jedna z najpyszniejszych surówek na bazie pekinki. Z pewnością i Wam posmakuje. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duży por 1 duże jabłko sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno posiekać. 2. Pora drobno pokroić. 3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Dodać majonezu, doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anibuzię, a barman przygotowuje najlepsze drinki na świecie, czas biegnie powoli, a wokoło słychać wszystkie języki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty
Moja smaczna kuchniasałatce ochota na słodkie jagodzianki minęła, a ja już nie mogę się doczekać kolejnej sałatki! Lato, zostań dłużej! A Wy zaglądnijcie koniecznie jakie inne sałatki warto przygotować sałatki & surówki Sałatka ze szpinaku z serem pleśniowym, pomidorem i oliwkami Składniki: 2 garście szpinaku baby 1 pomidor malinowy 1 łyżka czarnych oliwek cienki plaster sera pleśniowego, u mnie gorgonzola 1 łyżeczka
Moja smaczna kuchniacieniutkie paski , solimy polewamy sokiem z cytryny mieszamy dokładnie. Czosnek obieramy, kroimy bardzo drobno, mieszamy z majonezem. Dodajemy do kapusty i dokładnie ze sobą łączymy. Dekorujemy rzodkiewką podajemy jako surówkę do obiadu oraz do mięs z grilla. Smacznego
kgwjanczewoSurówkę taką podaję jako dodatek do ryb lub mięs. Składniki: 6 ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oliwy pieprz szczypta soli Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, dodajemy do ogórków. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę. Całość mieszamy. Przykład podania: Łosoś w ziołach prowansalskich. Smacznego
Smak mojego domuBardzo zdrowa, bardzo smaczna, błyskawiczna do przygotowania surówka. Lekko słodkawa. Dobry dodatek do mięs. składniki 2 szt. - ok 300 g - kalarepki 1 szt.- ok 150 g - jabłko sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżki musztardy 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 6 - 7 posiekanych listków mięty sól, pieprz Przygotowanie Składniki sosu wymieszać
Stare Garymoim blogu. Pora na zmianę. Żeby jednak nie była to zbyt gwałtowna zmiana pozostanę w słodkawym klimacie. Będzie za to zdecydowanie mniej kalorycznie i trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet dodaje ostrości delikatnej kapuście
Wiem co jemDoskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy". Czytaj więcej
Wiem co jembytność w markecie zaowocowała nabyciem dużej paczki roszponki. Zieloniutka,świeżutka, pięknie wyrośnięta... właściwie sama wskoczyła mi do koszyka. I nie żałuję, bo okazała się bardzo wdzięcznym surowcem na różne surówki. Oto pierwsza z nich: LODOWA Z ROSZPONKĄ WE WŁOSKIM SOSIE Lodowa z roszponką we włoskim sosie Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 garście roszponki kilkucentymetrowy kawałek białej rzodkwi 1/2 młodej cukinii
Kuchenne zapiski Edytyrozłożyłam liście sałaty (nie wymagały mycia), na nich rozłożyłam przekrojone pomidorki, wierzch posypałam kiełkami brokuła. Składniki sosu umieściłam w słoiczku typu twist, zakręciłam i dokładnie wymieszałam, aż powstała emulsja. Surówkę polałam sosem tuż przed podaniem na stół
Kuchenne zapiski Edytyraty, ponieważ po każdym wymieszaniu i skosztowaniu dodawałam jeszcze jakiś składnik, ale upraszczam opis wykonania :) Surówka doskonale smakuje na przykład z tak przyrządzonym mięskiem . Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 3 małe ogórki kwaszone mała czerwona cebula kawałek białej części pora 1/4 dużego jabłka sól pieprz minimum porządna łyżka majonezu Wykonanie: Liście kapusty, paprykę, pora i jabłko
Kuchenne zapiski EdytyCzarną rzodkiew pamiętam z dzieciństwa, ale nie jako składnik surówek, ale z opakowania szamponu do włosów. W czystej postaci jest ostra jak licho, dlatego przed zjedzeniem na surowo warto ją posolić i odstawić na kilkanaście minut, a potem odcisnąć powstały sok. Nadal pozostanie chrupka, ale nieco złagodnieje. Rzodkiew warto jeść, bo, cytuję za poradnikzdrowie.pl : " Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne
Kuchenne zapiski EdytyPrzepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele.Ja polecam gorąco z dodatkiem kukurydzy,jest bardzo smaczna! Zapraszam do korzystania z przepisu..:) Składniki 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 2 marchewki 1 duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony
Wanilia i KardamonLekka surówka z młodej kapusty, bardzo ją lubię w połączeniu z ogórkiem, polecam jako dodatek do dań obiadowych, delikatna, a jednocześnie o wyraźnym bukiecie smaku, prosta i tania! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek świeży 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony
Wanilia i KardamonMój absolutny hit jeśli chodzi o jesienne surówki. Ostatnio tylko właśnie taką przyrządzam i to w hurtowych ilościach. Dobrze sprawdza się jako podwieczorek lub drugie śniadanie. I oczywiście jest banalna w przygotowaniu :) Składniki na 2 porcje: 2 duże marchewki 2 jabłka kawałek selera rodzynki siekane orzechy Jabłka, marchewki i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Posypać rodzynkami i siekanymi orzechami
My simple kitchen