Krakus 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 1 mała puszka kukurydzy (212g) 1 zielony świeży ogórek ( średni) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonych pomidorów krojonych sól, pieprz Przygotowanie: Wodę i koncentrat bulionu drobiowego Krakus wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż i gotujemy go na mały ogniu przez(...)płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem. Dodajemy majonez, jogurt i suszone pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę aż smaki się przegryzą
słodkie i nie tylko historie kulinarnezimno. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego szpinaku 125 g ricotty sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła klarowanego 6 jajek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje całą wodę. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie(...)prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się zrumieni ok 20 minut
Monia miesza i gotujekrwi oraz zbawiennie wpływają na cały układ trawienny, a przede wszystkim mają niezwykły smak, nie wiem do czego go porównać, ale idealnie ten chleb komponuje się z suszonymi pomidorami oraz jako dodatek do wegańskich zup, o już wiem, ma taki „rosołowy” posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego(...)upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja „buła” do pracy: z sałatą cykoriową i suszonymi pomidorami (oczywiście wszystko z własnego ogródka
greenscarfminut z każdej strony, do zrumienienia. Kuskus: 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone pomidory w zalewie Kuskus przygotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zalewamy go wodą / bądź bulionem warzywnym. W naczyniu blendera umieszczamy pęczek natki pietruszki, koperek, garść rukoli i wyciśnięty(...)powstały grudki. Następnie dodajemy do niego otrzymaną zieloną pastę. Całość musimy dobrze wymieszać, dodajemy posiekany pęczek pietruszki oraz z grubsza posiekaną garść rukoli. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory, dorzucamy do miski z kuskusem. Na koniec dodajemy podprażone orzeszki piniowe. Tak przygotowany kuskus najlepiej odstawić na chwilę na bok, aby smaki dobrze przeszły. Smacznego
Plate of Joyfareast-language:EN-US;} Ciasto na naleśniki: 350 g mąki, 4 jajka, 60 g masła, 700 ml mleka, farsz: 3 cebule, 500 g sera białego półtłustego, 140 g pomidorów suszonych z zalewy, 3 ząbki czosnku, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego, ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej, oliwa lub olej Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli(...)Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie dodając szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie dodać posiekany czosnek a następnie drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać
królestwo garówSkładniki: 250 g makaronu rurka ukośna Czaniecki, 300 ml kremówki, 1 puszka kukurydzy, 1 podwójna pierś kurczaka, 20 g startego żółtego sera, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na niewielkiej(...)zagotowania śmietanki. Następnie dodajemy odcedzony makaron. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Na wierzch posypujemy starym serem, jak ser się rozpuści to ściągamy patelnię z ognia. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem
Aga w kuchniwege tego dania. Składniki na 6 porcji: 400 g kaszy bulgur razowej Radix-bis 1 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie szpinku baby 500 g pieczarek 60 g suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano Szczypta ostrej papryki w proszku Sól pieprz Przygotowanie: Kaszę bulgur przygotować wg instrukcji(...)oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półtalarki. Podsmażyć na kolejnej łyżce oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory i szpinak. Smażyć chwilę do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka i ugotowaną kaszę, wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsię :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej sól dość ciepła woda 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól(...)wyrabiamy do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 15 minut. Farsz: opakowanie szpinaku baby około 300 g fileta z łososia 6 suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka oleju kokosowego Szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory. Łososia myjemy, kroimy w drobną
kruche babeczkiSkładniki; 1 duży filet z kurczaka ( może być też z indyka) 2 szkl. zielonego groszku (może być mrożony) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty ajvar kilka suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka śmietany 2-3 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie; Mięso płuczemy i kroimy w większą kostkę. Na patelni podgrzewamy olej(...)Dorzucamy groszek i uzupełniamy wodę aby była na równi z zawartością garnka, gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy przecier i ajvar, doprawiamy do smaku. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy śmietanę , mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest za rzadki wtedy potrawkę możemy delikatnie zagęścić mąką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 0,5 pęczka szparagów 1 jogurt naturalny łyżki soku z cytryny 6 pomidorów suszonych garść jarmużu 1 awokado 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można(...)widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi zapiekamy - przepis znajdziesz tutaj Do jogurtu dodajemy pieprz, sól, sok z cytryny pokrojone w kostkę pomidory suszone, posiatkowany jarmuż i pokrojone w kostkę awokado. Całość mieszamy i wylewamy na upieczony spód tarty, na koniec wykładamy upieczonymi szparagami. Tartę zapiekamy w piekarniku w 180 st przez
Łycha smakówGrzanki z szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami to idealna przystawka na karnawałowe przyjęcia lub zbliżający się Sylwester. Są łatwe do przygotowania i bardzo efektowne. Składniki możecie dobierać dowolnie, tworząc kolorowe i ciekawe kompozycje. Przepis pierwotnie ukazał się w naszym zimowym Magazynie Aromat. Oprócz niego zaprezentowałam jeszcze dwie inne przystawki, które z powodzeniem mogą znaleźć się na karnawałowym spotkaniu(...)mnie w tym roku Sylwester tylko we dwoje… W stylu hiszpańskim, Czytaj dalej... Artykuł Grzanki z szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakusezonie;) - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki) - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę - Gotować(...)zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Soję wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą; skropić dobrą oliwą, wymieszać i przełożyć do pojemnika - Pojemnik zamykać dopiero po schłodzeniu zawartości;) - Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnabyło czasu stać w kuchni i trzeba nadrobić zaległości... Teściowa dzisiaj na wizytację przyjeżdża, a jakieś dwa lata temu obiecałem, że upiekę jej dwa chleby. Jeden z suszonymi pomidorami, a drugi z oliwkami. No i tak przez te dwa lata wykorzystałem chyba wszystkie możliwe (i niemożliwe również) wymówki, żeby tylko tych chlebów nie piec. Wiecie, jakoś motywacji nie miałem(...)wynik) i chleby piec trzeba. A skoro już w ogóle cokolwiek mam robić to jak to zwykle u mnie bywa podszedłem do sprawy hurtowo. Zrobiłem dwa chleby z suszonymi pomidorami, dwa z oliwkami i estragonem, dwa takie zwykłe pszenne na drożdżach (zatęskniłem za takimi zwykłymi chlebami) i kilka okrągłych bułek z czosnkiem niedźwiedzim. I wiecie co? Uwielbiam ten zapach
Marder&Marder ManufactureProponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól pieprz 6 łyżek startego parmezanu kiść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek bez pestek 3 serca karczochów konserwowych 4 suszone pomidory 1 czerwona cebula świeża bazylia natka pietruszki Przygotowanie Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości(...)startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki. Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Kalafior podałem
R'n'G Kitchenrównież bardzo smaczny. Mo ż na go podawać z tortill ą , pieczywem, hamburgerem, makaronem itp. Dzisiaj proponuje połączenie guacamole z makaronem pełnoziarnistym Farfalle i suszonymi pomidorami, które świetnie się komponują z t ą potraw ą . Pamiętajmy , ż e awokado do zrobienia salsy musi być bardzo dojrza(...)Składniki: sos: awokado 4 szt, czosnek 3 ząbki, sok z cytryny do smaku, s ó l i pieprz do smaku, dodatkowo: makaron Farfalle pełnoziarnisty 500 g, suszone pomidory 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Z awokado usuwamy pestki, wyciągamy miąższ i umieszczamy go w malakserze. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę
kulinarne odsłony patilubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie. 2 bataty 4 plastry szynk wędzonej 1 pomidor 2 pomidory suszone ser feta natka pietruszki 1 cebula czerwona marynata: 4 łyżki oliwy sól 1/2 łyżeczki bazylii, oregano 1 ząbek czosnku Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek(...)temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniagęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta(...)jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej konfiguracji. Po zwinięciu naleśniki wkładamy na minimum pół godziny
Pichceniomaniaznajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu. Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu. Składniki: 180g naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz(...)zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory. One również powędrowały do reszty składników. Tofu odcisnęłam z zalewy. Pokroiłam je w kostkę. Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut. Następnie podsmażałam je przez około7
potrawyregionalneszklanki świeżego szpinaku (baby) pół szklanki rukoli 2 spore liście bazylii 1 łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska kilka suszonych pomidorów z oliwy Szpinak, rukolę i bazylię dobrze płuczemy na durszlaku. Umieszczamy je, obcieknięte z wody, w blenderze i zalewamy połową oliwy z oliwek. Zioła miksujemy na średnich obrotach, dolewając(...)dość gładka i jednolita. Następnie przelewamy sos do szklanki i przyprawiamy, acz niezbyt mocno, solą morską. Dobrze mieszamy. Łączymy zieloną pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente, po czym gorący wykładamy na ogrzany talerz. Polewamy go ulubioną ilością sosu i posypujemy pokrojonymi pomidorami
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki na 2 porcje: 200 g dorsza (filet) lub innej białej ryby 3 garści porwanej salaty lodowej kilka zielonych oliwek (opcjonalnie) 2 suszone pomidory z oliwy 1 mała cukinia 3-5 łyżek oliwy z oliwek(...)solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone na pół SOS: tymianek, 3 łyżki oliwy, sos do sałatek i cytrynę razem mieszamy. Warzywa polewamy sosem i sałatkę można jeść. Smacznego
IMPRESJA SMAKU