surówka - 20359 przepisów (strona:666/1358)

Sałata z makrelą i warzywami 198

ostatnim zagonieniu w pracy, wokół kończenia zbiorów z warzywnika i przerabiania ostatnich warzyw i owoców zaniedbałam robienie sałatek i surówek. A w gronie znajomych zostałam okrzyknięta królową sałatek ;) Dziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :) Składniki (na 3 porcje): połowa główki sałaty garść listków rukoli u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka - biała rzodkiew i marchewka 171

Lekko ostra i słodka - surówka z białej rzodkwi i marchewki. Idealny dodatek do obiadu. Warto jeść białą rzodkiew, ponieważ zawiera bardzo dużo witaminy C i będzie idealna dla osób będących na diecie odchudzającej (100 g białej rzodkwi to zaledwie 12 kcal!).  Składniki: 2 sztuki białej rzodkwi 3 średniej wielkości marchewki 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Marchewkę

Ugotować
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 220

doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy, do widocznego zgęstnienia sosu, mieszając. My zjedliśmy gulasz z jaśminowym ryżem. Równie smaczny będzie z ziemniakami, kaszą, z dodatkiem surówki. Ten gulasz jest naprawdę bardzo mocno jarzynowy i jednocześnie lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie

Karo in the Kitchen
Stripsy/ skrzydełka a’la KFC 174

które możemy kupić. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze to można zwiększyć ilość pieprzu i ostrej papryki. Idealnie pasują do frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką. Zapraszam!!!!   Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,   Ciasto naleśnikowe

Passion of Cooking
Drobiowy filet faszerowany warzywami i serem 154

Dziś mam taki filecik nadziany mieszanką chińską i żółtym serem. Do tego ziemniaczki lub frytki oraz ulubiona surówka i mamy super obiad na każdą okazję. Takie danie poprawi nam humor tym bardziej, że u mnie strasznie dziś wieje i ciągle miga prąd i na dodatek woda z kranu kapie a nie leci.' Dawno takiej pogody nie było, wczoraj deszczowo

Ewa w kuchni
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 219

wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem

Gotowanie jest łatwe
Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami 168

Mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć je na wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Klopsy w sosie pieczarkowym 237

zimną wodą (100 ml) i wlać do klopsów w sosie. Gotować kolejne 2 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia. Podawać gorące z ziemniakami, kaszą czy kopytkami i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 20 klopsów. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Smak sosu można wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Krokiety z mięsem mielonym 276

smaku.  Mięso nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu.  polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:) Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym

Takie tam pichcenie
Pieczone warzywa z dipem. 175

Uwielbiam jeść warzywa nie tylko do obiadu. W lato często robię surówki ze świeżych warzyw. W jesienne dni często zapiekam warzywa w piekrniku. Są przepyszne i niejednokrotnie mogą zastąpić kolację. Ostatnio upiekłam sporą porcję warzyw. Znalazły się tam dynia hokkaido, czerwona cebula, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Całość dobrze przyprawiłam i posypałam oregano oraz ziołami prowansalskimi. Pieczone warzywka podałam z dipem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jajka w sosie musztardowym 434

Jajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny, ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment. Składniki: Dowolna ilość

Smaki Ewy
Co weganie jedzą w pracy na śniadanie? 222

Dzień w pracy zaczęłam inką z mlekiem ryżowym, później owoce kaki 2 szt i kiwi. Na lunch pozostałości z wczorajszego obiadu w domu: kasza gryczana, smażona pieczarka, buraczki i surówka z kapusty kiszonej. Wczoraj nie naszykowałam nic w domu, ale po drodze kupiłam makaron ryżowy, rukolę i awokado i dzięki wrzątkowi z czajnika zjadłam taki pyszny obiad :) Wszystko proste

Co na wege obiad?
Placki z pieczonej dyni. 158

placki, ciasta.  Ja też bardzo lubię dynię i dzisiaj zrobiłam z niej  placki na słodko.  Zróbcie, bo są bardzo pyszne. Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis)  , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis) . Placuchy można posypać cukrem pudrem, albo polać śmietaną. Wszystko według własnego smaku

O kuchni z uczuciem
Gałuszki 211

przyprawy, dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, ułożyć je na natłuszczonej olejem blasze. Piec na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawać polane masłem, z dodatkiem surówek. Trochę mi sie spłaszczyły, moze miałam za duże ziemniaki? może mąki za mało? przepis pewnie jeszcze powtórzę i wprowadzę wtedy poprawki

Gotowanie jest łatwe
Ocet cytrynowy 181

mniej popularny, oprócz walorów smakowych, posiada również dużo właściwości zdrowotnych. Idealnie sprawdza się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, oraz przy utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Nadaje rześki smak sałatką i surówką, świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat. Składniki: skórki z 5 cytryn 1l letniej wody 2-3 łyżki miodu Sposób wykonania: Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, kroimy na połowę i wyciskamy

Kuchnia Pani Wiosny