nastawionym piernikiem, nigdy go nie robiłam bo i miłośników piernika u nas jakoś nie ma ale co tam! w tym roku upiekę swój piernik, z migdałami i śliwką suszoną, a może go i przełożę czekoladowym powidłem? zobaczymy
Dzieje kuchennej WiewióryPyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki ostrej paprykiszczypta suszonego rozmarynuszczypta soliskórka z 1/2 limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię
My Culinary Artząbki czosnku6 łyżek musztardy Dijon1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki świeżo posiekanego tymianku1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzuna sos: 2 łyżki octu1 łyżka wody2 małe szalotki drobno posiekane1 łyżeczka suszonego estragonu¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzużółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej)szczypta soli do smakuszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek
naRuszcieSkładniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę
kulinarnyswiatdomirękawa cukierniczego. Masę wyciskamy na papierze do pieczenia i formujemy bezy (wielkość i kształt nie ma znaczenia, ponieważ beza i tek będzie pokruszona. Ja zrobiłam małe bezy. Suszymy w temperaturze 120st. przez ok 30min. (czas dot.małych bezów, jak większe to ok 40min., a najlepiej poprostu skosztować i sprawdzić). Opadnięty spód, tworzący wgłębienie, które wypełnia się masą *Przepis
Kraina Miodem Płynącamile zaskoczeni smakiem! Polecam, nawet mój wybredny P. był zachwycony :) * bakłażan- 1 szt. * mozarella- 2 szt. * jajko- 1 szt. * sezam- 3 łyżki * siemię lniane (ziarno)- 3 łyżki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * oliwa do smażenia Salsa: * pomidor- 2 szt. * bazylia- kilka listków * cebula- 1 mała szt. * sól, pieprz- do smaku Bakłażana pokroić w plastry (ok 1cm), doprawić
Kraina Miodem Płynącaszklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki * przyprawy: sól, pieprz Grzanki: * chleb * ser kozi (lub inny ulubiony) Zupa: Bulgur wcześniej moczyć przez 30min. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać
Kraina Miodem Płynącaząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać do 180st. Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym). Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny
Kraina Miodem Płynącanatka pietruszki- 3 dorodne gałązki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili * kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej) * oliwa do smażenia Słodki sos chili: * papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili) * czosnek- 1 ząbek * ocet ryżowy- 5 łyżek * cukier- 2 łyżki* * imbir- szczypta Paluszki: Z podanych proporcji wyszło mi 10 paluszków w rozmiarze około 2cm x 8cm. Wszystkie składniki
Kraina Miodem Płynącazajadać ze smakiem :) * fasola- 2 szklanki * * cukinia- 1 duża * papryka- 1 szt. * pomidory- 1 kg ** * cebula- 3 duże * czosnek- 4 ząbki * oliwa do smażenia * przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól, pieprz Fasolę namoczyć 12 godzin wcześniej, a następnie gotować (na średnim
Kraina Miodem Płynącatego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić na 145 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia- na papierze- i piec przez
Kraina Miodem Płynącaprzygotowania tego pysznego placka! Z podanych proporcji robię 4 duże placki. * mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania * ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, suszone płatki chili, świeża bazylia- 6 listków (lub swoje ulubione zioła) * masło klarowane- 100 g Jeżeli nie macie gotowego klarowanego masła, to najpierw zaczynamy od sklarowania: masło podgrzewać na bardzo małym ogniu
Kraina Miodem Płynącablaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować dosyć spory, okrągły kształt** i zrobić wgłębienie na środku- na masę. Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku- ta dokładnie taka była :) Masa: Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i dokładnie
Kraina Miodem Płynącawoli... ;) Porcja na 6 szaszłyków: * pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g) * świeża bazylia- 2 gałązki * kasza manna- 1/3 szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki: * ziemniaki- pół kg * przyprawy: sól i tymianek * oliwa- 3-4 łyżki Sos czosnkowy z tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki- 6 szt. Szaszłyki: Cukinię
Kraina Miodem Płynącablaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować 1 dosyć spory, okrągły kształt i odrobinę mniejszy drugi blat. Piec przez 20-25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku. Masa: Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i podgrzewać. Do reszty pozostałego
Kraina Miodem Płynąca