grubsze oczka i dodać do porów do smaku doprawić pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, natke pietruszki posiekaną i wymieszać dokładnie z majonezem, odstawić do lodówki na 30 minut surówka jest pyszna do obiadu ale też i do podjadania...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKapusta, jabłko i marchewka to główne składniki tej pysznej surówki. Całość łączy sos z dodatkiem chrzanu. Jeśli ktoś nie lubi chrzanu może zamiast dodać zmiażdżone ząbki czosnku lub koperek. składniki: 1/2 główki białej kapusty (ok 1 kg) 5 średnich marchewek 5 średnich jabłek 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka 4 łyzki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny
Monia miesza i gotujeSmaczna surówka do obiadu, często podaję ją do mięsa, ma fajny lekko ostry smak. Składniki: Pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 1 cebula 1-2 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy, chrzan
Bajeczna KuchniaSurówka z czerwonej kapusty - wspaniały dodatek do niedzielnego obiadu i nie tylko Składniki: 1/2 średniej główki kapusty czerwonej 2 średnie cebule ocet, sól, cukier Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy na tarce i wrzucamy do garna z wodą. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy wodę i pozostawiamy aż ostygnie. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, ocet, sól, cukier. Gotowe :) Moja
W Moim Magicznym DomuZapraszam na kolejną szybką, smaczną i zdrową surówkę obiadową. Dodatek rzodkiewki sprawia, że najchętniej nazwałabym ją wiosenną. Ale póki co zima w pełni, do wiosny daleko, to chociaż na talerzu niech będzie kolorowo :) Składniki - kapusta pekińska - pęczek rzodkiewek - mała puszka kukurydzy - oliwa z oliwek - sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, dodaję odsączona kukurydze
Kuchnia z widokiem na ogródWarzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerowna kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 3-4 marchewki olej rzepakowy 2 łyżki oleju sezamowego sok z cytryny do smaku Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy
Monia miesza i gotujeMarchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs Marchewka glazurowana Składniki: - 500 g marchewki - łyżeczka warzywka - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła - natka pietruszki - pieprz Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew
Kulinarne życieBuraczki to wspaniały dodatek do mięs, lubię je w każdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml śmietany 18% - koncentrat buraczany - sól - pieprz - kwasek cytrynowy - mąka - 1 łyżka masła - cukier Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej
Kulinarne życieMarchewka często gości w moich obiadkach. Dodaję ją do zup, robię surówki z jej udziałem lub robię na ciepło. Bardzo lubię samą marchewkę na ciepło ale robię też wersję z groszkiem. Za groszkiem nie przepadam ale do marchewki dodaje mrożony a on inaczej i zdecydowanie lepiej mi smakuje niż ten z puszki. składniki: 1 kg marchewki 450 g groszku
Monia miesza i gotujespiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki
na moim stole...Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka Czasami już nie wiadomo co podać do obiadu . Warzywa na parze wieją nudą , surówki odstraszają dzieci , a słoikowe marynaty wychodzą bokiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W taki właśnie dzień , z tego co miałam pod ręka , wyszła fajna ciepła przystawka . Kapucha włoska jest pyszna , a duszona , smakuje nie mniej
Ogrodnik w podróżyCzęsto gnębi mnie to samo pytanie. Czo podać do obiadu? Jaką surówkę czy sałatkę zrobić? A smacznie nie musi być wcale wyszukanie, zobaczcie jak w parę chwil wyczarować świetne warzywo do drugiego dania. Ps: A ja tak podane brokuły mogę tez jeść jako samodzielne danie. Składniki: 500 g brokuła 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1,5 szkl
Z Majeczką w kuchniZimowa surówka z warzyw sezonowych, dostępnych w każdym warzywniaku, tuż „pod domem”. Do przygotowania, w przysłowiowe 5 minut. Proporcje warzyw można oczywiście zmieniać według własnego smaku. 150 g marchewki, 60 g pietruszki, 90 g selera, 160 g jabłek, 130 g ogórków kiszonych, olej (u mnie rydzowy), chrzan Warzywa umyć, obrać ze skórki. Ogórków nie obierać. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne
królestwo garówSzybka, smaczna a przede wszystkim zdrowa surówka z marchewki w towarzystwie słodkiej pomarańczy, polecam. Składniki: 2 marchewki 1 duża pomarańcza 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy cukier Wykonanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę umyć, obrać, usunąć białą błonkę i pokroić w małą kostkę. Do marchewki dodajemy pomarańczę, polać cytryną, wymieszać. Na koniec
magiczna kuchnia KasiBardzo smaczna propozycja na surówkę do obiadu, choć w sumie samą można zajadać. Składniki 2 szt białej części pora 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pory kroimy w piórka, oprószamy solą i odstawiamy na dwie godziny by zmiękły. Kukurydzę odsączamy
R'n'G Kitchen