już biegnę nadrabiać :) Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja modyfikacja nie była potrzebna
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki 3 podudzia drobiowe 1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy kości następnie delikatnie odcinaj mięso z lewej i prawej strony kości na koniec wsuń nóż pod kość
Szybko Szybkowarmleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati
Tajskie smakikostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM
My Culinary Artkaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziemniaków 300 g mięsa mielonego z łopatki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól pieprz olej do smażenia bułka tarta 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilodówce i wyszło bardzo smacznie. Pieczarki faszerowane SKŁADNIKI (na jedną porcję): 3 duże pieczarki kawałek pora (ok 8 cm) 3 łyżki groszku konserwowego łyżeczka oliwy suszona zielona pietruszka pieprz sól 1 jajko plasterek sera żółtego Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je (tz nóżki kroimy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojonego pora
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSerowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej wędliny 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitwarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego chudego 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki suszonej żurawiny cukier puder do posypania opcjonalnie 2 łyżki oleju do smażenia Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie sos sojowy ciemny - 1 łyżka sól do smaku pieprz do smaku białko PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka 2 łyżki miodu szczypta cynamonu 100 ml jogurtu naturalnego suszona mięta Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. Kurczak pieczony z nutą cytryny SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do miseczki przekładamy przyprawę, paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszamy z resztą składników. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy - Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipatisonem gotowane na parze SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z indyka 6 małych marynowanych patisonów 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Na rękę nabieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki