nazwy ;) Składniki : ok. 200 g fasolki szparagowej 2-3 pomidory (bez skórki) lub tak jak u mnie środki pomidorów użytych wcześniej do faszerowania kalarepka mały kawałek selera korzeniowego 2 marchewki kilka gałązek natki pietruszki mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić(...)pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Dodać rozdrobnione pomidory, trawę żubrową i zmiażdżone ziarna jałowca. Gotować na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną. Wyłączyć palnik i dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wyjąć i wyrzucić trawę żubrową. Doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodziekońca zimy dalej niż bliżej, a solidna porcja rozgrzewacza każdemu się przyda- Wam również :))) * groch połówki- 1 szklanka * pomidory krojone- 1 szklanka * marchew- 1 szt. * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 litr * imbir starty- 1 łyżka * kolendra suszona- 1/4 łyżeczki * suszona papryczka chili- 1/4 łyżeczki * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * pieprz, sól- do smaku(...)czego 10 minut bez przykrycia). Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać poszatkowaną marchewkę wraz ze startym imbirem i kolendrą i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i całość smażyć przez około 5 minut. Pomidorową pulę zmiksować na gładki krem i przelać do garna z grochem. Gotować przez około 10-15 minut (lub do miękkości grochu). Doprawić solą
Kraina Miodem Płynącakilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę szatkujemy w dość(...)grube paski (ok 1 cm), cebule kroimy w talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy pomidory z puszki lub obrane i pokrojone na ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy
sierotka maRysia w kuchnituńczyka, 80 g 50 g mieszanej sałaty 3 cm pora 10 cm zielonego ogórka 1 pomidor 1 – 2 jajka 1 kromka chleba na zakwasie 1 łyżka oliwy Winegret 1 łyżka oliwy 1 łyżka winnego octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół sól i czarny pieprz do smaku Sałatę opłukaj zimną wodą i osusz w wirówce(...)Wirówka to proste i niedrogie naczynie, które możesz zakupić w IKEA. Ułóż sałatę na talerzu, plasterki ogórka, pomidora. Posyp cienko pokrojonym porem. Bardzo lubię używać pora do sałatek, zwłaszcza o tej porze. Pokrój kromkę chleba w kostkę i zrumień na oliwie. Ugotuj jajka na twardo lub wedle smaku. Możesz również przyrządzić jajko poszetowe. Przekój jajka na pół i ułóż
codojedzeniaósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych ząbków czosnku 8 średnich pomidorów, pokrojonych na ćwiartki 75 g chorizo, pokrojonego na plasterki 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki papryka słodka wędzona ½ łyżeczki suszonego oregano 1 zielona lub żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól(...)mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem. Wyjmij naczynie z warzywami z piekarnika i wymieszaj z chorizo
karmelowyIdealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek, nie puściły dużo wody. Rozrzuciłam pomidory i ser na desce, przyprawiłam pieprzem, grubo skrojonym szczypiorem, cebulką i listkami bazylii(...)Skropiłam dobrą, mocną, włoską oliwą. Syty obiad z psiankowatych. Kolorowy i lekki. SKŁADNIKI 2 małe, młode bakłażany 2 pomidory malinowe lub bawole serca 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka sera mozarella 1 spora gałązka grubego szczypioru
Karo in the KitchenIndyk w pomidorach, marchewce, cebuli z dodatkiem świeżych ziół to propozycja na prosty, szybki, smaczny i rodzinny obiad. Do dania można dodać suszone zioła, ja jednak skorzystałam z mojego balkonowego zielnika, tymianek i oregano w tym roku bardzo obrodziły. Ja indyka podałam z ziemniakami ale myślę, że równie fajnie skomponuje się z ryżem czy też kaszą(...)Danie jest bardzo dobre i mega sycące. Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice . Składniki: 0,5 kg fileta z indyka 6 pomidorów 3 cebule 3 duże marchewki 200 ml gęstego przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku tymianek do smaku oregano
Krakowskie smaki Aniwieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych pół szklanki wina śliwkowego(...)śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPure") 1 duża cukinia (ok 600 g) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 duże malinowe pomidory 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta suszonej ostrej papryki (według uznania) 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić drobno(...)Kiełbasę pokroić w półplastry lub kostkę i dorzucić do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Podsmażać ok 2 minut. W międzyczasie papryki i cukinię pokroić w kostkę. Pomidory włożyć do wrzątku i trzymać około 5 minut, żeby łatwiej było ściągnąć z nich skórkę. Do garnka najpierw wrzucić paprykę na około 7 minut, po czym dodać cukinię i gotować
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznymielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę 175 g makaronu spaghetti(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty
sierotka maRysia w kuchnikapustę. Warto było. Popłynąć. Dopłynąć . Rozpłynąć się. pół kilograma kapusty kiszonej mały kalafior pieczarki około 10 sztuk puszka pomidorów w zalewie (400g) ziele angielskie, liść laurowy (3 sztuki) chilli (pieprz kajeński), curry (2 łyżki) sól, pieprz w ziarnkach natka pietruszki suszona (2 łyżki) Kapustę odsączyłam, przepłukałam i poszatkowałam. Zagotowałam z dodatkiem łyżeczki soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela(...)pocięłam w plasterki. Kalafiora podzieliłam na mniejsze różyczki. Do pół miękkiej kapusty dodałam kalafiora i gotowałam do miękkości. Następnie dodałam pieczarki i w niedługim czasie pomidory. Kiedy wszystkie składniki ładnie się przegryzły, zmiękły, dodałam 2 łyżki curry oraz pieprz. Na koniec wsypałam natkę. Wymieszałam. Pomysł na połączenie kapusty (kiszonej) i curry stąd
bastalenacebula 2 marchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego i białego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego sól, 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Czosnek i imbir
Proste Potrawywsuń w miejsca nacięć ryby. Połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni z olejem. Posyp solą, pieprzem i mixem suszonych warzyw. Polej sokiem z cytryny. Nałóż przekrojone na połówki pomidorki (można je spokojnie zastąpić pomidorami malinowymi, wtedy połóż na filecie plastry nie grubsze niż 0,5 cm). Następnie nalej na patelnię wody i doprowadź
Better Life By Auntie Judaniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk
Via Gustogrilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżka oleju Guacamole 3 awokado 3 łyżki szczypiorku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków suszonej chili sól do smaku Dodatkowo 4 sezamowe brioszki, tutaj przepis sałata lodowa czerwona cebula pomidor frytki Przepuść mięso przez maszynkę. Dodaj sól, cebulę, przyprawy i wymieszaj wszystko na jednolity farsz. Podziel mięso na 4 porcje i uformuj
codojedzeniagłodny. ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg 12 ziemniaków podobnej wielkości 2 gałązki pomidorów koktajlowych 4 czerwone cebule 1 główka czosnku 1 cytryna kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki papryki wędzonej ½ łyżeczki kuminu ¼ łyżeczki kolendry mielonej ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ¼ łyżeczki płatków
Food Squarechipsy owocowe oraz warzywne Cripsy Natural . Crispy Natural to smaczna i chrupiąca przekąska, która jest produkowana z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, buraków i innych zdrowych owoców oraz warzyw. Nie zawierają cukru (oprócz naturalnie występujących), są suszone, niesmażone - po prostu naturalne. Posiadają wysokie walory odżywcze - zbliżone do świeżych owoców i warzyw, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako
Di gotujebagietki. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min 1 większa cukinia 1 większy bakłażan 2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek
Słodki Kompromissłupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny. Gotujemy wolno. Jak wiadomo bigos im dłużej gotowany tym lepszy, ale godzina gotowania też wystarczy. Podczas gotowania od czasu do czasu
Smaki EwySkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię
kuchcikowniaSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię
kuchcikownia