suszonej ciecierzycy , 3-4 łyżki pasty tahini lub domowej(przepis poniżej) 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa extra vergin, 2 łyżki soku z cytryny, sól morska.pieprz dodatkowo: suszone pomidory razem z oliwą łyżeczka przecieru pomidorowego czarnuszka Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody(...)możemy dolać odrobinę wody z gotowania),na koniec dodajemy ulubione dodatki. Ja dzielę masę z ciecierzycy na pół i do jednej dodaję czarnuszkę i mieszam-a do drugiej suszone pomidory wraz z oliwą i przecierem i rozdrabniam blenderem. Pasty po przygotowaniu przechowujemy w lodówce do tygodnia. Smacznego! przepis na Domowe tahini: ok 100 g sezamu prażymy na patelni
Swojskie jedzonkoconchiglie rigate MALMA-klik 200 g mieszanki groszków wszelakich seler naciowy listki bazylii pół cebuli ząbek czosnku peperoncino oliwa z oliwek czarny pieprz lub sól ziołowa suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim, opcjonalnie parmezan lub grana starte na płyteczki Wykonanie. Wypłukać porządnie groszki , zalać zimna wodą, gotować pod przykryciem nawet do półtorej godziny ,aż zmiękną. Dołożyć seler naciowy, bazylię(...)oliwek, wyłożyć na półmisek. Położyć obok łyżką gęste nasze ugotowane groszki wszelakie. Polać oliwą z oliwek , dołożyć sporo parmezanu lub grana w cieniutkich płatkach, posypać opcjonalnie suszonymi pomidorami i czosnkiem niedzwiedzim,posypać listkami bazylii i …....podawać z dwoma łyżkami. Posłużą one do przemieszania całości. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitrochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania. Składniki 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka wody 1/2 szklanki ciecierzycy pół cebuli czerwonej ząbek czosnku 4 - 5 pieczarek ser parmezan 3 suszone pomidory łyżka octu balsamicznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej w wodzie na noc. Następnie gotujemy przez około 15 minut aż będzie miękka. W garnku zagotowujemy szklankę wody, dodajemy(...)dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Całość powinna mieć konsystencję gęstej kaszki. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, łyżkę octu balsamicznego i smażymy aż pieczarki będą gotowe. Dodajemy ciecierzycę i podsmażamy przez kolejne około 3 minuty. Na talerz wykładamy polentę, na to kładziemy pieczarki z ciecierzycą
Delusional Trineryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie(...)cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów
wesoła kuchniakaszą jaglaną Przepis na ok 16 sztuk Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki zielonego groszku (lub konserwowego) 3-4 suszone pomidory 3 łyżeczki ajvaru (opcjonalnie koncentratu pomidorowego) pół cebuli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną przelewamy dokładnie na sitku wrzątkiem, a następnie zimną wodą (aby pozbyć się goryczki(...)woda się zagotuje. Wówczas zmniejszamy gaz i zostawiamy. Od czasu do czasu sprawdzamy tylko, czy kasza jest już gotowa - kiedy będzie, odstawiamy ją, aby trochę wystygła. 3. Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą wrzucamy także groszek, przyprawy i ajvar. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy także dodać swoje ulubione przyprawy
Bananowe Polepłatków migdałowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki cukru trzcinowego Smażone warzywa: 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki 8 różyczek średniej wielkości brokuła 6 różyczek średniej wielkości kalafiora 6 kawałków suszonych pomidorów 1 czerwona papryczka chilli Czosnek granulowany Pieprz ziołowy Pieprz i sól Olej lub oliwa Do podania: Ryż brązowy lub jakikolwiek inny Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy brązowy ryż, gdyż długo(...)pokrojenia składników. Cukinie kroimy w średniej wielkości słupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski, natomiast papryczkę chilli siekamy w drobną kosteczkę, oczywiście po oczyszczeniu jej z nasion. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Kalafior i brokuły możemy również pokroić lub zostawić w całości. Oczywiście zestaw zawsze można zmienić. Ważne, żeby zastosować chilli i przyprawy, które nadadzą im ostrą
Bananowe Polemleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki posiekanej natki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta ostrej czerwonej papryki 1 mały woreczek zielonych oliwek, odsączonych i przekrojonych na pół kawałek(...)kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki. Na końcu dodać oliwki, czerwoną paprykę i suszone pomidory. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść po łyżce farszu, składać na pół, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Następnie
Czerwień i błękitszpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 4-5 łyżek oleju * farsz: - 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy(...)odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Szpinak, czosnek, oliwę z oliwek umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki cheddar'a, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Pomidory drobno posiekać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5mm. Następnie rozsmarować szpinak, równomiernie rozłożyć pomidory i resztę sera. Zawinąć w roladę. Roladę pokroić na jednakowej grubości ślimaczki (u mnie
CookYourselfCzas przygotowania: 35 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g świeżego łososia ze skóra lub bez 100 g świeżego szpinaku 2 suszone pomidory 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE łososia: Porcję łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy go na desce i nacinamy wzdłuż(...)odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C na ok. 20 min. PRZYGOTOWANIE szpinaku: Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dolewamy śmietankę i chwilę smażymy. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy szpinak, aby połączył się z sosem. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szpinak, a na nim układamy
kulinarnyJałyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 1 średnia cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 czarne marchewki 4 łyżki kukurydzy z puszki 200 fasolki zielonej mrożonej 2 łyżki suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 litr bulionu mięsno warzywnego 3 łyżki ketchupu łagodnego szczypta ostrej papryki sól do smaku Zasmażka: 1,5 łyżki(...)zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw. Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową, Zasmażka: Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać
Ala piecze i gotujeszczypta soli farsz 200 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 mały brokuł 3-4 pomidorki cherry 2 jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 12% 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym, odstawić do wystudzenia. Brokuła podzielić na różyczki(...)nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec na lekko złoty kolor ok 10-15 minut. Wystudzić. Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć kawałki kurczaka, ugotowanego brokuła i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną
Monia miesza i gotujedostałam z gospodarstwa bratowej) skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku, łyżka musztardy 250 - 300 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju z zalewy z suszonych pomidorów (można pominąć i zwiększyć ilość oleju rzepakowego do 300 ml) łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego) wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy) łyżka(...)rozwarstwił. Dosłownie go wtłaczamy. Po wykorzystaniu połowy oleju żółtka robią się jaśniejsze i puszyste. Po trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy
Bon Appetit Małgorzatywieprzowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka(...)Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą. Przyprawiamy pieprzem. Sos pomidorowy: Koncentrat mieszamy z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy
VioletoweKucharzenieszparagami (2 osoby) Składniki: 1 duża kapusta Pak choi 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku czarne oliwki pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy) orzeszki ziemne suszone pomidory papryczka jalapeno dymka rzeżucha wędzony ser oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od umycia kapusty i odcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli macie dużą kapustę(...)zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy
vegetaniepierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :) Składniki: 2 bataty, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi z kurczaka, kilka plasterków żółtego sera, suszone pomidory, kilka listków świeżej bazylii, bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm , 1 jajko, sól, pieprz. Przygotowanie: Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy(...)Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii
Aga w kuchni