sól , pieprz – do smaku – cebula – 1 szt – czosnek – 1 ząbek – ryż – 1 woreczek SOS: - pomidory koktajlowe – 200 g – oregano suszone – 1 łyżeczka – sól, pieprz – do smaku – śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe
Ostra na Słodkosmakować rewelacyjnie! Składniki: - mąka – 180 g – cukier puder – 150 g – wiórki kokosowe – ok. 80-100 g – miękkie masło – 60 g – suszone daktyle bez pestek – 60 g – sok pomarańczowy – 1 łyżka – jajko – 1 małe – cukier wanilinowy – 1 łyżka – sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkoochoty długo przesiadywać w kuchni – słoiczek w lodówce zawsze się przyda. Pesto to jest kremowe ( jak dla mnie trochę zbyt tłuste ) … wyraźnie czuć w nim kurki i suszone pomidory … Ja dodałam jeszcze od siebie porcję kurek ( zamrożone czekały na swoją kolej ) :) …. makaron … świeże zioła … Zresztą zobaczcie! Składniki: - makaron wstążki
Ostra na Słodkopodprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi! Raz na jakiś czas taka dawka kalorii napewno nie zaszkodzi! SKŁADNIKI: ( ok. 8 szt ) CIASTO: * mąka – 250 g * drożdże suszone – 10 g * miód – 10 g * jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * sól – 4 g * miękkie masło – 38 g NADZIENIE : * miękkie masło – 2 łyżki
Ostra na Słodkopapryczka piri-piri – 1 sz * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżeczka * oliwa extra virgin – 4 łyżki * prawdziwe masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , papryką i dokładnie obtaczamy w przyprawach
Ostra na Słodkoparmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi. A na deser moja wymarzona: P anna cotta waniliowa z posypką bezową polana sosem owocowym i Lody z gorącymi wiśniami. Nasza oferta wyglądała
Ostra na Słodkoczosnek – 2 ząbki * cytryna – 1 szt * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pstrągi myjemy , oczyszczamy , suszymy. Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny , solimy z każdej strony ( również wewnątrz ) , odrobinę pieprzymy. Czosnek siekamy z koperkiem , mieszamy z 2 łyżkami masła i umieszczamy w środku
Ostra na Słodkoletni obiad. Polecam! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 2 szt * kuskus – 0,5 szkl * czosnek – 3 ząbki * sezam – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * suszony tymianek – 0,5 łyżeczki * sól , pieprz * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kuskus zalewamy wrzątkiem. Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą. Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy
Ostra na Słodkołyżki * oliwa – 0,5 szkl * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * żółta papryka ( albo czerwona ) – 1 szt * bulion warzywny – 400 ml * suszona bazylia – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy. Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski. w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun. Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy
Ostra na SłodkoGANACHE: * czekolada gorzka – 110 g * śmietana kremówka 30% – 90 ml DODATKOWO: * papier do pieczenia PACLAN SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od frużeliny!!! FRUŻELINA: Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy
Ostra na Słodkomoczenie grzybów 4 godziny Składniki Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny
Kulinarne przygody GatityZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl) Składniki: włoszczyzna kilka ziemniaków grzyby suszone 1 cebula śmietana słodka łyżka mąki masło liście laurowe ziele angielskie sól pieprz Sposób przygotowania: Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dorzucić pokrojone grzyby, chwilę przesmażyć i doprawić. Do gotujących się warzyw
WojnaNaSmaki.plniebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy
kuchcikowniaprzygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość sztuk: 4 Z kromek chleba robimy grzanki (ja użyłam tostera, ale można użyć piekarnika). Grzanki polewamy oliwą z oliwek. Pomidora myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Na grzanki kładziemy po dwa plasterki pomidora, posypujemy
Projekty ze smakiempropozycje innej odsłony owsianki – w formie batoników. Świetny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, żurawina, itp.) 1/2 szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisy