surówka - 20359 przepisów (strona:669/1358)

surówka z dyni i ogórków kiszonych 192

Jesienna smaczna surówka do obiadu Składniki - 400 g dyni - 4 ogórki kiszone - 1/2 papryki - 1 cebula - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka siekanego kopru - 1 sos sałatkowy zioła ogrodowe Sposób przygotowania 1. - Dynię obrać wyjąć pestki zetrzeć na drobnej tarce dobrze odcisnąć z powstałej wody           - Zetrzeć ogórki i paprykę na grubej tarce Pokroić cebulę

W królestwie smaków Beaty
Kolorowa sałatka z cukinii i papryki 228

Robię dużo surówek na zimę oto jedna z moich propozycji ze starej  kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania  - Zalewę wszystkie składniki zalewy

W królestwie smaków Beaty
Czarna marchew z groszkiem 178

Dobra surówka do obiadu w nieco innej odsłonie marchewkę zwykłą  zamieniłam na czarną  Składniki - 6 czarnych marchewek - 1/2 szklanki groszku może być z puszki - 1 łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka musztardy - sól pieprz Sposób przygotowania 1. - marchew pokroić w plastry ugotować w niewielkiej ilości wody tak aby woda wyparowała 2. - Zrobić sos w garnku rozpuścić masło

W królestwie smaków Beaty
Surówka pora z jabłkiem 171

Zapraszam na kolejną surówkę z pora do obiadu Składniki - 1 średni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej  - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem  - Wymieszać dodać olej

W królestwie smaków Beaty
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 217

gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso.   Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami starego tłuszczu. Ogólnie potraw smażonych w barach unikaj jak ognia. Nie daj się też nabrać na świeżego dorsza

Powiedz dietom nie
Placki ziemniaczane z gyrosem 253

zmiażdżony czosnek. Przyprawić pieprzem. Ogórek zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym. Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami mięsa

Praktyczna pl
Pulpeciki w sosie koperkowym 230

Pulpeciki w sosie koperkowym Smak dzieciństwa...pulpeciki w sosie koperkowym...Małe kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka  czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda?  Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka oleju

na moim stole...
Gulasz z warzywami 247

Gulasz z warzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad

na moim stole...
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 218

należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery.  Składniki

Ciastka - domowe słodkości
Ryba w sosie pomidorowym 250

stron. Do rondelka przekładamy pomidory z cebulą oraz sos paprykowy, zagotowujemy, zabielamy śmietaną układamy usmażonego fileta, przykrywamy pokrywką zostawiamy na parę minut (nie gotujemy). Podajemy z ziemniakami oraz dowolną surówką. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami 230

rozwojowi miażdżycy, udarom mózgu czy zawałom serca. Olej ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go wykorzystać do potraw przygotowywanych na zimno. To doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Jestem zachwycona jego smakiem, zdecydowanie zagości na dłużej w mojej kuchni. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Ol'Vita , niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 262

złoto-brązowy kolor, czyli około 3-4 minut na każdą stronę. Usmażone śledzie osączamy na papierowym ręczniku i podajemy z cytryną i kawałkiem masełka. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest surówka z młodej kapusty i np. młode ziemniaczki lub frytki. Pycha

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty. 227

wszelkie dania z niej przygotowane. Od miesiąca jestem w siódmym niebie, bo często gości na naszym stole. Była już   młoda kapusta z koperkiem i śmietaną ,  surówka z młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego

Rozpustne gotowanie
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 241

potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej

Rozpustne gotowanie
Chlebek pita. 246

dzisiaj jest słonecznie, choć chmury niebezpiecznie krążą dookoła, temperatura wysoka bo aż 20 stopni C :D, wiec rozpalamy grilla i na obiad będą kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się

Rozpustne gotowanie