mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki cieciorki 70g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego sok z cytryny posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona) olej do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać suche przyprawy(...)harrisę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, soczewicę, bulion i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem 15 minut aż groch się ugotuje. Pod koniec gotowania dodać cieciorkę. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast przybrane kolendrą. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki: pół kg dobrej jakości wołowiny 1 posiekana cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam(...)złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę
Kulinarny Pamiętnikdwie duże) 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, tymianek suszony Przygotowanie: Mięso mieszamy z posiekanymi ziołami i drobniutko pokrojona cebula i czosnkiem. Doprawiamy ziołami suszonymi ulubionymi oraz(...)sola i pieprzem. Nadziewamy wydrążone połówki papryk. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostkę rosołową zagotowujemy z 1/4 litra wody. Dodajemy przetarte pomidory. Doprawiamy bazylią, pieprzem, odrobiną cukru. Zalewamy powstałym wywarem. Zapiekamy pod przykryciem przez 45 min - godzinę (w zależności od wielkości papryk). Po wyłączeniu każda paprykę posypujemy odrobiną tartego sera. Gotowe. Pyszności. Prosto, a jakże aromatycznie. I jeszcze sezonowo. Siostra
Kuchnia po mojemubułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula) zdrowe jogurtowe dipy Przygotowanie: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńmakaronu do lasagne 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony(...)bolognese: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy oregano, bazylią, tymiankiem, chilli, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i całość przesmażamy/dusimy około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 2. Teraz przygotowujemy
My Culinary Arttylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g mięsa mielonego – średnia cebula - czosnek - pomidory z puszki - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano bazylia , oliwa z oliwek Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz(...)cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Beszamel: Składniki: masło – 2-3 łyżki mąka pszenna – 2 łyżki mleko – 300 ml sól pieprz gałka muszkatołowa
Aromatyczne PodróżeWegańskie medaliony w sosie pomidorowym 1 szklanka soczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka tarta Sos: 2 puszki pomidorów 1 ząbek czosnku 2 cebule 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano Medaliony: Amrantus gotujemy w wodzie(...)dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę. Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Sos: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy pomidory
W kuchennej krainieobiad. Do dzieła! Fakes - grecka zupa z soczewicy Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 200 g zielonej soczewicy 2-3 średniej wielkości pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki octu winnego Oliwa Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Soczewicę przelewamy zimną wodą, a następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy(...)garnka wlewamy oliwę i dusimy cebulę, czosnek i marchewkę. 3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę i zalewamy ją wodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut. 4. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 5. Dodajemy pomidory do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 30-40 minut, aż soczewica dostatecznie zmięknie. 6. Na koniec doprawiamy oregano
Bananowe Polesmalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże żółte lub zielone papryki 1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów) 1–2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 600 g ziemniaków 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka 1 łyżeczka kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz natka pietruszki dodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki ) drobnego makaronu(...)drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego drobno pomidora , wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się
Stare Garypropozycja jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości czymś nowym a jednak tradycyjnym. Składniki - 4 kotlety schabowe bez kości - 1 duża cebula - 1 pomidor - 8 plastrów żółtego sera - 8 kromek pieczywa tostowego - 4 jajka - ½ szklanki kwaśnej śmietany - suszona bazylia, pieprz ziołowy, słodka papryka - 4 łyżki mąki pszennej - olej - sól Zachęcam do komentowania, lajkowania(...)osuszyć, rozbić, panierować w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety na rumiano. Tosty opiec na złoto, odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, wystudzić. Pomidora pokroić w plastry. Jajka wymieszać ze śmietana, doprawić solą oraz przyprawami według uznania. Kromki tostowe obficie namoczyć w mieszance jajek i śmietany. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. W naczyniu ułożyć
Świat SmakuSkładniki: 100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu papryka cukinia 1/4 bakłażana 2 pomidory cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Przygotowanie: Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy(...)gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy
Moja smaczna kuchniaDziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, niesamowicie puszyste mini focaccie wypełnione po brzegi pysznościami. Mamy gęsty, kremowy sos pomidorowy, aromatyczne, tłuściutkie salami, ciągnącą mozzarellę, czerwoną cebulkę i soczyste pomidory. Do tego chrupiący sezam i odrobina mojej ulubionej tajskiej bazylii! Nic więcej nie potrzeba! Takie focaccie najlepiej smakują na gorąco prosto z pieca, ale również na zimno będą zachwycać(...)cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g * sezam * bazylia tajska suszona ( nie konieczna ) * mozzarella ( u mnie mini kulki ) – 200 g * salami – 150 g * pomidory na gałązkach – ok. 250 g * czosnek – 2-3 ząbki * czerwona cebula – 2 szt * sól, pieprz * jajko do posmarowania SPOSÓB
Ostra na Słodkomleka - 6 łyżki oliwy z oliwek Pesto: - 10 do 12 łyżek oliwy w której były pomidory - 10 do 14 dag pomidorów marynowanych w oliwie, drobno pokrojonych - garść świeżego oregano i bazylii (można zastąpić suszonymi ziołami) - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Zioła i dodatki do chleba znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy(...)minut w ciepłym miejscu. 2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto mieszanką oliwy, ziół i pomidorów, zwijamy jak struclę. 3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą. 4. Chleb
Apetyczna babeczkaspróbować pycha pycha i jeszcze raz pycha. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g chudej zmielonej wieprzowiny 1 duża cebula ½ łyżeczki suszonego oregano ⅓ łyżeczki sproszkowanego chilli sól świeżo zmielony pieprz 2 jajka 2 puszki pomidorów (bez zalewy, około 500 g) 4 szklanki bulionu 1 łyżka maki 1 pęczek natki pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Cebulę
Mama Gotujemoże być też jogurt naturalny) 2 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego sól, pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżeczki suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Pomidory pokroić w kostkę, a dymkę i selera w paski. Wszystkie warzywa wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą
Czerwień i błękit