć części. Na rozgrzaną lekko oliwę wrzucić cebulkę, lekko posolić i zeszklić. Dodać bakłażany, posiekaną papryczkę i podsmażyć. Dodać pomidory, posolić lekko, wymieszać i przykryć, aby danie
Kulinarne Inspiracje