Surówki pasują do wszystkiego, najbardziej lubiane przez wszystkich oczywiście do obiadu. Ja natomiast lubię jako dodatek do kanapek czy nawet same na śniadanie byleby smakowały. Ta jest wyjątkowa, smaczna i aromatyczna, dobra na wszelakie bakterie w naszym organizmie, taki naturalny antybiotyk. Polecam gorąco. Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePełna świeżego smaku surówka z młodej kapusty i marchewki. Składniki 2 młode marchewki 1/2 młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1 łyżka musztardy figowej 2 łyżki musztardy dijon 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę posiekałem, oprószyłem solą, odstawiłem na 30 min. Przepłukałem i odsączyłem. Marchewki starłem na tarce o dużych(...)oczkach. Posiekaną kapustę i starte marchewki przełozyłem do misi. Musztardę figową wymieszałem z dijon, oliwą, solą oraz pieprzem. Dodałem do surówki i dokładnie wymieszałem z posiekanym koperkiem. Odstawiłem do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się „przegryzły”. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G KitchenSurówka marchewkowo-selerowa z rzodkiewką to bardzo smaczna, szybka w wykonaniu i bardzo zdrowa surówka obiadowa. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. A najważniejsze uwielbiają ją wszystkie dzieciaczki i te mniejsze i większe. Delikatna i słodziutka, zasmakuje nawet największemu niejadkowi :) Polecam :) Składniki - 4 większe marchewki - słoiczek selera sałatkowego ORZECH - 4-5 rzodkiewek - łyżka posiekanej zielonej cebulki
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo dobra surówka Coleslaw jest idealna jako dodatek do obiadu czy grilla. W sam raz do domowych burgerów- taka surówka kojarzy mi się zawsze z KFC ;) Składniki: 1 mała główka białej kapusty, 1 marchewka, 1 mała cebula. Sos: pół szklanki majonezu, 1/3 szklanki mleka, 1 łyżka octu winnego, 3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka soli
Zrób to smaczniemacie pomysłu na surówkę do obiadu to proponuję pyszną i łatwą w przygotowaniu surówkę z pora i jabłka.Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: kawałek pora bez liści 1 jabłko 1 łyżka majonezu Roleski pieprz do smaku 2 łyżki suszonych warzyw ( marchewka, seler, pietruszka) sól morska Cenos do smaku Wykonanie : Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie przełożyć na sitko
Sama słodycz i szczypta chiliKolejna surówka, którą od razu zjadłam całą. Brukselka na surowo, na słodko. Wariacja na temat poprzedniej pysznej surówki ze świeżej brukselki . Nic, tylko robić i jeść. Samo zdrowie :) Składniki: - 20 dag brukselki - 1 biała rzodkiew - 1 jabłko - garść żurawiny sos: - 2 łyżki oleju (u mnie z ostropestu) - 1 łyżka syropu z agawy - sól do smaku Brukselkę obieramy z wierzchnich
Smakuje zdrowoŚwieżą natkę pietruszki i koperek, w razie potrzeby, można zastąpić suszonymi, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry. U mnie w surówce są pomidory ze skórą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaZrobienie masala dosa jest zbyt czasochłonne, więc dziś część tego dania, tzn. nadzienie ziemniaczane i ostry sos orzechowy. Efekt - rewelacyjny. Do tego, dla równowagi smakowej: - surówka z kapusty kiszonej (ze świeżo startą marchewką, olejem lnianym i plasterkami czosnku), - surówka z awokado (starte na tarce awokado i jabłko+pokrojona sałata lodowa+sos winegret), - kotlety pieczarkowo
Qlinarnie i QlinarnieMarchew i rzodkiew myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy drobno posiekane liście sałaty i kukurydzę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy (ewentualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem). Surówkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, mieszamy aby składniki się połączyły. Surówka z marchewki i białej rzodkwi SMACZNEGO
peggiwkuchnimieszamy w misce. Pora cienko kroimy w prążki i przelewamy wrzątkiem (pozostawiamy na sitku do obcieknięcia). W szklance mieszamy: ocet winny, oliwę, musztardę i przyprawy. Do miski ze składnikami surówki dodajemy pora, mieszamy. Dressingiem polewamy bezpośrednio przed podaniem i ponownie mieszamy. Surówka z sałaty rzymskiej SMACZNEGO
peggiwkuchnimieszance przypraw curry (i to też jest bardzo dobre), no i oczywiście w postaci kotletów z kalafiora, jak na świeżo upieczoną kiedyś wegetariankę przystało ;) Zdecydowanie wygrywa jednak kalafior w surówce i jest to zdanie nie tylko moje ale i moich dzieciaków, więc coś jest na rzeczy... Taki kalafior do jedzenia na surowo myję tylko pod strumieniem gorącej wody z kranu(...)albo kapustę pekińską + szczypiorek, jak akurat jest w lodówce, - do tego łyżka oleju konopnego z sokiem z połówki cytryny, solą i wodą, i pyszna, chrupiąca, ćwicząca mięśnie twarzy surówka gotowa :) Polecam, nie będziecie żałować
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESurówka Chińczyka... Tak ją nazywam. Trochę słodka, trochę kwaśna. Potrzebne będą: pół główki małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Zalewa: 1/5 szkl wody 1/5 szkl octu 10% 1/5 szkl oleju 1/5 szkl cukru Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz(...)mieszamy. Zalewę zagotowujemy i gorąca wlewamy do przygotowanych warzyw, mieszamy porządnie łyżką. Możemy przygotować surówkę dzień wcześniej. Wtedy zalewy nie musimy gotować tylko porządnie ugnieść ze składnikami
Pelusiowa Kuchnianaturalnego) 4 łyżki oliwy z oliwek (można nieco więcej) sól, pieprz, cukier ocet jabłkowy Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, a śliwki drobno pokroić. Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". (*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć(...)przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często używam różnych olejów, co daje ciekawe efekty smakowe. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). 1/2 główki czerwonej kapusty 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy/oleju (tu użyłam sezamowego z Lidla(...)przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym
Di gotujeNajpyszniejsza surówka dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw. Składniki: biała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach 1-2 marchewki starte 2 małe cebule 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej) 1/2 łyżeczki soli pieprz 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny Kapustę(...)drobno pokroić i dorzucić do pozostałych warzyw.Cukier,sól,pieprz, ocet,sok z cytryny i majonez wymieszać i polać warzywa,dokładnie wymieszać.włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Surówka może wytrwać w lodówce ok 3 dni,robi się jeszcze smaczniejsza
Niespełnione zdolności kulinarne