niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy
kuchcikowniaprzygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość sztuk: 4 Z kromek chleba robimy grzanki (ja użyłam tostera, ale można użyć piekarnika). Grzanki polewamy oliwą z oliwek. Pomidora myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Na grzanki kładziemy po dwa plasterki pomidora, posypujemy
Projekty ze smakiempropozycje innej odsłony owsianki – w formie batoników. Świetny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, żurawina, itp.) 1/2 szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisypobrać na tutaj . Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania : z namaczaniem 7 godzin Składniki: 1000 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów 250 g cebuli 300 g ciecierzycy z zalewy 4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonego kminu ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Kulinarne przygody Gatitydruga warstwa: 400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych) 2 łyżki oleju 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuwarsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy
Kulinarne przygody Gatitytoast (we do toast) 100 g sera pleśniowego typu zielonego / 100 g green cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: 7 Mix sałat myjemy i suszymy, tak samo robimy z winogronami. Gotowe winogrona kroimy na połowę. W misce mieszamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser pleśniowy zielony, winogrona i grzanki (chleb kroimy w kostkę). Całość polewamy
Projekty ze smakiemdużej cebuli 1 ząbek czosnku (u mnie duży!) 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 4 plastry mozarelli sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszona pietruszka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Przekrawamy cukinię na pół i łyżką wydrążamy jej środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy i przekładamy
Kitchens Alphabetpochmurny dzień polecam ..kaszę mannę kolorową. Doda nam na pewno sił, ale i rumieńców, kolorów,energii i siły! Składniki kasza manna Skworcu kakao naturalne Skworcu mango kandyzowane Skworcu żurawina suszona Skworcu rodzynki Skworcu pomelo kandyzowane Skworcu Cynamonowy Raj Ziarenkowo mleko Zagotuj mleko i wsyp tyle kaszy manny ile lubisz. Dodaj kakao i wymieszaj. Gorące przelej do naczynia. Posyp bakaliami
Z Kuchni Do Kuchniforemki po 500 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej 500 g podgardla 1 garść suszonych grzybów 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek jałowca 2 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki mielonego
Kulinarne przygody Gatitybiałka , 20g tłuszczu , 48g węglowodanów oraz 8g błonnika . SKŁADNIKI: 250g płatków owsianych górskich 40g migdałów 30g orzechów włoskich 80g orzechów ziemnych 30g pestek dyni 40g suszonej żurawiny 60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy 2-3 łyżki domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS 1,5 szklanki wody PRZYGOTOWANIE: 100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miski Migdały, orzechy włoskie
peanutbuttermonsterprodukcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej bułki, bułka tarta, cebula, sól, pieprz Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka. Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno
Anioły w kuchnikilka garści płatków kukurydzianych oraz połamane biszkopty i miksujemy. Zmiksowane płatki i biszkopty wysypujemy do miski. Dodajemy bułki tartej (około 5 łyżek) i mieszamy wszystko ze sobą. Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy. Następnie przyprawiamy kurczaka solą i przyprawą. Potem kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kurczaka układamy na blaszce i wkładamy
Projekty ze smakiemłyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 40 min, ilość: 1 sztuka Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut
Projekty ze smakiemjakiejś wielkiej różnicy w gotowych wypiekach, no chyba że poszaleję z dodatkami... tak jak tym razem ;) Z przepisu na bagietki zrobiłam chleb pszenno-żytni z dodatkiem parmezanu, suszonych pomidorów, bazylii i chili. Pyyychota
Z butelką mleczka w tle