susz - 5290 przepisów (strona:162/353)

Jesienna owsianka z figami i jeżynami 152

podjadanie kalorycznych przekąsek.Ponadto przy obfitosci skladnikow odżywczych pozwala jednocześnie zadbac o szczupla sylewtke.Szczególnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych swieżych owoców,zamiast kalorycznych suszonych. Należe do grupy osob,ktore uważaja,iz mleko jest dobre wyłącznie dla osesków.Zreszta moj organizm od dziecka buntowal sie na widok mleka,a w szkole przeżywalam  prawdziwe katusze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 245

zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza tym godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 225

wypróbowania.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje 8 podudzi z kurczaka 50 g parmezanu lub innego twardego sera 100 g tartej bułki 2 małe jajka sól 2 łyżeczki suszonego oregano pieprz cayenn 80 g mąki Wykonanie nastawic piekarnik na 200`C,z termoobiegiem na 180`C.Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza-kości na Halloween 177

suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos:200g przecieru pomidorowego,1 ząbek czosnku,1/2 łyżeczki cukru,sól,1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,1/2 łyżeczki suszonego oregano dodatkowo:100g cieniutkiego jak bibułka salami,4 łyżki starego parmezanu do posmarowania:1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie,lśniące ciasto.Mo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym 202

słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki. Składniki: 1/2 kapusty czerwonej 1,5 szklank soku pomarańczowego 3 goździki 50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju sól,pieprz Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich ,zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 153

pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka 2-2,5 kg 3 pomarańcze majeranek suszony i swieży(opcjonalnie) 50 g masła 2 łyżeczki cukru 250 ml soku z pomarańczy Wykonanie: kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 221

odświeżonego zakwasu orkiszowego 400 g mąki orkiszowej jasnej 630 190 g mąki razowej orkiszowej 340 g wody 1 łyżeczka suchych drożdży 2 spore garście orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Hafer-Cookies 169

Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają. Składniki na 25 sztuk: 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z czarnej soczewicy i pestek granatu 234

szybko poprosił o dokładkę. Składniki: 200 g soczewicy Beluga (o czarnej soczewicy Beluga znajdziesz słowo tutaj ) 1 cukinia 1 cebula 3 łyżki oliwy,oleju 1 mały granat 50 g suszonych daktyli 30 g orzechów nerkowca-Cashew 4 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki Garam Masala sól morska pieprz z młynka 200 g jogurtu 1 gałązka mięty Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 207

przepisów na łososia jakie ostanio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz! Składniki na 2 porcje: 1 bio-pomarańcza 50 g masła 30 g piernika -1 średni piernik 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 g bułki tartej sól morska pieprz cayenne szczypta cynamonu 400 g fileta z łososia bez skóry Wykonanie: z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie ostrym nożem ściąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 144

przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek 2 cebule 350 g mozzarelli w bloku 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli himalajskiej Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami 122

udany i smaczny eksperyment. Na próbę zrobiłam tylko 3 słoiczki. Jak dorwę jeszcze truskawki to na pewno zrobie więcej. Na zimę będą jak znalazł. 1 kg truskawek 3/4 szk suszonej żurawiny 1/2 szk płatków migdałowych 1/2 szk cukru żelującego 1/2 szk cukru białego Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Łopatka w pięć minut 125

Zalewa : 2,5 l wody 3 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków papryki 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca 1 łyżka majeranku Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami 196

surowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu ) 1 łyżka suszonych płatków papryki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 125 g masła

Ewa w kuchni
Filet z mozzarellą i zieleniną 212

sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście. 3 pojedyncze filety z kurczaka Nadzienie : 1 garść świeżego szpinaku 1/3 szk posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 150 g mozzarelli w bloku 1 łyżka majonezu pieprz kolorowy do smaku sól himalajska do smaku Dodatkowo : bułka tarta do panierowania 4 jajka ( duże ) 4 łyżki

Ewa w kuchni