Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym . Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu. Składniki
Grunt to przepis!kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad? Czemu nie! Zamiast bułki tartej do panierki, użyj płatków owsianych. Nie smaż na głębokim oleju - upiecz. Dodaj kaszę gryczaną i ulubioną (domową!) surówkę - zdrowy posiłek gotowy. :) Rusz się! Nie musisz od razu biegać maratonów. Kluczem do sukcesu jest znalezienie ulubionego sportu. Masz do wyboru wiele opcji: jazda na rowerze, długie spacery, pływanie, taniec
Kuchnia Elliewielkości ryby). Aby sprawdzić czy ryba jest up zona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Podałam z surówką z pora. zastawa
królestwo garówpiekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego
Maminek kulinarnysię go nie dodaje. A jest nim biały burak ćwikłowy. Pamiętacie ? Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem. Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało. Szkoda wyrzucić, więc pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Niby trochę tego, trochę tego i wyszedł tej zupy spory garnek. Ale nie ma co się
Ewa w kuchnizimę. Nie inaczej jest tej jesieni. Zebrałam już swoją marchew z grządki, część od razu zaniosłam do piwnicy i zasypałam piaskiem, a część od razu wykorzystuje do surówek i zup. Zupę marchewkową wspominam bardzo czule. Będzie mi się zawsze kojarzyć z moją kochaną Babcią i jej cudowną marchwianką, której smaku niestety nie potrafię odtworzyć. Marchwiankę robię po swojemu
na moim stole...pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Ps. Jeśli ktoś nie lubi śmietany, ani majonezu może zamiast tego dać oleju lub oliwy
Przepisy i porady kulinarnerukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchniatemperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut. Następnie udka wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzstyczniu już nie ma żadnego słoiczka ;) Są idealne do barszczu (nadają mu naprawdę zmysłowego, apetycznego koloru- zarówno buraczki jak i zalewa), ze startych można przygotować pyszną surówkę, choć u nas najczęściej i tak wyjadane są bezpośrednio ze słoika :) Mniejsze sztuki robię w całości (podaję je jako samodzielna zakąska) i te najczęściej schowane są głębiej, bo jak wiadomo co z oczu
Rozpustne gotowanieproszku. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej lub innej. Bardzo smaczny gulasz, polecam
Kuchnia Pokoleńładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie pieczarki, posypać żółtym serem i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast polane keczupem z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Codzienne Gotowaniemące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą złociste i upieczone w środku. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub buraczkami. Smacznego
Codzienne Gotowaniewyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka z jogurtem z dodatkiem sosu sweet chilli (pychotka). Smacznego
Codzienne Gotowaniekońcu niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na taką okazję. Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym. Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy
Codzienne Gotowanie