surówka - 20359 przepisów (strona:333/1358)

Surówka z gotowanej czerwonej kapusty 176

Surówka z czerwonej kapusty - wspaniały dodatek do niedzielnego obiadu i nie tylko Składniki: 1/2 średniej główki kapusty czerwonej 2 średnie cebule ocet, sól, cukier Wykonanie:  Czerwoną kapustę szatkujemy na tarce i wrzucamy do garna z wodą. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy wodę i pozostawiamy aż ostygnie. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, ocet, sól, cukier. Gotowe :) Moja

W Moim Magicznym Domu
Kapusta pekińska z rzodkiewką i kukurydzą. Szybka, smaczna surówka. 399

Zapraszam na kolejną szybką, smaczną i zdrową surówkę obiadową. Dodatek rzodkiewki sprawia, że najchętniej nazwałabym ją wiosenną. Ale póki co zima w pełni, do wiosny daleko, to chociaż na talerzu niech będzie kolorowo :) Składniki - kapusta pekińska - pęczek rzodkiewek - mała puszka kukurydzy -  oliwa z oliwek - sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, dodaję odsączona kukurydze

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 509

Warzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerowna kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 3-4 marchewki olej rzepakowy 2 łyżki oleju sezamowego sok z cytryny do smaku Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy

Monia miesza i gotuje
Marchewka glazurowana 172

Marchewka jest bardzo zdrowa, można ją jeść świeżą, w postaci soków, surówek lub glazurowaną która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs Marchewka glazurowana Składniki: - 500 g marchewki - łyżeczka warzywka - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła - natka pietruszki - pieprz Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody (aby cała marchew

Kulinarne życie
Buraczki zasmażane 188

Buraczki to wspaniały dodatek do mięs, lubię je w każdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml śmietany 18% - koncentrat buraczany - sól - pieprz - kwasek cytrynowy - mąka - 1 łyżka masła - cukier Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy ze skóry i trzemy na tarce jarzynowej

Kulinarne życie
Marchewka z groszkiem 212

Marchewka często gości w moich obiadkach. Dodaję ją do zup, robię surówki z jej udziałem lub robię na ciepło. Bardzo lubię  samą marchewkę na ciepło ale robię też wersję z groszkiem. Za groszkiem nie przepadam ale do marchewki dodaje mrożony a on inaczej i zdecydowanie lepiej mi smakuje niż ten z puszki. składniki: 1 kg marchewki 450 g groszku

Monia miesza i gotuje
Sałatka z czerwonego buraczka i kapusty pekińskiej 561

spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych.  Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki

na moim stole...
Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka 215

Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka Czasami już nie wiadomo co podać do obiadu . Warzywa na parze wieją nudą , surówki odstraszają dzieci , a słoikowe marynaty wychodzą bokiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W taki właśnie dzień , z tego co miałam pod ręka , wyszła fajna ciepła przystawka . Kapucha włoska jest pyszna , a duszona , smakuje nie mniej

Ogrodnik w podróży
BROKUŁY POD BESZAMELEM 206

Często gnębi mnie to samo pytanie. Czo podać do obiadu? Jaką surówkę czy sałatkę zrobić? A smacznie nie musi być wcale wyszukanie, zobaczcie jak w parę chwil wyczarować świetne warzywo do drugiego dania. Ps: A ja tak podane brokuły mogę tez jeść jako samodzielne danie.    Składniki: 500 g brokuła 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1,5 szkl

Z Majeczką w kuchni
Zimowa surówka 167

Zimowa surówka z warzyw sezonowych, dostępnych w każdym warzywniaku, tuż „pod domem”. Do przygotowania, w przysłowiowe 5 minut. Proporcje warzyw można oczywiście zmieniać według własnego smaku. 150 g marchewki, 60 g pietruszki, 90 g selera, 160 g jabłek, 130 g ogórków kiszonych, olej (u mnie rydzowy), chrzan Warzywa umyć, obrać ze skórki. Ogórków nie obierać. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne

królestwo garów
Surówka z marchewki i pomarańczy 195

Szybka, smaczna a przede wszystkim zdrowa surówka z marchewki w towarzystwie słodkiej pomarańczy, polecam. Składniki: 2 marchewki 1 duża pomarańcza 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy cukier Wykonanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę umyć, obrać, usunąć białą błonkę i pokroić w małą kostkę. Do marchewki dodajemy pomarańczę, polać cytryną, wymieszać. Na koniec

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z pora i kukurydzy 149

Bardzo smaczna propozycja na surówkę do obiadu, choć w sumie samą można zajadać.   Składniki 2 szt białej części pora 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka majonezu sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pory kroimy w piórka, oprószamy solą i odstawiamy na dwie godziny by zmiękły. Kukurydzę odsączamy

R'n'G Kitchen
Surówka z pekinki i papryki 167

Zostało kawałek kapusty pekińskiej i papryki...tak i oto jest szybka surówka. kapusta pekińska  papryka  sól  sok z cytryny  olej Kujawski 3 ziarna  przyprawa do sałatek  Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę

Moje domowe kucharzenie
Surówka z pora i marchewki 250

Kolejny pyszny dodatek do obiadu - surówka z dwóch składników. Por dominuje ale słodka marchewka nieco łagodzi jego intensywny smak.  składniki: 500 g porów, biała i jasnozielona część 500 g marchewki sól świeżo zmielony pieprz 3-4 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w półplastry. Pokrojone

Monia miesza i gotuje
Surówka z białej rzodkwi, pora, papryki i kukurydzy 204

szybko pyszna, zdrowa suróweczka obiadowa o wyraźnym lekko pikantnym smaku, a to za sprawą rzodkwi i pora.  Nie wiem jak Wy, ale ja zawszę robię większą porcję surówki do obiadu. Jeśli zostanie zajadam się nią na kolację. Składniki: 1 duża biała rzodkiew, jasna część ze sporej wielkości pora, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy, łyżka posiekanego koperku

Nie tylko w kuchni