Jesień to pora roku, która obfituje w świeże warzywa i owoce. Ja staram się ją maksymalnie wykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze ( ja robię
Wiem co jempszennych wynosi dla dorosłej osoby 1-5 łyżek stołowych, a dla dzieci 2 łyżki stołowe. Można je spożywać na zimno i gorąco. Są doskonałym dodatkiem do twarożków, jogurtów, koktajli, surówek, deserów, ciast oraz panierek. W sklepach można kupić zarodki pszenne stabilizowane. Oznacza to, że są one poddane procesowi mającemu na celu przedłużenie ich trwałości i zapobieżenie utracie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów
Wiem co jemopakowaniu, w chłodnym i nienasłonecznionym miejscu. Uprażone na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej ( ok. 3 min. na max mocy ) smakuje trochę jak sezamki i jest doskonałym dodatkiem do surówek. Koniecznie należy przykryć, w przeciwnym razie będziemy szukać ziarenek po całej kuchni. Siemię lniane podobno wpływa korzystnie na nasz nastrój. Co prawda jakoś na razie nie zauważyłam tego zjawiska
Wiem co jemPonadto dobroczynny selen i cynk, witaminę B6 ważną dla dobrej koncentracji i pamięci, a także błonnik dbający o higienę przewodu pokarmowego. Płatki owsiane opóźniają proces starzenia i wspomagają odchudzanie. Surówka piękności Heleny Rubinstein zawierająca między innymi płatki owsiane, znana jest na całym świecie
Wiem co jemwieprzowe nadziewane śliwkami w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą 80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym , ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. " Czytaj więcej
Wiem co jemZastosowałam otręby pszenne bo one mi tu najbardziej pasowały. Nie tylko opanierowałam w nich krokiety, ale dałam je także do środka. Krokiety są bardzo syte, wystarczy podać je z surówką lub gotowanymi warzywami. Doskonale pasuje do nich marchewka z groszkiem” Czytaj więcej
Wiem co jemoprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej
Wiem co jemsposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty” Czytaj więcej
Wiem co jembardzo wygodny obiad. I jeden z moich ulubionych :) Przygotowanie kurczaka i ziemniaków trwa tylko kilka minut, a potem jedzonko piecze się samo, zaś w międzyczasie można przygotować surówkę, albo zająć się czymś nie mającym nic wspólnego z gotowaniem :) Kurczak pieczony z ziemniakami Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka przyprawa do grilla czosnek granulowany majeranek otarty kilka niedużych ziemniaków podobnej wielkości
Kuchenne zapiski EdytyZawsze robię ich dużo za dużo! Takie gołe, odsmażane na drugi dzień nie są specjalnie atrakcyjne. Oto moja propozycja na odświeżenie i urozmaicenie "wczorajszych" placków, które podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe :) Placki ziemniaczane z serem wędzonym Składniki: 6 placków ziemniaczanych - po przepis zapraszam tutaj :) 12 plasterków rolady ustrzyckiej kminek do posypania odrobina oleju Placki ziemniaczane
Kuchenne zapiski Edytyżeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki
Kuchenne zapiski Edytyzwiększenie jego ilości nie powinno w niczym zaszkodzić. Nie zawsze takie eksperymenty smakują wybornie, ale tym razem smakowały :) Potrawkę podałam z pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniaczkami i surówką z pekinki i ogórka w greckim sosie . Składniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki
Kuchenne zapiski Edytyżartobliwie "zrób kotlety z mortadeli". Pomysł trafił na podatny grunt - nie jadłam ich już wiele lat i postanowiłam przypomnieć sobie smak. Kiedyś podawałam je z ziemniakami i surówką, dzisiaj zdecydowałam zaserwować z makaronem i sosem pomidorowo-groszkowym. Było smacznie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykompletnym brakiem chęci na wystawanie przy kuchni. Dlatego przygotowałam szybki, niekłopotliwy, a przy tym bardzo smaczny obiad - jajka zapiekane na boczniakach, które podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki z kapusty pekińskiej. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyWydawało mi się, że dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również kilka innych przypraw, a całość świetnie się skomponowała. Mięso podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty, posypane siekanym świeżym koperkiem. Polecam :) Skład przyprawy „Forest blend”: cebula, sól śródziemnomorska, pieczarki, pietruszka, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, czosnek, cukier. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty