Bardzo prosta i smaczna surówka z kapusty z dodatkiem pora, marchewki i jabłka. Można ją wymieszać z majonezem, oliwą lub tak jak ja z sosem koperkowo- ziołowym. Moim zdaniem bardzo podkreśla smak warzyw. Polecam :) SKŁADNIKI : główka białej kapusty ok. 1 - 1,20 kg biała część pora 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka soli 6 łyżek oleju 6 łyżek wody(...)przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy. Mieszamy wodę, olej i dwa sosy. Łączymy z warzywami i odstawiamy na chwilę żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce. Z tej porcji surówka starcza mi na dwa dni. Smacznego
Pani na deserPyszna surówka z tartego kalafiora i marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Doprawiona aksamitnym i dobrze wyważonym pod względem smaku dressingiem z majonezu, syropu klonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu(...)syropu klonowego lub miodu sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy majonez z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SURÓWKA : Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i razem z marchewką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy cebulę, natkę pietruszki i koperek. Lekko
cool and mintySałatka z rzodkiewki, jabłka i selera naciowego – to pyszna, chrupiąca sałatka, idealna jako dodatek do obiadu :) Natknęłam się na nią na stronie smaczny.pl , a że
Kulinarne PrzebojeCzasami brakuje mi pomysłów na surówki. Wyczerpałam już chyba wszystkie warianty surówek z kapusty. Od mamy dostałam żółtą cukinię i to właśnie ona jest głównym bohaterem dzisiejszego wpisu. Jest niesamowicie mokra, idealna do gulaszu z grzybami i kaszy gryczanej. Polecam Wam taki właśnie zestaw! Składniki: 1 młoda żółta cukinia 1 pęczek rzodkiewki 1 marchew 1/2 czerwonej papryki po 2 łyżki
Czerwień i błękitSałatka brazylijska z jajkami – to sałatka, na którą ostatnio natknęłam się na blogu Przepisy Joli . Więcej przepisów na sałatki i surówki na blogu znajdziecie pod tagiem: Sałatki i surówki – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center
Kulinarne Przebojekogo dziś rybka smażona na obiad? U mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego, postnego obiadu! Zwykły coleslaw z białej kapusty jest smaczny, ale ten z dodatkiem czerwonej jest dla mnie jednym z najsmaczniejszych odkryć w tym miesiącu :) Niby zwykła surówka, ale przyznam, że nawet jak robiłam podobne
Kuchnia w czekoladzieCzasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego
Czerwień i błękitDzisiaj dwie propozycje na dodatki obiadowe do mięs, ale również pasująca do ryby - surówka z marchewki. Szybkie i banalnie łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1.mizeria ogórek zielony, 2-3 łyżki śmietany szczypta soli i pieprzu 2. surówka z marchewki i jabłka jedno średniej wielkości jabłko 2 duże marchewki, szczypta białego pieprzy Przygotowanie : 1. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Solimy
Lena GotujeKolejny pomysł na pyszną, domową kiszonkę czyli Smaczna Pyza znowu sieje ferment! Dzisiejsza propozycja, i ostatnio moja ulubiona surówka, to kapusta kiszona razem z tartym burakami, o piękny kolorze i wspaniałym smaku. Właściwie jest to już gotowa surówka, nie wymagająca doprawiania, będąca dobrym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możecie przygotować ją w mniejszych słoikach, takich do zużycia przy jednym, dwóch
Smaczna PyzaSurówka z młodej kapusty zawsze smakuje bardzo dobrze. Moją surówkę doprawiłam pieprzem ziołowym i natką pietruszki, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna. Składniki: pół małej młodej kapusty 2 duże marchewki 1 cebula duża garść siekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 3/4 płaskiej łyżeczki cukru pudru 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego sól- do smaku pieprz czarny- do smaku kilka
Smak mojego domukapustę z łatwością samodzielnie przygotujesz ją w domu! Przynajmniej masz pewność, że jest bez dodatku octu! Młoda kapusta właściwie nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli. Dododałam jedynie marchewkę, by surówka cieszyła nie tylko smakiem ale i kolorem. Główki młodej kapusty są na tyle luźne, że do poszatkowania wystarczy zwykły nóż. Im cieniej poszatkowana, tym szybciej się ukisi. Składniki(...)Słoiki najlepiej ustawić na tacce wyłożonej papierowym ręcznikiem, bo będzie "kipieć". Gotowe! Jest tak pyszna, że może stanowić kompletny dodatek obiadowy. Oczywiście można zrobić tradycjnie surówkę z dodatkiem cebulki i jabłka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!surówek można „przemycić” różne warzywa.Połączenie kalarepy,ogórka małosolnego papryki dało idealny smak.Kalarepa idealnie smakuje na surowo..Surówka pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych oraz dań z grilla.Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy . składniki: 1 średnia kalarepa 2 średnie ogórki małosolne 1/2 czerwonej papryki garść pokrojonej natki pietruszki garść pokrojonego koperku wykonanie: Kalarepę ścieramy
Ugotujmy CośPolecam surówkę z letniej rzodkwi z dodatkiem koperku. Jest bardzo prosta i smaczna. Moja rzodkiew nie była bardzo ostra więc porządnie ją doprawiłam solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Jeśli rzodkiew jest bardzo ostra w smaku polecam połączyć ją z jabłkiem. składniki: 3-4 nieduże rzodkiwie mały pęczek koperku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól(...)dodać majonez oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czonkiem i bazylią. Rzodkiew jest soczysta i po starciu szybko puszcza soku więc surówkę najlepiej podawac od razu po przygotowaniu
Monia miesza i gotujeokresie młodych warzyw .zrobienie z nich surówki to samo zdrowie..Polecam surówkę z kalarepy 🙂 składniki: 1 średnia kalarepa 1 duża marchewka 1 duże jabłko składniki na sos: 1 jogurt grecki sok z 1/2 cytryny sól.pieprz.cukier Wykonanie: Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach..Do jogurtu dodajemy sok z cytryny .pieprz sól oraz cukier..musimy uzyskać smak
Ugotujmy CośJest to jedna z najprostszych surówek, która świetnie smakuje i zawiera mnóstwo witamin. Po prostu pyszna klasyka! Chrzan podkreśla i zaostrza jej smak, ale można go pominąć. 3 marchewki 1 jabłko (kwaskowate) kilka łyżek śmietany/jogurtu naturalnego (ew. majonez) 1-2 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie) sok z cytryny cukier sól, pieprz Marchew(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny, ze śmietaną/jogurtem i opcjonalnie z chrzanem. Całość doprawić do smaku - odrobiną cukru, solą oraz pieprzem. Surówkę przed podaniem schłodzić w lodówce
Di gotuje